in

Nove sankcije Rusiji i ratni zločini tema sastanka u Luxembourgu

Slatka-Tajna.Eu

Grobovi na ulicama Mariupolja

Foto: Alexsander Ermochenko / Reuters

U Luxembourgu se održava sastanak ministara vanjskih poslova članica EU-a na kojemu je i tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karim Khan. Glavna tema sastanka je potpora Ukrajini u istraživanju ratnih zločina zbog kojih je Sud otvorio više istraga, kao i 10 od 27 država članica EU-a. Razgovarat će o dodatnoj vojnoj pomoći za Ukrajinu, ali razmatrati i nove sankcije Moskvi.

Ukrajinska vlada i članice EU-a optužuju ruske postrojbe da su počinile ratne zločine u Ukrajini, poput ubojstva civila u Buči, 30 kilometara od Kijeva. Moskva to niječe. Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova izjavila je kako je u kijevskoj regiji pronađeno više od 1200 tijela.

Visoki europski dužnosnici naglašavaju da treba poštivati pravnu proceduru i pričekati rezultate istrage koje provodi ukrajinsko pravosuđe uz potporu Međunarodnog kaznenog suda, EU-a, UN-ova Vijeća za ljudska prava i OESS-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je u petak posjetila Buču zajedno s Borrellom, rekla je u subotu po odlasku iz Ukrajine: “Ako to nije ratni zločin, što je onda ratni zločin?”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Bachelet sredinom tjedna rekla je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, uz napomenu da su njezine službe primile vjerodostojne optužbe prema kojima je ruska vojska koristila kasetno streljivo u naseljenim područjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Poznati su parovi NBA doigravanja

KAKO SI SE PROLJEPŠALA,TAKO SI SE RAZVELA: Krstinja Matanović nikad zgodnija