in

RAT UŽIVO: Guterres kaže da ‘nikad neće zaboraviti’ slike mrtvih civila u Buči

Slatka-Tajna.Eu

22:01 Ključna bitka u Ukrajini vjerovatno će biti napad na Slovjansk, stratešku točku na istoku Ukrajine koja je za rusku stranu neophodna misli li pritisnuti ukrajinske snage usporedo sa sjevera i juga. Ofenziva je krenula iz Izjuma koji je ruska vojska zauzela početkom travnja, a prošlih dana ruske su jedinice u gradu ubrzano popravljale oštećeni most, pripremale vozila za borbu i prikupljale zalihe. Padne li taj grad, Rusima se sve otvara.

21:44 Britanija, Sjedinjene Američke Države i Australija su u utorak se dogovorile suradnju u razvoju hipersoničnog oružja i kapaciteta za elektroničko ratovanje, objavio je ured britanskog premijera Borisa Johnsona nakon razgovora vođa novog obrambenog saveza AUKUS.

Kineski ambasador pri Ujedinjenim narodima Zhang Jun je u utorak upozorio da bi to u drugim dijelovima svijeta moglo izazvati krizu nalik onoj na Ukrajini.

21:25 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je danas da su masovne grobnice otkrivene u Buči “provokacija čija je namjera zaustaviti pregovore između Rusije i Ukrajine”

– Postavlja se pitanje čemu ove očito neistinite provokacije služe? Nama se čini da je to povod da se zaustave pregovori, rekao je Lavrov.

20:44 Broj Ukrajinaca koji žele da njihova država postane članica Europske unije narastao je na rekordnih 91 posto krajem marta, no podrška za članstvo u NATO savezu se smanjila, pokazali su u utorak rezultati ankete, koju je provela nezavisna ukrajinska agencija.

Podrška za članstvo u Uniji je posljednje tri godine iznosila oko 60 posto, no naglo je počela rasti nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, prema nezavisnoj ukrajinskoj agenciji Rating.

20:23 Guverner ukrajinske pokrajine Zaporižje Oleksandr Staruh rekao je da je do 20 osoba umrlo u nekim selima koja su trenutno pod ruskom okupacijom, piše Guardian.

19:55 Rusko Ministarstvo odbrane u svojem je priopćenju u utorak objavilo da su tokom jutarnjih sati u Mariupolju oborili dva ukrajinska helikoptera Mi-8 za koje tvrde da su se pokušali probiti do položaja koje drže pripadnici pukovnije Azov ne bi li evakuirali njihove vođe. U Moskvi pritom nisu priložili nikakve dokaze navodnog obaranja letjelica kao ni dokaze da im je cilj bio evakuacija lidera Azova.

19:22 Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava, Ljudmila Denisova, rekla je da bi se u masovnoj grobnici pokraj crkve u Buči moglo nalaziti između 150 i 300 tijela. Nije objasnila kako su Ukrajinci došli do tog broja, navodi Guardian.

18:55 Ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid “snažno” je osudio “ruske ratne zločine” u Ukrajini. Prije nego je svjetska javnost ugledala uznemirujuće slike ubijenih ukrajinskih civila u gradu Buča, Izrael se suzdržavao od direktnih i snažnih osuda Rusije, ali sada je prilično jasno da se taj stav donekle mijenja.

18:24 Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Moastriskij poručio je Putinu da ide kvragu. Izjavio je to dok je bio u posjetu Buči, gradu koji je posljednjih dana glavna svjetska tema zbog masakra nad civilima o kojem su glasno progovorile ukrajinske vlasti.

18:14 Ruski ambasador pri UN-u obratio se Vijeću sigurnosti nakon obraćanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Ponovio je neosnovanu tvrdnju ruskih vlasti da je ukrajinska vlada, koju vodi Zelenski – čovjek židovskog porijekla – nacistička.

17:54 Američka ambasadorica pri UN-u pozvala je na izbacivanje Rusije iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava. Za takvu odluku bila bi potrebno glasanje na Općoj skupštini UN-a. “Rusija ne bi trebala imati poziciju autoriteta u tijelu čija cijela svrha je promocija ljudskih prava. To nije samo vrhunac licemjerja, to je opasno”, rekla je američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a.

17:42 Cijene nafte porasle su prema 109 dolara nakon što je EU najavila nove sankcije na uvoz ruske nafte kako bi kaznila Moskvu zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, što je ponovo u prvi plan gurnulo tijesnu opskrbu.

17:28 Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je ruskom veleposlaniku u Ljubljani protest zbog ubojstava ukrajinskih civila u Buči i drugim mjestima u Ukrajini te mu najavilo smanjenje ruskog diplomatskog osoblja u ruskom veleposlanstvu.

17:14 Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da ubistva u ukrajinskom gradu Buči nisu nasumičan odmetnički čin, nego dio namjerne ruske kampanje u kojoj se čine zvjerstva.

17:02 “Vlada bi trebala regulirati određene zalihe uključujući sjemenke i gorivo”, upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom obraćanju. Za to je okrivio globalnu nestašicu hrane, a ne zapadne sankcije Rusiji.

16:54 Kako javlja BBC News, izgleda da je Češka postala prva članica EU koja je odlučila poslati tenkove u Ukrajinu kako bi pomogla toj zemlji u borbi protiv ruske invazije.

