in

RAT UŽIVO: Broj mrtvih u raketnom napadu na Kramatorsk popeo se na 57, Rusi tvrde da su danas izveli 86 napada na Ukrajinu

Slatka-Tajna.Eu

22:35  U napadu na Kramatorsk 57 poginulih

Broj mrtvih u raketnom napadu na željezničku stanicu u gradu Kramatorsku popeo se na 57, rekao je regionalni guverner. Pavlo Kirilenko dodao je da je u napadu ranjeno još 109 osoba.

“Oni s lakšim povredama pušteni su kućama, teže povrijeđeni su prevezeni u sigurna područja i pružena im je potrebna pomoć”, rekao je.

Napad se dogodio dok su hiljade Ukrajinaca – uglavnom žena i djece – čekale vlak koji će ih odvesti na zapad, u relativnu sigurnost. Rusija je odbacila optužbe da je odgovorna. Umjesto toga sugerira da su projektili bili ukrajinski.

22:20 Rusi izveli 86 napada na Ukrajinu

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je u subotu navečer izvelo napade na 86 vojnih jedinica u Ukrajini.

Napade su izvršili u Dnipru, Mikolajivu i Harkivu.

22:05 Putin i Lukašenko sastat će se 12. aprila

Putin i Lukašenko sastat će se na ruskom Dalekom istoku 12. aprila. Dvojica diktatora razgovarat će o ratu u Ukrajini na kozmodromu Vostochny. Ruski mediji pod kontrolom države izvijestili su da će nakon sastanka biti održana konferencija za novinare.

20:15 Ruska komesarka za ljudska prava Tatiana Moskalkova je potvrdila da su Ukrajina i Rusija jučer izvršile razmjenu zarobljenika.

Moskalkova je rekla da su među zarobljenicima koji su se vratili u Rusiju četiri zaposlenika državne korporacije za atomsku energiju Rosatom, vojnici i civili. “Rano ujutro sletjeli su u Rusiju,” napisala je Moskalkova u objavi na internetu.

20:00 Prva rotacija osoblja u Černobilu nakon tri sedmice

Ukrajina je obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je izvršila prvu rotaciju osoblja u Černobilu u tri sedmice. Glavni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi rekao je da će agencija tamo uskoro poslati misiju nakon povlačenja ruskih snaga koje su zauzele to mjesto.

Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom priopćila je da su ruske snage napustile elektranu početkom aprila.

19:50 Austrijski kancelar sutra ide u Rusiju na sastanak s Putinom

Austrijski kancelar sastat će se u ponedjeljak u Rusiji s ruskim predsjednikom. Nehammer će sutra otputovati u Rusiju, potvrdio je glasnogovornik austrijske vlade Reutersu.

Nehammer je jučer bio u Kijevu i sastao se sa Zelenskim.

Bit će time prvi evropski čelnik koji će se sastati s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

18:45 Sjedinjene Američke Države obavezale su se snabdjevati Ukrajinu “oružjem koje joj je potrebno” kako bi se obranila protiv Rusije, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u nedjelju, dok Ukrajina traži veću vojnu pomoć od Zapada.

Sullivan je rekao da će Bidenova administracija poslati više oružja u Ukrajinu kako bi se spriječila Rusija da zauzme još više teritorija i da bi se zaštitili civili od napada, koje Washington smatra ratnim zločinima.

18:30 U kijevskoj regiji do sada pronađeno više od 1.200 mrtvih

Više od 1.200 mrtvih tijela pronađeno je do sada u kijevskoj regiji, koja je nekoliko tjedana jednim dijelom bila pod ruskom okupacijom, rekla je ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova za britanski Sky News.

18:10 Medicinska sestra opisala je za Sky News strašne posljedice napada na rodilište u Mariupolju 9. marta i trenutak kada su bolnicu u kojoj je radila zauzeli ruski vojnici. Morala je reći čovjeku da mu je poginula žena

Alina Buzunar je bila prisiljena reći mužu žene koju je tražio nakon bombardiranja da je umrla, a muškarca je odvela u mrtvačnicu kako bi identificirao tijelo.

“Bio je apsolutno miran dok je nije vidio. Zato što nam je do posljednjeg govorio da to nije ona, nadao se da to nije ona. Tada je počeo jako plakati, bila je to strašna situacija”, priča Alina koja se skrivala zajedno s drugima u podrumu bolnice.

17:50 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu kartu koja prikazuje stanje na ratištu u Ukrajini.

