in

AMBASADORI PISALI TEGELTIJI, BEVANDI, TURKOVIĆKI: ‘Ako ne osigurate novac za održavanje izbora, međunarodna zajednica će pronaći instrumente da zaštiti Dayton!’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/pismo2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/pismo2.jpg”,”caption”:”Ilustracija: SB”,”bg”:”312e2e”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/pismo.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/pismo.jpg”,”caption”:”Ilustracija: SB”,”bg”:”959496″}]

Na adresu predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i njegovih zamjenika Bisere Turković i Vjekoslava Bevande prije nekoliko dana stiglo je pismo međunarodnih zvaničnika u kojem se skreće pažnja na osiguranje sredstava za održavanje parlamentarnih izbora krajem ove godine.

“Prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština su trebali okončati sve korake prema usvajanju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2022. godinu do kraja 2021. godine. Nedostatak državnog budžeta za 2021. i 2022. godinu, uprkos skorom usvajanju Globalnog fiskalnog okvira (2022-2024), oboje posljedica nefunkcionalnosti državnih institucija i procesa donošenja odluka, prisililo je institucije BiH na privremeno finansiranje posljedinjih 15 mjeseci. Posljednja odluka Vijeća ministara o privremenom finansiranju za drugu četveromjesečje govori da nema promjene u načinu osiguravanja nastavka finansiranja institucija BiH u narednom periodu”, navodi se na početku pisma koje su potpisali visoki predstavnik Christian Schmidt, šef Delegacije EU Johann Sattler, šefice Misije OSCE-a u BiH Kathellen Kavalec i ambasadori zemalja članica PIC-a (Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Nizozemske, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih država), kojima se pridružio i ambasador Španije.

Da je to tako, ističe se u pismu, dokaz je i organiziranje Općih izbora 2022. godine i napominje da je organizacija izbora ustavna obaveza koja se mora poštovati.

“Organizacija Općih izbora je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, a pomoć CIK-u u obavljanju ovog zadatka je u nadležnosti nadležnih organa BiH. Osiguranje finansiranja izbora je posebno odgovornost Vijeća ministara i Ministarstva finansija. Sredstva moraju biti osigurana u roku od 15 dana od raspisivanja izbora od strane CIK-a, dakle najkasnije prije sredine maja”, navodi se u pismu.

Međunarodni zvaničnici u pismu su pozvali da se sredstava koja traži Centralna izborna komsija za organizaciju Općih izbora 2022. godine odobre “što je prije moguće” te da ne vide pravne ili finansijske prepreke koje bi spriječile odobravanje sredstava.

“Svaki pokušaj daljnjeg odbijanja ili odgode odobravanja traženih sredstava smatrat će se, ne samo kao akt podrivanja vladavine prava i demokratije, već također kao kršenje obaveza iz Općeg okvirnog sporazuma za mir. U slučaju da se ova obaveza ne ispuni, kada je jasno da su sredstva na raspolaganju, podsjećamo vas da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente kako bi podržala Opći okvirni sporazum za mir i zaštitila održavanje općih izbora”, navodi se u pismu međunarodnih zvaničnika.

(SB)

loading…

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

DEJANA SVI ZNAJU, A OVO JE NJEGOVA SESTRA SUZANA: Godinama nisu bili u dobrim odnosima, evo kako izgleda

ŠOK IZ PARIZA, L’Equipe: Katarski vlasnici izrazito ljuti, žele otjerati jednu od tri najveće zvijezde