in

RAT UŽIVO: Kremlj konačno priznao – ‘Imamo značajne gubitke u Ukrajini, to je velika tragedija za nas!’

Slatka-Tajna.Eu

19:33 Prema najnovijim izvještajima, ruski zračni napad na željeznicu u blizini postaje Barvinkove u Donjeckoj oblasti blokirao je izlazak triju evakuacijskih vlakova. Hiljade putnika koji su trebali biti evakuirani u vlakovima smješteno je na stanici, javlja ukrajinski medij Hromadske, a prenosi The Guardian.

Prema izvješćima, to je jedini željeznički izlaz iz sjevernog dijela regije Donjeck koji je kontrolirala Ukrajina. Guardian napominje kako još nije uspio neovisno provjeriti ove izvještaje.

18:50 Novinar Sky Newsa pitao je Putinovog glasnogovornika Dmitrija Peskova koje je opravdanje za totalni napad na opkoljeni grad Mariupol ako je ruski motiv za invaziju bila “zabrinutost zbog sigurnosti”. 

“Mariupolj će biti oslobođen od nacionalističkih bataljona. Nadamo se da će se to dogoditi što prije”, odgovorio je Peskov.

Ponovio je rusku tvrdnju da je bombardiranje rodilišta u Mariupolju, koje je izazvalo međunarodnu osudu, bilo “lažirano”

Nije htio odgovoriti na pitanje o tome koliko je u Ukrajini ubijeno civila, kazavši da ne želi navoditi konkretne brojke prije nego što su “dva puta potvrđene” i to zato što “živimo u eri lažiranja i laži”.

Rekao je da je situacija u razorenoj Buči, u kojoj su po ukrajinskim tvrdnjama Rusi ubili gotovo 300 civila, “dobro isplanirana insinuacija, ništa više od toga”.

18:36 Glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitri Peskov, priznao je da su ruski gubici u Ukrajini “značajni”.

U intervjuu za Sky News priznao je da je rat “golema tragedija” za Rusiju te da su “gubici značajni”.

Rekao je da se povijest Ukrajine promijenila 2014. godine tokom, kako je rekao, “ilegalnog puča”.

“Ukrajina je postala anti-ruska, sve što se dogodilo u Ukrajini nakon toga bilo je usmjereno protiv naše zemlje”, rekao je Peskov, pa dodao da je Rusija “desetljećima bila zabrinuta zbog vlastite sigurnosti”.

Na pitanje novinara je li se rat ispostavio kao poniženje za Rusiju obzirom na broj poginulih vojnika, rekao je: “Ne, to je pogrešna slika onog što se događa”.

No, odmah potom je priznao: “Imamo značajan gubitak vojnika. To je velika tragedija za nas”.

18:22 Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava zbog izvještaja o “grubim i sustavnim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava” invazijom ruskih trupa na Ukrajinu. Za prijedlog predvođen SAD-om glasale su 93 zemlje, dok su 24 glasale protiv, a 58 zemalja bilo je suzdržano, prenosi The Guardian.

17:51 Šefovi G7 odlučili su zabraniti bilo kakva nova ulaganja u ključna područja ruske privrede, stoji u saopćenju te grupe u četvrtak, kako prenosi agencija Interfax.

“Zabranjujemo nova ulaganja u ključne sektore ruske privrede, uključujući energetski sektor”, izjavili su šefovi država i vlada G7.

Nadalje, G7 “nastavit će isključivati ​​ruske banke iz globalnog finansijskog sistema”, rekli su. “Eskalirat ćemo pritisak, uključujući uvođenje dodatnih sankcija subjektima u državnom vlasništvu koji predstavljaju glavne pokretače ruske privrede”, navodi se u saopćenju.

G7 će također nastaviti poduzimati restriktivne mjere protiv predstavnika ruskih “elita i članova njihovih obitelji” te su spremni poduzeti daljnje mjere protiv ruske obrambene industrije.

17:45 Hrvatska će “u skoro vrijeme” protjerati dio ruskih diplomata i sada sagledava u kojem obimu, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

17:39 Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova (MVP) proglasilo je u četvrtak nepoželjnima još četvero diplomata Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori.

17:30 Treba prekinuti suradnju s ruskom naučnom zajednicom, a povećati s ukrajinskom, smatraju zastupnici u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

17:25 Žene, djeca i stariji trebali bi se evakuirati iz Dnjepra dok još mogu, rekao je gradonačelnik tog grada. Naime, na istoku Ukrajine sve je veći strah od intenziviranja sukoba.

Gradonačelnik Boris Filatov je u video obraćanju rekao da bi “svako ko nije izravno uključen u rad ključne infrastrukture trebao napustiti grad” te otići na sigurnije mjesto na zapadu zemlje. Kao razlog je naveo “sve goru situaciju u Donbasu”, regiji na istoku Ukrajine na koju se nakon povlačenja sa sjevera Ukrajine fokusiraju ruske snage.