17:33 Glavna ukrajinska tužiteljica kaže da su 1.222 tijela pronađena u regiji Kijev otkako su se ruske snage povukle iz tog područja.

Irina Veneditktova rekla je za Sky News da ukrajinske vlasti istražuju 5.600 slučajeva navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske trupe od početka invazije, a identificirale su više od 500 osumnjičenih ratnih zločinaca, uključujući najviše vojne i vladine dužnosnike u Rusiji.

“Ono što vidimo u svim regijama Ukrajine su ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i činimo sve da to popravimo”, kaže ona.

17:15 General Aleksander Dvornikov, jedan od najiskusnijih ruskih vojnih oficira, navodno će predvoditi Ruse u novim napadima koji se očekuju u istočnoj Ukrajini.

Američki zvaničnici kažu da Dvornikov ima evidenciju brutalnosti prema civilima u Siriji i drugim ratnim zonama.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da nikakvo imenovanje bilo kojeg generala ne može izbrisati činjenicu da se Rusija već suočila sa strateškim neuspjehom u Ukrajini.

“Ovaj će general biti samo još jedan autor zločina i brutalnosti nad ukrajinskim civilima”, rekao je Sullivan za CNN.

“A Sjedinjene Države, kao što sam već rekao, odlučne su učiniti sve što možemo da podrže Ukrajince koji se odupiru snagama kojima će Dvornikov zapovijedati, dodao je.

17:07 Od izloga trgovina poprskanih bojom do dobacivanja uvreda na cesti – napadi na rusku zajednicu u Njemačkoj porasli su otkako je počeo rat u Ukrajini.

Dio Rusa koji žive u Njemačkoj zbog toga su organizirali proteste “protiv rusofobije”.

17:00 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba izjavio je da je prvobitni plan invazije Rusije propao i da će historija pokazati čiji će plan uspjeti, nakon što je Rusija imenovala novog generala koji će voditi svoju vojnu invaziju.

Na pitanje da komentira imenovanje generala ruske vojske Aleksandra Dvornikova, Kuleba je rekao: “Sada oni imaju drugi plan, ali mi imamo svoje planove.”

“Šta god Rusija planira učiniti, mi imamo svoju strategiju i ta se strategija temelji na pretpostavci da ćemo pobijediti u ovom ratu i da ćemo osloboditi svoje teritorije”, rekao je Kuleba u intervjuu za NBC.

16:44 Britanski premijer se danas popodne vratio u Veliku Britaniju nakon jučerašnjeg nenadanog posjeta Ukrajini. U saopćenju u kojemu su to potvrdili iz britanske vlade dodali su da je Johnson do Kijeva djelomično putovao vozom, ali nisu htjeli dati više detalja o cijelom putovanju.

16:34 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je odluka Njemačke i Francuske da ne dopuste Ukrajini ulazak u NATO 2008. godine bila “strateška pogreška”.

16:10 U glavnom gradu Finske Helsinkiju Ukrajinsko udruženje u Finskoj postavila je puno dječijih cipelica na jedan od trgova, osim dječijih cipelica na trgu su plišane igračke te žuti kombinezoni.

15:41 Ukrajina tvrdi da su ruske snage koje su okupirale bivšu nuklearnu elektranu u Černobilu ukrale radioaktivne tvari iz istraživačkih laboratorija koje bi ih mogle ubiti, javlja BBC u nedjelju.

15:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je u nedjelju s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i od njega zatražio pomoć za Ukrajinu, uključujući i podršku u istrazi ratnih zločina. Zelenski je na Twitteru objavio da je iskoristio telefonski razgovor kako bi od Scholza zatražio pomoć u lociranju osoba koje stoje iza ratnih zločina koje su u Ukrajini počinile ruske snage. Rekao je da su se složili da svi ratni zločinci moraju biti identificirani i kažnjeni.

“Razgovarali smo o protivruskim sankcijama, odbrambenoj i finansijskoj podršci za Ukrajinu”, napisao je Zelenski, naglasivši svoje pokušaje da održi međunarodnu podršku za svoju zemlju, više od šest sedmica nakon početka ruske invazije. Scholzova glasnogovornica je kasnije rekla da je kancelar osudio “grozne zločine ruske vojske” u kijevskom predgrađu Buči i drugdje u zemlji. Scholz je također izrazio potpunu njemačku solidarnost i podršku za Ukrajinu.

