in

Ko je Srbin koji je poginuo u Ukrajini?

Slatka-Tajna.Eu

Srbijanski državljanin Stefan Dimitrijević poginuo je na frontu u Ukrajini, a prema podacima Radija Slobodna Evropa on nije jedini iz Srbije koji se nalazi na ratištu u toj državi.

Informaciju je 7. aprila potvrdio njegov brat na društvenim mrežama, koji se u objavi i oprostio od njega.

“Nadam se da ću dočekati njegov kovčeg i da ću ga sahraniti na ruskom groblju u Beogradu, jer smatram da bi on tako želio, da bude blizu kuće, a na groblju zemlje za koju je dao svoj život”, piše u objavi.

Kako se dijeli na Telegram kanalima, gdje se vijest najpre proširila, Dimitrijević je početkom aprila poginuo na frontu kod Luganska na istoku Ukrajine.

Iz Ministarstva spoljnih poslova za Radio Slobodna Evropa kažu da ne posjeduju nikakve informacije o Dimitrijeviću – niti da je otišao u Ukrajinu, niti da je poginuo.

Stefan Dimitrijević, poznatiji kao Stefan Ćelavi, bio je na frontu u Donbasu i 2014. godine, kada je učestvovao u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani, i to u sklopu ekstremno desničarskog pokreta zvanog “Internacionalna brigada”.

Iako se zna da je Dimitrijević bio pod istragom Generalnog tužilaštva u Ukrajini, ishod nije poznat.

Okrivljeni u Srbiji

Za učešće u ratu u Ukrajini na strani proruskih strana u periodu od 2015. do 2018. godine u Srbiji su donijete 32 osuđujuće presude, a sve po osnovu sporazuma o priznanju krivice. U 28 slučajeva, sud je okrivljenima presudio uslovnu kaznu zatvora, dok je na kućni pritvor u trajanju od šest mjeseci osuđeno četiri osobe.

Prema presudama koje je RSE dobio od Višeg suda u Beogradu, dvanaestorica od trideset dvojice osuđenih bili su članovi “Internacionalne brigade” (Unité Continentale).

U dokumentu Generalnog tužilaštva Ukrajine iz 2018. koji je dostavljen na upit RSE stoji da je “Unité Continentale” geopolitički ekstremno desničarski pokret, da je osnovan u ljeto 2014. u Beogradu i da iznosi kritike na račun EU i NATO-a.

Viši sud u Beogradu nije otkrio da li je jedan od osuđenih bio i Stefan Dimitrijević, pozvaviši se na zaštitu podataka o ličnosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ipak, ovo je potvrdio brat Dimitrijevića, koji je na društvenim mrežama napisao da je Stefan ranije bio osuđivan.

“Ovom prilikom ću reći samo da je moj brat imao državljanstvo i pasoš Luganske Narodne Republike koji je zaradio svojim žrtvovanjem tokom 2014/2015. godine, na šta je bio i osuđen uslovno u Srbiji nagodivši se s tužilaštvom”, piše u objavi.

Određeni broj srbijanskih državljana, koji su osuđeni u Srbiji zbog ratovanja u Ukrajini, prekršio je uslovnu kaznu i vratio se na front u Ukrajini da se bori na proruskoj strani.

Izvor : RSE

Srbi na ratištu u Ukrajini

Slučaj Stefana Dimitrijevića nije prva vijest o smrti vojnika srbijanske nacionalnosti. Nekoliko dana ranije, 30. marta, također u Telegram grupama objavljena je informacija o smrti Aleksandra Bijeliča, navodnog potporučnika ruske vojske.

Kako se navodi, Bijeličev otac bio je Srbin, a majka Ruskinja. I ova vijest je kasnije objavljena na istom profilu na mreži VKontakte.

Dešavanja u Donbasu na društvenim mrežama aktivno komentariše još jedan srbijanski dobrovoljac, Dejan Berić.

Berić je državljanin Srbije, koji se kao snajperista borio na strani proruskih separatista u Donjecku, a učesnik je i ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

Također, na svom nalogu na ruskoj društvenoj mreži Telegram Berić aktivno objavljuje snimke za koje navodi da su sa prve linije fronta, čiju autentičnost RSE nije mogao da potvrdi.

Berić uz video snimke daje svoja tumačenja dešavanja na istoku Ukrajine.

U Srbiji se protiv Berića pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu vodi postupak za učešće u ratu u stranoj državi.

Kako se navodi u pisanom odgovoru tog tužilaštva za RSE, Berić se tereti zbog učestvovanja u ratu u stranoj državi, ali on nije dostupan nadležnim organima u Srbiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POSVEĆEN DJEVOJCI I POSLU: Mišel Gvozdenović nema vremena za “Zadrugu”

RIBALA SAM TI ČARAPE DOMESTOSOM: Dalila i Car u sukobu oko higijene