Dnjepar, u kojem je prije rata živjelo oko milion ljudi, trenutno bilježi rast populacije zbog izbjeglica s istoka zemlje.

Sličnu preporuku o evakuaciji civila donijele su ukrajinske vlasti na istoku zemlje, u Luhansku i Donjecku.

17:10 Japan planira otpustiti oko 16 miliona barela nafte iz svojih rezervi kako bi doprinio stabilizaciji tržišta nakon ruske invazije Ukrajine.

“Stabilizacija tržišta je ključna. Japan će napraviti sve što može, a u međuvremenu ćemo nastaviti pozivati zemlje koje proizvode naftu na daljnju saradnju”, rekao je japanski premijer Fumio Kishida novinarima.

16:50 Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak odbacio je komentare ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova da je Kijev Moskvi predstavio nacrt mirovnog sporazuma koji odstupa od prijedloga o kojima su se obje strane prethodno složile.

Podoljak je u pisanoj izjavi za agenciju Reuters istaknuo kako Lavrov nije izravno uključen u pregovore te da su njegove izjave “od čistog propagandnog značaja”.

Podoljak je rekao da Moskva želi skrenuti pozornost s događaja u Buči, gdje su ruske trupe, prema optužbama iz Kijeva, ubijale civile. “Tako treba gledati na sve takve izjave”, dodao je.

16:40 Glavni sekretar NATO-a obratio se medijima nakon današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu. Kazao je da saveznici podupiru napore za “međunarodnu istragu” o “strašnim ubIstvima civila” u Buchi i drugim dijelovima Ukrajine.

15:54 Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da prizori koji stižu iz Mariupolja nisu prihvatljivi te da bacaju sjenu na pregovarački proces.

Naglasio je da će se unatoč potresnim prizorima iz Buče mirovni pregovori nastaviti.

15:57 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen sastat će se u petak 8. aprila u Kijevu, izvjestio je glasnogovornik ukrajinskog čelnika Serhij Nikiforov.

15:54 Potrošači u Njemačkoj osjećat će posljedice 20-postotnog rasta cijena nafte u martu više od dvije godine, pokazalo je istraživanje instituta za ekonomska istraživanja DIW.

15:32 Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba danas je sugerirao da će njegova zemlja dobiti još oružja od članica NATO-a, pa dodao da su u toku razgovori na kojima će se odlučiti kad će se to tačno dogoditi. “Ili ćete nam pomoći sada – govorim o danima, a ne sedmicama – ili će vaša pomoć stići prekasno, zbog čega će umrijeti još više ljudi”, rekao je Kuleba.

15:24 Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da nacrt mirovnog sporazuma što ga je Kijev predložio Moskvi sadrži “neprihvatljive elemente”, no rekao je da će Rusija svejedno nastaviti pregovore.

15:18 Stotine Ukrajinaca koji su pobjegli od rata se vraćaju u svoju zemlju, javlja NBC News. Tako je primjerice u Budimpešti viđeno više od 200 Ukrajinaca kako čekaju na voz koji kreće za Ukrajinu. Julija Kalinjina, koja putuje sa sestrom kako bi se vratile svojim muževima u Ukrajinu, priznala je da odluka nije bila laka. “Bojim se”, rekla je Kalinjina, koja je iz Kijeva: “Ali jako se želim vratiti kući. Želim vidjeti svog muža. Radije bih se bojala s njim nego sama ovdje.”

15:02 Mihajlo Podoljak, ključni savjetnik predsjednika Zelenskog i član ukrajinske delegacije u pregovorima s Rusijom, rekao je da se “neprijateljstvo u medijima” Moskve mora smanjiti kako bi dokazala da je spremna za dijalog.

14:46 “Ruske vojne snage pokušavaju izbrisati opkoljeni južni grad Mariupol s lica zemlje. To je humanitarna katastrofa. Vojska koja je ovdje bila uključena u aktivna neprijateljstva potpuno je okružena. Postoje problemi s opskrbom vodom, hranom, lijekovima i općom opskrbom. Vrlo je teška situacija”, rekao je Serhij Volina koji se u regiji bori još od 2014. godine kada je Rusija anektirala krim. “U Mariupolju smo opkoljeni više od 40 dana. Rusi nas nadmašuju i po naoružanju, svom topništvu, imaju topništvo s mora, tenkove, oklopna vozila i naravno minobacače. Teško nam je”, rekao je Volina, prenosi Index.hr.

