in

Grlić Radman u radnom posjetu Poljskoj

Slatka-Tajna.Eu

Grlić Radman u radnom posjetu Poljskoj

Foto: Dnevnik / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u radnom je posjetu Poljskoj. Susreo se s ministrom vanjskih poslova Zbigniewom Rauom, te su potpisali su i zajedničku izjavu povodom 30 godina uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. HRT-ov reporter Marin Ćurić javio se u HTV-ovu emisiju “Rat u Ukrajini” iz Varšave, kazavši kako je u skladište Crvenog križa Poljske u Varšavi stigao kamion s humanitarnom pomoći Hrvatskog Crvenog križa iz Zagreba. 

Potpisana Deklaracija o tridesetoj obljetnici poljskog priznanja Republike Hrvatske

Podsjetimo da je Poljska od početka ruske invazije na susjednu Ukrajinu primila više od 2 milijuna 300 tisuća izbjeglica.

Iz Hrvatske je stiglo nekoliko tona pomoći – nekvarljive hrane, kreveta, vreća za spavanje, školskog pribora, s obzirom na to da velik broj ukrajinske djece kreće u škole u Varšavi.

Na području toga grada trenutno se nalazi tristotinjak tisuća Ukrajinaca. To su većinom osobe koje imaju neke veze s Poljskom, ili dio njihovih obitelji u Varšavi su radili i prije ruske invazije na Ukrajinu.

Ministar Grlić Radman s poljskim kolegom Zbigniewom Rauom, razgovarao je o produbljivanju, i ovako, dobrih i prijateljskih odnosa, kao i o suradnji te dvije zemlje.

Potpisali su i Deklaraciju o tridesetoj obljetnici poljskog priznanja Republike Hrvatske. 

Danas poslijepodne sastanak s predsjedniom Dudom

Podsjetimo, Poljska je Hrvatsku priznala 21. siječnja 1992. godine. A diplomatski odnosi između te dvije zemlje uspostavljeni su 10. travnja iste godine.

Danas su Hrvatska i Poljska isprepletene i gospodarskom, ali i drugim suradnjama. Usko surađuju i unutar Europske unije i NATO saveza.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministar Grlić Radman posebno je istaknuo i turističku suradnju, jer je prošle godine u Hrvatskoj boravilo više od milijun poljskih turista. Što je povećanje za čak pedeset posto u odnosu na 2020. godinu.

Dvojica kolega spomenuli su i inicijativu Triju mora, koju obje zemlje itekako podržavaju.

Hrvatski ministar nastavlja svoj posjet Varšavi, a sutra Krakovu.

Danas poslijepodne hrvatski ministar sastat će se s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom

– Ovo je poseban događaj – 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja. Poljska je priznala neovisnost Hrvatske 21. siječnja 1992., a diplomatski odnosi uspostavljeni su 10. travnja iste godine. Moram naglasiti da prijateljske veze naših zajednica, naših ljudi, traju barem tisuću godina, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau

– Odnosi naših dviju zemalja su prijateljski uz uzajamno razumijevanje. U razdoblju pandemije podupirali smo se i solidarizirali jedni s drugima. Vjerujem da smo adekvatno odgovorili na rusku invaziju na Ukrajinu. Kao zemlje članice EU-a i NATO-a podupiremo Ukrajinu i njezine građane u njihovoj borbi za slobodu i samoodređenje, dodao je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

 Grlića Radmana primili su čelnici oba doma poljskog parlamenta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nino Hrustemović snima muzičke obrade, publiku možda iznenadi i duetom – Ekspanzija.com

PREMIJERA! NOVI COVER NIKOLE JANKOVIĆA! – Mondovizija