in

Macron ispred Le Pen, u drugom krugu vjerojatno pobjeđuje

Slatka-Tajna.Eu

Die Präsidentschaftswahl in Frankreich

Foto: Pascal Rossignol / REUTERS

Aktualni francuski predsjednik Emmanuel Macron pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora. Za nekoliko postotnih bodova prestigao je čelnicu krajnje desnice Marine Le Pen s kojom će odmjeriti snage u drugom krugu 24. travnja. U Parizu sve prati Jasna Paro. 

– Mislim da možemo očekivati Macronovu pobjedu. Samo se jednom u poslijeratnoj povijesti francuskih predsjedničkih izbora dogodilo da kandidat koji je pobijedio u prvom krugu, tu pobjedu nije potvrdio u drugom krugu. To se dogodilo 1981. godine. Visoki rezultat Macrona 28,5 posto osvojenih glasova pokazuje da su predizborne ankete, koje su mu predviđale pobjedu u prvom krugu, bile u pravu. Jedino je razlika između Macrona i Le Pen veća nego što se mislilo, čak visokih 5 posto. Le Pen je osvojila 23,6 posto glasova, što je također visoki rezultat. Oboje su osvojili bolje rezultate nego prije peg godina. Le Pen je ulazak u drugi krug dočekala u svom stožeru i u prvom obraćanju najavila da će, ukoliko pobijedi u drugom krugu, ujediniti Francusku. Neobično dobro je prošao trećeplasirani Jean-Luc Melenchon koji je dobio 20 posto glasova, to je više nego što je mogao očekivati. Svi predsjednički kandidati, osim kandidata ekstremne desnice, su pozvali birače da svoj glas daju Macronu, izvijestila je Paro javljajući se za Dnevnik.

Macron ispred Le Pen, u drugom krugu vjerojatno pobjeđuje

Aktualni francuski predsjednik Emmanuel Macron vodi u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora, za nekoliko postotnih bodova ispred čelnice krajnje desnice Marine Le Pen s kojom će se suočiti u drugom krugu 24. travnja u kojem vjerojatno pobjeđuje iako s malom prednošću.

Emmanuel Macron je po djelomičnim službenim rezultatima nakon prebrojanih 38 milijuna glasova dobio 27,4 posto, ispred kandidatkinje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Le Pen koja je dobila 25,54 posto.

Na izbore nije izišlo između 26,2 i 29,1 posto birača, po dvjema procjenama. Godine 2017. na predsjedničke izbore nije izišlo 22,2 posto birača, dok je 2002. suzdržano bilo rekordnih 28,4 posto birača.

Anketa Ifop-a o tome kako namjeravaju glasati Francuzi u drugom krugu za francusku televizijsku postaju TF1 pokazala je da će Macron dobiti drugi krug s 51 posto glasova. To ostavlja procijenjenu Macronovu pobjedu unutar margine pogreške, dodaje IFOR.

No, istraživanja javnog mnijenja Ipsosa kao i Opinionwaya pokazuju da će Macron dobiti 54 posto a Le Pen 46 posto.

Godine 2017., kada se Macron također suočio s Marine Le Pen u drugom krugu, pobijedio je sa 66,1 posto glasova.

Macron kaže da izbori još nisu odlučeni

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u nedjelju, nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u kojem je u vodstvu ispred desničarke Marine Le Pen, da izbori još nisu odlučeni.

– Još nije gotovo, rekao je Macron pred svojim pristašama.

– Debata koju ćemo voditi tijekom 15 dana bit će odlučujuća za našu zemlju i za Europu, istaknuo je.

Macron je pozdravio “jasnoću u pogledu krajnje desnice” nekoliko eliminiranih predsjedničkih kandidata koji su pozvali svoje birače da glasaju za njega, dodajući da će “smisliti nešto novo” kako bi okupio birače oko sebe.

Le Pen obećala dovesti Francusku u red u sljedećih pet godina

Krajnje desna kandidatkinja na francuskim predsjedničkim izborima Marine Le Pen, koja se kvalificirala za drugi krug, obećala je u nedjelju “dovesti Francusku u red u sljedećih pet godina”.

Kako je rekla Le Pen, u drugom krugu suočit će se dvije suprotne vizije budućnosti.

– Ono što je u igri 24. travnja bit će izbor društva i izbor civilizacije, rekla je ta 53-godišnjakinja.

– Koje mjesto želimo dati ljudima nasuprot moći novca ovisi o vašem glasu.

Obećala je “obnoviti suverenitet Francuske” i smanjiti društvene podjele.

Osigurat će, kako je rekla, neovisnost i mogućnost običnih Francuza da odlučuju za sebe.

Marine Le Pen pozvala je one koji nisu glasali za Macrona da joj daju glas u drugom krugu. Rekla je da će biti predsjednica svih Francuza ako bude izabrana, naglasivši važnost francuskih vrijednosti, kontrolu imigracije i sigurnost za sve.