Scholz se složio da je potrebno uložiti napore kako bi se pronašle osobe odgovorne za ratne zločine, rekla je glasnogovornica Christiane Hoffmann.

Ukrajinski ambasador u Berlinu je u nedjelju pozvao Scholza da posjeti Kijev nakon što su to već učinili neki evropski lideri. Zelenski je rekao i da je lobirao kod Scholza da zabrani uvoz ruske nafte.

14:28 Ruske su snage u potpunosti uništile aerodrom u Dnipru, ukrajinskom gradu koji se do 2016. zvao Dnipropetrovsk, objavile su lokalne vlasti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Imali smo još jedan raketni napad na aerodrom u Dnipru. Od njega nije ostalo ništa, uništena je sva infrastruktura. Raketiranje se nastavlja”, izjavio je regionalni čelnik Valentin Rezničenko.

14:01 Poglavar Ruske pravoslavne Crkve patrijarh Kiril pozvao je u nedjelju građane da podrže ruske vlasti, koje provode vojnu intervenciju u Ukrajini, piše Reuters.

Patrijarh Kiril ranije je javno branio ruske operacije u Ukrajini, a rat smatra zaštitnim bedemom od zapadnjačke liberalne kulture koju vidi kao dekadentnu.

“Neka nam Gospodin pomogne da se ujedinimo u ovo teško vrijeme za našu domovinu, uključujući i oko vlasti”, rekao je 75-godišnji Kiril tokom liturgije u Moskvi, prenosi novinska agencija Interfax.

“Neka vlasti budu odgovorne prema narodu, ponizne i spremne služiti mu čak i pod cijenu vlastitih života”, dodao je patrijarh, inače blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

13:48 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je da je sastanak Zelenski-Putin moguć tek nakon okončanja velike bitke za Donbas, čiji se početak najavljuje.

“Ukrajina se sprema za velike bitke. Ukrajina ih mora dobiti, pogotovo onu u Donbasu. A nakon toga, Ukrajina će steći puno jaču pregovaračku poziciju s koje može diktirati određene uvjete. Nakon toga, sastat će se i predsjednici. To bi se moglo dogoditi za dvije ili tri sedmice”, rekao je.

13:29 Broj ljudi koji su pobjegli od rata u Ukrajini premašio je 4,5 miliona, pokazuju podaci Agencije UN-a za izbjeglice.

Agencija, čije je sjedište u Ženevi objavila je da je od početka rata krajem februara iz zemlje pobjeglo 4.503.954 ljudi.

Oko 2,59 miliona sigurnost je potražilo u susjednoj Poljskoj, sljedeća je Rumunija s više od 686.000 prihvaćenih izbjeglica te slijedi Mađarska s više od 419.000.

Agencija UN-a procjenjuje da je veliki broj tih ljudi u međuvremenu odselio u druge zemlje Evrope, no njihovi prelasci granica nisu registrirani.

Ne vodi se evidencija ni o onima koji su se vratili u Ukrajinu.

13:20 Vadim Pristajko, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji, komentirao je situaciju u Ukrajini. Rekao je da je glavni grad Ukrajine Kijev, “manje-više siguran”.

Dodao je da se Rusija vjerojatno nada “velikoj pobjedi” za svoj Dan pobjede 9. maja. U pitanju je državni praznik kojim se obilježava pobjeda nad nacizmom.

“Simbolika je bila u srži sovjetske Rusije i sadašnje Rusije, tako da očekujemo da će se snage koje su odbačene iz Kijeva pregrupirati i opskrbiti i otići istočno ili južno od Ukrajine”, rekao je ambasador za Sky News.

Istaknuo je da bi se sljedeće velike bitke mogle vidjeti na jugu zemlje, u blizini Odese i Mariupolja te u istočnim regijama.

13:15 U bombardiranju je oštećen stadion u Černihivu

13:10 Crveni krst saopćio je da tokom sedmice nisu uspjeli doći do Mariupolja iako su to pokušali napraviti tokom pet dana.

Pascal Hundt iz Crvenog križa rekao je u razgovoru za Sky News da sigurnosni uvjeti nisu bili dobri, a to je dovelo do toga da se tim okrenuo oko 20 kilometara od grada.

Rekao je da su na putu skupljali izbjeglice, a lični automobili su se pridružili konvoju pod zastavom Crvenog krsta. Više od 1000 ljudi konačno je, kaže, stiglo do Zaporižja.