14:32 Meta, Facebookova matična kompanija, iznijela je u četvrtak informacije o sumnjivim taktikama za koje kažu da ih izvode grupe povezane s Rusijom i Bjelorusijom te ih primjenjuju na ukrajinskim vojnicima i civilima. Naime, njihovi hakeri se, kako se navodi, predstavljaju kao novinari i nezavisne medijske institucije te tako pokušavaju hakirati Facebook profile ukrajinskih vojnika. Hakerska skupina poznata kao “Ghostwriter”, za koju cyber stručnjaci vjeruju da je povezana s Bjelorusijom, pokušala je hakirati Facebook račune ukrajinskog vojnog osoblja, saopćila je kompanija.

14:24 Evropski parlament zatražio je još snažnije sankcije EU protiv Rusije, uključujući i potpuni prestanak uvoza energenata iz te zemlje, te da obuhvate i saveznicu Kremlja Bjelorusiju.

14:16 Kompanija Spotify je početkom marta zatvorila svoje ruske urede i ograničila pristup emisijama koje vode ruski državni mediji.

14:06 Japan je zatražio da Međunarodni kazneni sud istraži zločine nad civilima u kijevskoj regiji kao mogući ratni zločin, izjavio je premijer Fumio Kishida. “Ubijanje ovih nevinih civila je ratni zločin, a naša zemlja je zatražila od Međunarodnog kaznenog suda da to istraži. Vjerujem da Rusija mora snositi strogu odgovornost”, rekao je Kishida novinarima.

13:48 Velika Britanija, Kanada i Australija odbile su protjerati ruske diplomate za razliku od 15 zemalja Evropske unije koje su to dosad to učinile zbog ruskih zločina u Ukrajini, piše Guardian. 

13:32 Proruski separatisti na istoku Ukrajine tvrde da uveliko kontroliraju središte opkoljenog lučkog grada Mariupolja. Ukrajina odbacuje takve navode.

13:24 Kremlj je rekao da će odluka Washingtona da nastavi opskrbljivati Ukrajinu oružjem i vojnom pomoći vjerovatno narušiti izglede za uspješne mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

13:14 Rusija poduzima mjere protiv Googlea, kako navode, zbog “lažnog” sadržaja, što uključuje zabranu oglašavanja na platformi i njenim informacijskim resursima. Iz Googlea nisu reagirali na ovaj ruski potez. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13:02 Aleksandar Lukašenko osvrnuo se na sankcije Rusiji i Bjelorusiji. Izjavio je da sankcije otvaraju nove mogućnosti za rusko i bjelorusko tržište.

12:10 Više od 100.000 ljudi još uvijek treba hitno evakuirati iz Mariupolja, rekao je gradonačelnik Vadim Boičenko.

Situaciju u južnom lučkom gradu nazvao je humanitarnom katastrofom. Ranije je rekao da je u gradu ubijeno više od 5.000 civila, nazivajući ga “novim Auschwitzom”. Optužio je Ruse da skupljaju i spaljuju tijela stanovnika kako bi prikrili dokaze.

11:30 Njemačka je presrela radijske poruke ruskih vojnika koji su navodno priznali da su ubili civile u Buči, navodi Der Spiegel, nacionalna novinska kuća.

Njemačka obavještajna agencija predstavila je nalaze u parlamentu u srijedu, ne navodeći izvor informacija, navodi se u izvještaju. Poruke su navodno odgovarale poznatim smrtnim slučajevima. U jednoj poruci vojnik govori o pucnju na nekoga na biciklu. Tijelo je fotografirano kako leži pored bicikla u predgrađu u blizini Kijeva.

Glasnogovornik njemačke vlade odbio je komentirati izvještaj.

11:00 Kijev tvrdi da su presreli razgovore ruskih vojnika. Ruski zapovjednik navodno je naredio svojim vojnicima da pucaju u ukrajinske civile u blizini opkoljenog grada Mariupolja, prema onome što je Kijev rekao da je presretnuti radiorazgovor.

U snimci koju je objavila ukrajinska sigurnosna služba SBU, neimenovani vojnik kaže: “Dvije osobe izlaze iz šumarka u civilu”. Kaže i da je viđeno vozilo, ali nije jasno je li to civilno ili vojno.

“Odvedite ih sve je*eno van”, viče u odgovoru njegov nadređeni, dodajući da nije važno ima li neboraca ili nema na mjestu događaja.

10:30 Novi krug sankcija EU Rusiji – uključujući zabranu uvoza ugljena – mogao bi biti dogovoren danas ili sutra, rekao je Josep Borrell.

Do toga dolazi jer se EU jučer nije uspjela dogovoriti o predloženim sankcijama za zabranu ruskog ugljena.

10:05 Nastavlja se granatiranje gradića Popasne u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansku, objavila je ukrajinska vojska u svom izvještaju.

Ovo je dio ruskih planova za nastavak ofanziva na gradove Rubižne i Nižnij, sjeverno i južno od grada Sjeverodonjecka u Luhanskoj oblasti, saopćio je ukrajinski glavni stožer.