Kada bi bila izabrana, Le Pen bi bila prva žena na čelu francuske države i prva osoba iz kruga krajnje desnice.

Većina predsjedničkih kandidata podržala Macrona za drugi krug

Većina kandidata na francuskim predsjedničkim izborima podržala je za drugi krug aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona koji je po prvim procjenama prvog kruga dobio između 28,6 i 29,7 posto ispred kandidatkinje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen s između 23,5 i 24,7 posto glasova.

Kandidatkinja francuskih konzervativaca, Republikanaca, Valerie Pecresse poručila je da će glasati za Macrona.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Povijesna bliskost (krajnje desne izazivačice Marine Le Pen) s Vladimirom Putinom diskreditira je kad je u pitanju obrana interesa naše zemlje u ova tragična vremena. Njezin izbor značio bi da bi Francuska postala irelevantna na europskoj i međunarodnoj sceni. Prema tome, usprkos mojem snažnom neslaganju s Macronom… glasat ću za njega kako bih zaustavila Marine Le Pen, rekla je u obraćanju svojim pristašama.

Procjena Ifopa pokazala je da će Pecresse u prvom krugu dobiti svega 4,6 posto glasova.

Francuski krajnje lijevi kandidat Jean-Luc Melenchon pozvao je svoje glasače da u drugom krugu ne glasaju za Marine Le Pen.

– Znamo za koga nikada nećemo glasati… ne smijete poduprijeti Le Pen… ne smije biti ni jednog glasa za Le Pen u drugom krugu, rekao je Melenchon u govoru svojim pristašama.

Procjene instituta Ifop govore da je Melenchon dobio 20,8 posto u prvom krugu.

Macrona je podržala i kandidatkinja Socijalističke stranke Anne Hidalgo, koja se nije kvalificirala za drugi krug osvojivši po procjenama 1,9 posto glasova.

– Da Francuskom ne zavlada mržnja svih protiv sviju, ozbiljno vas pozivam da 24. travnja glasate protiv krajnje desnice Marine Le Pen”, rekla je.

Macrona je podržao i predsjednički kandidat Zelenih Yannick Jadot.

– Pozivam birače Zelenih da blokiraju krajnju desnicu dajući glas Emmanuelu Macronu, rekao je Jadot svojim pristašama.

Kandidat krajnje desnice Eric Zemmour pozvat će svoje pristaše da glasaju za Le Pen, rekla je njezina nećakinja Marion Marechal.

Eventualna pobjeda Marine Le Pen mogla bi imati značajne međunarodne posljedice, a na francuskoj političkoj sceni njezin bi izbor bio dvostruka premijera: ona bi bila prva žena na čelu Francuske a kao šefica države bila bi i prva iz kruga krajnje desnice.

– Sada počinju novi izbori, ocijenio je na postaji France 2 Louis Aliot, jedan od članova Nacionalnog okupljanja, stranke Le Pen, pozivajući na “okupljanje” onih koji ne žele drugi mandat Emmanuela Macrona.

Televizijska debata

Ključni trenutak u dva sljedeća tjedna bit će tradicionalna televizijska debata dvoje kandidata koji ulaze u drugi krug.

Godine 2017., Macron je dominirao nad Le Pen, ali ove godine, kći bivšeg vođe krajnje desnice Jean-Marie Le Pena, koja je prva uvela krajnju desnicu u drugi krug predsjedničkih izbora, čini se bolje pripremljena nego tada.

Vodila je kampanju na terenu, fokusiranu na kupovnu moć što je najveća briga birača, dok je Emmanuel Macron, zaokupljen ratom u Ukrajini, bio manje prisutan.

Velik dio birača je međutim odustao od izlaska na birališta ili je do zadnjeg trenutka bio neodlučan.

Na biračkom mjestu u Marseilleu 55-godišnja Françoise Reynaud, kaže da je odlučila u posljednjem trenutku: “Od 12 kandidata, sinoć sam izabrala 4, a jutros donijela konačnu odluku”.

Jedan od razloga za niski odaziv je to što je kampanja počela kasno, djelomično zbog pandemije ali još više zbog rata u Ukrajini. Ali kako ocjenjuje BBC postoji i osjećaj sveopće apatije a za tu su agenciju mnogi glasači rekli da nisu impresionirani nijednim od 12 kandidata.

Hassiba Lazizi, umirovljenica, zabrinuta je zbog rasta troškova života. U jedno je bila sigurna, da neće glasati za Macrona jer je on “predsjednik bogatih”. Međutim, ne vjeruje ni Le Pen.

– Rekla je toliko ružnih stvari o nama, imigrantima.

U Pantinu, u pariškoj regiji, Blandine Lehout (32) pojašnjava da je ovo prvi puta da neće izaći glasati.

– U ovom trenutku sve ih mrzim. Došli smo do toga da me strah svih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Tužne vijesti za Ukrajince: “UEFA je zabranila Realu i Barceloni da igraju s Dynamo Kyivom”

JASMINKA HAMZA TAJČI: Operirala glasne žice