13:01 Papa Franjo pozvao je u nedjelju na uskrsno primirje u Ukrajini, koje bi otvorilo vrata pregovorima i trajnom miru.

“Položite oružje!” rekao je na kraju mise na Cvjetnicu pred desetinama hiljada ljudi na Trgu sv. Petra.

12:50 Ukrajinski predsjednik razgovarao je s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o mogućnosti novog kruga ruskih sankcija.

Dvojica lidera također su u telefonskom razgovoru u nedjelju govorili o pomoći u odbrani te o finansijskoj podršci Ukrajini.

12:40 Regionalni guverner regije Harkiv rekao je da su u gradu Derhači dvije osobe poginule, a nekoliko ih je povrijeđeno.

Oleh Siniehubov tvrdi da su ruske snage danas pokrenule 66 artiljeriljskih napada na više ukrajinskih regija.

“Dvije osobe su poginule, ima žrtava. Kao što vidite, ruska vojska nastavlja ‘borbu’ s civilnim stanovništvom, jer nema pobjeda na frontu”, rekao je.

Ranije je Irina Venediktova, glavna tužiteljica Ukrajine, izjavila za Sky News da je sinoć trajalo rusko granatiranje u regijama Doneck, Luhansk i Harkiv.

11:52 Ruski vojnici koji su zauzeli Černobil i kopali rovove kod nuklearne elektrane raširili su radioaktivni materijal po čitavom postrojenju. Ukrajinci su rekli da ruski vojnici imaju još najviše godinu dana života, a jedan vojnik već je preminuo.

11:48 Finska se do kraja juna priprema za potencijalno historijsku odluku o kandidaturi za članstvo u NATO savezu radi odvraćanja ruske agresije, piše AFP. 

11:26 Ukrajinska vojska danas je objavila najnoviji operativni izveštaj, a na satelitskim snimcima vidi se desetak kilometara dug ruski vojni konvoj, koji se kreće preko istoka ka jugu Ukrajine.

11:02 Novi detalji: Rusko ministarstvo odbrane izvijestilo je da su ruski jurišni helikopteri uništili konvoj ukrajinskih oklopnih vozila i protuzračne odbrane, prenijela je u nedjelju novinska agencija Interfax. “Jurišni helikopteri KA-52… uništili su oružje i vojnu opremu ukrajinskih oružanih snaga”, navodi se u saopćenju ministarstva.

10:54 Ruske snage u nedjelju ujutro ispalile su granate na ukrajinske regije Luhansk i Dnipro te pogodile nekoliko zgrada, pri čemu je ranjena jedna osoba te izazvan požar, rekli su dužnosnici. Škola i stambena zgrada granatirani su u gradu Sjeverodonecku u opkoljenom području Luhanska, rekao je guverner regije. “Srećom, nema žrtava”, napisao je Serhij Gajdai na Telegramu.

10:46 Ukrajinci tvrde da su u proteklih 46 dana invazije ubili oko 19.300 ruskih vojnika. U usporedbi s u jučerašnjim podacima kada su objavili da je ubijeno 19.100 vojnika, ruska vojska u jednom danu ostala je bez oko 200 vojnika. Dodaju da je dosad uništeno 722 ruska tenka, 1.911 oklopnih borbenih vozila, 342 topničkih sustava, 55 sustava za protuzračno ratovanje, 152 avion i 137 helikoptera.

10:38 Ruski helikopteri uništili su ukrajinski konvoj, javila je agencija Interfaks.

10:28 Još nije poznato koliko je ljudi ostalo zarobljeno u Mariupolju, koji je prije rata imao 430.000 stanovnika. Ukrajinski dužnosnici procjenjuju broj od oko 100.000, ali ranije ove sedmice su britanski odbrambeni dužnosnici rekli da je 160.000 ljudi ostalo zarobljeno u gradu.

10:14 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zahvalnost glasnogovorniku Kremlja Dmitriju Peskovu na razumijevanju za glasanje Srbije za suspenziju Rusije u Vijeću za ljudska prava UN-a. Zapravo, pravdao se.

9:58 Ruske trupe pokušavaju da probiju odbranu ukrajinske vojske u blizini grada Izjuma i da uspostave kontrolu nad Mariupoljom, saopćio je ukrajinski Generalštab.