08.55 U Kijevskoj regiji, nakon povlačenja ruskih trupa, pronađene su i neutralizirane 6.883 eksplozivne naprave, u posljednja 24 sata – 1.022 predmeta.

08.30 Napad Rusije na Ukrajinu: povećan broj povrijeđene djece, 167 poginulih, javlja Ukrainska pravda.

Slika

07.15 Gradonačelnik Mariupolja rekao je da je broj ubijenih civila u gradu veći od 5.000.

Ukrajinske vlasti skupljaju vijesti o mrtvima i nastavljaju prikupljati dokaze o mogućim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini. Nedavne optužbe protiv režima Vladimira Putina dovele su do daljnjih sankcija sa Zapada.

06.45 Ukrajinske snage vratile su od ruskih vojnika Osokorivku kod Hersona na jugu Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.

BBC nije nezavisno provjerio ove tvrdnje.

Ukoliko se ovi navodi pokažu istinitima, to bi mogao biti važan korak u borbi za oslobođenje Hersona, najvećeg grada kojeg su Rusi zauzeli. No od početka ruske vlasti u gradu se bilježe brojni, svakodnevni nasilni protesti, a prošle sedmice ukrajinske snage kazale su kako su blizu oslobođenju grada. I SAD je prošle sedmice konstatirao kako bi Ukrajinci mogli osloboditi grad.

06.40 Ruske trupe se pregrupiraju i provode izviđanje za ofanzivu u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, objavile su ukrajinske oružane snage u najnovijem ažuriranju.

U novom izvještaju dodali su još nekoliko tačaka o ruskim ciljevima, kako ih ukrajinska vojska vidi:

Glavni napori ruskih trupa su “probijanje odbrane” ukrajinskih snaga u regiji Donjeck, smatraju Ukrajinci.

Također, dodaje se, pokušavaju preuzeti punu kontrolu nad gradom Mariupoljom. Ruske snage nastavljaju granatirati Harkov na sjeveroistoku Ukrajine. Ruske trupe koriste željezničke pruge za brzo premještanje vojnog tereta. Oružje i druga oprema stigla je na željezničku stanicu Kupjansk na sjeveroistoku Ukrajine sa stanice Valujki u Belgorodu u Rusiji, pišu Ukrajinci.

05.25 Borodyanka – jedan od najrazrušenijih gradova regije Kijev, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastyrsky obilazeći tu kijevsku oblast.

Slika

04.00 Oružane snage Ukrajine oborile su neprijateljsku raketu koja je letjela prema Poltavi, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

03.00 U kijevskoj oblasti uništene veliki broj ruske opreme. Čini se da je to rezultat napada 44. topničke brigade Vojske Ukrajine na ruske snage stacionirane u blizini sela Poliske na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, prije nekoliko dana prije povlačenja Rusije.

02.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da se dogovori o embargu na rusku naftu jer rat u Ukrajini ulazi u šestu sedmicu.

U svom posljednjem obraćanju, Zelenski je rekao da Moskva zarađuje toliko novca od izvoza nafte da ne mora ozbiljno shvatati mirovne pregovore i pozvao demokratski svijet da se kloni ruske nafte.

Zelenski je također rekao da će nastaviti insistirati da ruske banke budu potpuno blokirane iz međunarodnog finansijskog sistema.

“Neki političari još uvijek ne mogu odlučiti kako ograničiti dotok naftnih dolara i naftnih eura u Rusiju kako ne bi doveli vlastite privrede u opasnost”, rekao je Zelenski.

“Pitanje je samo koliko će još Ukrajinaca, koliko još Ukrajinki, ruska vojska imati vremena ubiti da bi vi, određeni političari – a znamo ko ste – pronašli neku odlučnost.”

01.00 Putinov potez da premjesti fokus na borbe na istoku Ukrajine mogao bi produžiti sukob duže nego što iko želi, kaže neimenovani dužnosnik Pentagona, prenosi BBC.

“Činjenica da će se Putin koncentrirati na manju regiju svakako predstavlja mogućnost da će se nasilje nastaviti, čak bi se moglo intenzivirati na tom dijelu Ukrajine”, rekao je. “Zato što u potpunosti očekujemo da se Ukrajinci nastave boriti na ovom području koje im pripada i za koje se bore već osam godina.”

Rusija je premjestila vojne snage iz Kijeva i Černihiva i sada se očekuje da će se fokusirati na Donbas, regiju na istoku Ukrajine. Tokom brifinga dužnosnik Pentagon je rekao da Bidenova administracija ne zna koliko će dugo trajati ruska invazija. 

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAKON ŠTO JE NAPUSTILA “GOSPODINA SAVRŠENOG”: Olivera Matijević objavila pjesmu simboličnog naslova

NEMA DIJETE,A NI DJETETA: Lana Jurčević pokazala stomak