in

Poljska i Hrvatska nastavit će blisku suradnju

Slatka-Tajna.Eu

Ministri Grlić Radman i Rau u Varšavi

Foto: Dnevnik HTV / HRT

U zemlji koja je do sada primila najviše ukrajinskih izbjeglica, Poljskoj, u dvodnevnom je radnom posjetu ministar Gordan Grlić Radman. Povod je 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju država. Iz Varšave se u Dnevnik HTV-a javio novinar Marin Ćurić.

Ministar Gordan Grlić Radman razgovarao je sa svojim kolegom Zbigniewom Rauom te s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, a rat u Ukrajini bio je u fokusu.

Poljska i Hrvatska nastavit će blisku suradnju u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. Obje zemlje su kao članice Europske unije uvele sankcije Rusiji, obje dijele zajedničke europske vrijednosti.

Ministar Grlić Radman izrazio je zabrinutost za moguću nestabilnost zemalja zapadnog Balkana kao posljedicu ruske invazije na Ukrajinu. Sve zemlje zapadnog Balkana koje žele članstvo u Europskoj uniji zaslužuju jasnu europsku perspektivu, naravno uz ispunjavanje svih potrebnih preduvjeta i kriterija. Posebno je istaknuo Bosnu i Hercegovinu i potrebu za nastavkom daljnjih reformi, uključujući reformu izbornog zakona, kako bi se osiguralo poštovanje Daytonskog sporazuma i konstitutivnosti tri naroda u BiH.

Grlić Radman pohvalio je poljske napore u upravljanju ovom uistinu velikom izbjegličkom krizom u Poljskoj.

U Varšavu je sinoć stigao kamion s prikupljenom humanitarnom pomoći iz Zagreba za Ukrajince, zahvaljujući Hrvatskom Crvenom križu, izvijestio je Ćurić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Vjerujem da smo adekvatno odgovorili na rusku agresiju na Ukrajinu. Kao članice Europske unije i NATO-a stojimo uz Ukrajinu i ukrajinski narod u njihovoj pravednoj bori za slobodu i samoodređenje. Izražavam zabrinutost ruskom invazijom na Ukrajinu jer to je agresija na globalnu sigurnost i svjetski poredak, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH.

– Poljska i Hrvatska s partnerima i saveznicima nastavit će blisko surađivati u pružanju sveobuhvatne pomoći Ukrajini i uvođenju snažnih sankcija protiv ruske agresije. Poljska će promicati europske vrijednosti na zapadnom Balkanu i aktivno pomagati zemlje koje su na europskom i euroatlantskom putu, kaže Zbigniew Rau, ministar vanjskih poslova Poljske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BOLOVI U PREDJELU KIĆME: Jovani Tomić prisjeo “Survivor”

GRIZE GA SAVJEST ZBOG HONORARA:Janjuš nakon diskvalifikacije u krizi