in

Kroz granični prijelaz Siret ušao najmanji broj izbjeglica od početka ruske agresije

Slatka-Tajna.Eu

Ivica Grudiček za Dnevnik HTV-a

Foto: Dnevnik / HRT

Od ruske agresije iz Ukrajine je do sada pobjeglo gotovo 4 milijuna 400 tisuća ljudi. Najviše u Poljsku, više od dva i pol milijuna, te Rumunjsku, kamo je do sada stiglo više od 670 tisuća Ukrajinaca. Reporter HTV-a Ivica Grudiček nalazi se u Rumunjskoj te se javio za Dnevnik i komentirao situaciju oko humanitarne pomoći. 

Rekao je kako se zrakoplovom iz srca Europe dovozi humanitarna pomoć u logistički centar koji se prostire na nekih 10 tisuća četvornih metara.

– Tada se dalje kamionima ta pomoć prevozi, ovdje na sjever Rumunjske, također prema Ukrajini. Dok je za više od pola milijuna izbjeglica ovo mjesto spasa i sigurnosti, okolna mjesta muči prometna povezanost s Rumunjskom, ali i ostatkom EU-a. Tek lokalne ceste, željeznica, autoceste nema pa je zrakoplov najbrže rješenje. Danas je kroz granični prijelaz Siret ušao i najmanji broj izbjeglica od početka ruske agresije, njih 3000.

Istaknuo je da unatoč naporima policije, ima i trgovine ljudima.

– Oni koji pod krinkom humanitaraca vrebaju najslabije, dodao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Mnogi ljudi granicu prelaze u suzama. Dolaze s mnogo problema i u strahu, a naš je zadatak pomoći im da se opuste. Razgovaramo s njima, katkad i plačemo s njima, zajedno pronalazimo načine kako će krenuti dalje, naglasila je Olga Iniutocichina, volonterka.

– Mnogi izbjegli traže transport preko društvenih mreža još dok su u Ukrajini pa lako postanu žrtve trgovanja ljudima. Mi ih uputimo vatrogascima te mogu nastaviti svoje putovanje. Primijetili smo ljude sa zlim namjerama, vidjeli smo ih posljednjih nekoliko dana. Pokušali su ih namamiti u svoja vozila, ali uspjeli smo ih spasiti i smjestiti u šator, ističe Jo Lloyd/Europska asocijacija za pomoć izbjeglicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mejkon trojkom sekund prije kraja porazio Fenerbahče

Kontrola kvaliteta: Igrači najveća preporuka