9:54 “Kao odgovor na sve veće gubitke, ruske oružane snage nastoje povećati broj vojnika s osobljem otpuštenim iz vojne službe od 2012. godine”, navode britanski obavještajci. Britansko ministarstvo također navodi da Rusi pokušavaju povećati svoju borbenu moć regrutacijom iz nepriznate regije Pridnjestrovlja u Moldaviji.

9:46 Prema nepotvrđenim informacijama poginuo je još jedan visoki ruski oficir. Pukovnik Alexander Bespalov, zapovjednik 59. gardijske tenkovske pukovnije, navodno je ubijen u borbi s ukrajinskim snagama.

9:34 Za danas je dogovoreno otvaranje devet humanitarnih koridora. Jedan od njih uključuje koridor kojim će se dopustiti da se civili automobilima evakuiraju iz Mariupolja.

9:02 Ogroman geostrateški obrat: Pala pakistanska vlada koja je odbijala osuditi Putina, na vlast stiže proamerički čovjek.

8:54 Nova grobnica s desecima ukrajinskih civila pronađena je u subotu u Buzovi, oslobođenom selu blizu glavnoga grada Kijeva koje je sedmicama bilo pod okupacijom ruskih snaga, rekao je mjesni dužnosnik.

8:42 Na snagu je stupila zabrana zemalja EU za prolazak ruskim i bjeloruskim teretnim vozilima. Prema raspoloživim informacijama, ograničenjima zasad ne podliježu teretna vozila koji prevoze farmaceutske, medicinske, prehrambene i poljoprivredne proizvode, uključujući pšenicu, kao i energente, obojene materijale i đubriva.

8:36 Rusija koristi improvizirane eksplozivne naprave (IED) kako bi nastavila stvarati štetu i snižavati moral Ukrajincima, sugeriraju britanski obavještajci.

8:24 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, izjavila je da se Evropska unija “od ekonomske organizacije pretvorila u odjeljenje za ekonomske odnose NATO-a”.

8:12 Sukob u Ukrajini se premjestio na istok zemlje gdje se nalaze ukrajinske snage koje su prekaljene i dobro pripremljene, piše BBC u svojoj velikoj analizi o budućnosti ovog sukoba. Ukratko, analitičari vjeruju da su najbolje jedinice Ukrajine na istoku, te da su ukopane u sisteme rovova i druge utvrđene položaje. Ukrajinski vojnici do sada su se snažno opirali ruskom napredovanju, ali sad bi mogli biti u poziciji da se bore protiv puno brojnijeg neprijatelja pošto je zabilježeno da Rusija gomila snage na istoku. Pretpostavka je i da će tamo doći dobar dio snaga koji se povukao iz okolice Kijeva.

7:54 Britanski premijer Boris Johnson jučer je iznenada posjetio Kijev. Izrazio je veliku podršku Ukrajini.

7:46 Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za britanski Telegraph da NATO radi na planovima o stalnoj vojnoj prisutnosti na svojim istočnim granicama, a u kontekstu suočavanja s eventualnom ruskom agresijom.

7:26 Ukrajina je službeno zabranila sav uvoz iz Rusije, jednog od njenih ključnih trgovinskih partnera prije rata.

7:08 Satelitske snimke koje je analizirala kompanija Maxar Technologies pokazuju desetak kilometara dugačak rusko vojni konvoj istočno od Harkiva. Maxarove snimke nastale su 8. aprila kod grada Velki Burluk, istočno od Harkiva. Konvoj se kretao prema jugu, piše CNN. Iz Maxara su kazali kako je konvoj sadržavao oklopna vozila, kamione, artiljeriju te dodatnu vojnu opremu.

7.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da ruska agresija nikada nije bila ograničena samo na Ukrajinu i da joj je meta cijela Evropa, pritom još jednom pozvavši Zapad na uvođenje potpunog embarga na ruske energente, te da Ukrajinu opskrbi s još oružja. Zelenski je u obraćanju u subotu kasno navečer rekao da je ruska upotreba sile “katastrofa koja će neizbježno pogoditi sve”. “Namjere ruske agresije nisu ograničene samo na Ukrajinu. Cijeli evropski projekt je meta za Rusiju”, ustvrdio je ukrajinski predsjednik, kojem je u subotu u posjetu u Kijev došao britanski premijer Boris Johnson.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Partizan zaustavljen na Banovom brdu, Zvezda na “plus dva”

NAKON MARIJE ŠERIFOVIĆ: Oglasila se i takmičarka koja je zbog uvreda žirija odustala od “Zvezda Granda”