in

ĐUROLOGIJA U NJEMAČKOJ: Gurat ću do 1000. predstave, pa ćemo vidjeti…

Slatka-Tajna.Eu

Branko Đurić Đuro ponovno je sa svojom „Đurologijom“ došao u Njemačku, a ovaj put gostovao je u „Capitol teatru“ u Offenbachu.

Ovo je 553 predstava

Iako ovaj glumac u maju ove godine puni 60 godina života, na njemu se ne primjeti umor, a i ovaj svoj nastup odradio je fantastično. Prepuna dvorana bila je ispunjena smijehom, dobrim raspoloženjem i na kraju su svi imali veliku želju da se opet druže sa Đurom.

-Ovo je moja 553 predstava koju igram i, vjeruj mi, ne znam kada ću stati. Umorio se od nje nisam, a kako vidim na nastupima, nije ni publika. Gurat ću do broja 1000, a poslije ćemo da vidimo. Ustvari, jednostavno o broju ne razmišljam i igrat ću je sve dok bude interesa kod publike. Ja sam „Đurologiju“ igrao i tokom pandemije, ustvari imao sam u svom tom vremenu nekog zatvaranja pauzu od samo mjesec i po dana. Naravno igrao sam manje već prije pandemije, ali nikada nisam prestajao. U Zagrebu sa Reneom (Bitorajcem, op.a.) imam svoje pozorište „Luda kuća“ i tamo igramo konstanto cijelo vrijeme. Sada se baš pravo zakuhalo sa „Đurologijom“, pa nakon Ofenbaha idemo za Stuttagrt gdje ću igrati dvije predstave, nakon toga  dolazi Minhen isto dvije predstave, pa onda Keln i Neuss. Dakle sada sam u Njemačkoj najviše – rekao nam je kratko prije nastupa popularni Đuro.

Sastale se Sarajlije: Zoran Šerbedžija i Đuro

On se kratko družio i sarajevskim muzičarem Zoranom Šerbedžijom koji je svojevremeno svirao u Đurinoj grupi „Bombaj štampa“. Kasnije je Zoran bio dio grupe „Crvena jabuka“, „Valentino“, sarađivao je sa Branimirom Štulićem. Svoj posljednji album radio je sa Alkom Vuicom, a danas živi u Njemačkoj gdje radi kao gitarist, pjevač, tekstopisac i kompozitor. Njih dvojica evocirali su uspomene na Sarajevo i sarajevsku raju.

Glumci primarniji od muzičara

Domaćini i organizatori „Đurologije“ u Offenbachu bili su Dragan Vasiljević i Andrijana M Spitzenberg. U Offenbach je  sa Đurom je došao i poznati estradni menadžer Sarajlija Gane Pecikoza, u društvu sa Amirom Bahtijarevićem, menadžerom iz Zagreba, koji je došao da vidi dvoranu, jer u istoj će 27. maja nastupati i popularni Rade Šerbedžija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Đuro i Pecikoza: Stari saradnici

-Stalno se putuje, radi se, ja imam još pet predstava koje radim i menadžerišem. Ja sam ustvari oduvijek radio pozorište. U Sarajevu sam svojevremeno imao klub „Koliba“ i tu su kod mene igrale najjače pozorišne predstave tada. Od Bate Stojkovića, Laneta Gutovića, Zijaha Sokolovića, pa sam radio sarajevsku „Audiciju“. Ima vrlo malo glumaca sa kojima nisam radio. Sada imam Anđelku Prpić, Dubravka Mijatovića…“Đurologiju“ radim već punih devet godina. Sada ozbiljno tvrdim da su glumci koje sam pomenuo danas primarniji od samih muzičara. Više publike ide u pozorište, nego na koncerte, ali samo zbog toga što je koncerta ponuda veoma slaba – rekao nam je Gane Pecikoza.

Bato ŠIŠIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Škole u Tuzli dobijaju nastavu na romskom

Bio je jedan od najboljih veznjaka, danas izgleda neprepoznatljivo