16:42 Glavni tajnik UN-a, António Guterres, govorio je u Vijeću sigurnosti uoči pojavljivanja ukrajinskog predsjednika Zelenskog. Guterres kaže da “nikad neće zaboraviti” slike mrtvih civila u Buči dodajući da je šokiran pojavom dokaza o drugim ratnim zločinima koje je navodno počinila Rusija. Kaže da mu je također dužnost skrenuti pozornost Vijeća na ozbiljne posljedice rata u Ukrajini na globalnu ekonomiju. “Ovo nije vrijeme za protekcionizam”, rekao je.

16:32 Španija će protjerati oko 25 ruskih diplomata, rekao je danas španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, dok će Švedska pod optužbama špijunaže protjerati tri diplomata.

16:24 Ukrajina i proruski separatisti danas su se međusobno optuživali za eksploziju spremnika industrijske kiseline na istoku Ukrajine, što ima ozbiljne zdravstvene posljedice za lokalno stanovništvo.

16:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obraća se Vijeću sigurnosti UN-a. Bit će to njegovo prvo obraćanje VS-u od početka ruske invazije.

15:30 Uoči obraćanja Volodimira Zelenskog Vijeću sigurnosti UN-a, ukrajinska obavještajno-sigurnosna služba SBU objavila je da Rusija planira ogromnu provokaciju u Mariupolju, razorenom gradu na jugu zemlje, pri čemu krivnju želi svaliti na ukrajinsku vojsku.

U objavi na Telegramu SBU je objavio kako podaci pokazuju da ruske snage “planiraju na jednom mjestu prikupiti tijela civilnih žrtava Mariupolja, koje su ubili Rusi, te ih prezentirati kao žrtve ukrajinske vojske”.

15:00 Glasnogovornica UN-ovog ureda za ljudska prava Liz Throssell rekla je da svi dokazi pronađeni u Buči ukazuju na to da je riječ o planiranom ubistvu civila.

“Prizori su krajnje uznemirujući i doista snažno sugeriraju da su civili bili izravno ciljani kao pojedinci. Moramo naglasiti da je prema međunarodnom humanitarnom pravu, namjerno ubijanje civila ratni zločin”, izjavila je ona.

14:30 Ruski pukovnik Timur Kurilkin dobio je medalju zbog “ubijanja 250 nacista”. Na snimci odlikovanja se jasno vidi kako vojnik na desnome ramenu uniforme ima dvije zakrpe s nacističkim simbolima.

S obzirom na to da Putin toliko naglašava antifašističke stavove svoje vojske, neobično je da je čelnik proruske Donjecke narodne republike Denis Pušilin dodijelio medalju potpukovniku koji je na uniformi imao dvije nacističke oznake.

14:00 Rusija je pogodila spremnik dušične kiseline u gradu Rubižneu na istoku Ukrajine, uzrokujući oblak otrovnog dima koji je prekrio područje, tvrde ukrajinski dužnosnici. 

Stanovnici su upozoreni da ostanu u zatvorenom prostoru ili da nose masku umočenu u otopinu natrija, rekao je načelnik Luganske regionalne vojne uprave.

13:05 Satelitske snimke ukrajinskog grada Buče stare nekoliko sedmica pokazuju tijela civila na ulici, objavila je privatna američka kompanija Maxar Technologies i time potkopala tvrdnje ruske vlade da su ukrajinske snage usmrtile civile ili navedene scene montirale.

Kompanija Maxar Technologies poslala je Reutersu na uvid devet satelitskih snimki Buče koje su napravljene 18, 19. i 31. marta. Čini se da najmanje četiri snimke prikazuju tijela na jednoj od gradskih ulica, tačnije na Jablonskoj ulici. Grad je bio pod ruskom okupacijom do oko 30. marta.

12:30 “Ukrajina treba ‘ozbiljne igrače koji su spremni ići do kraja’ kada je u pitanju garancija sigurnosti”, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na državnoj televiziji.

Zelenskij je kazao da još uvijek nema “konkretnu listu zemalja koje su se spremne 100% zauzeti za Ukrajinu”. Dodao je da Ukrajina trenutno pregovara o sigurnosnim jamstvima s više zemalja, uključujući Francusku, SAD, Njemačku, Tursku, Britaniju i Poljsku, piše CNN.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










12:05 Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na nezavisnu istragu “prizora civila ubijenih u Buči u Ukrajini”.

Nakon što su se ruske trupe povukle iz grada na periferiji Kijeva, pojavile su se slike tijela koja leže na ulicama, a koje su vidjeli i novinari. Ukrajina je optužila Rusiju za “namjerni masakr”, no Rusija je rekla da je sve “inscenirano” nakon što su se njene snage povukle iz tog područja. Rusija je iznijela niz neutemeljenih tvrdnji o snimci iz Buče, piše BBC.

11:15 Na društvenim mrežama pojavila se snimka velikog broja vojnika koji se navodno predaju. Kako su objavili Rusi, radi se o pripadnicima 503. mornaričkog bataljuna koji su se, kazali su Rusi, predali u Mariupolju.

Ova vojna jedinica jutros je demantirala da su se predali.

10:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da su napori Ukrajine da potisne ruske trupe iz Mariupolja suočeni s poteškoćama. U televizijskom intervjuu lokalnim medijima, Zelenski je rekao da je vojna situacija u južnom lučkom gradu “vrlo teška”.

10.00 Snimljen je trenutak kada je ruska kolona, koja je pokušavala napredovati u Donjeckoj oblasti, bila napadnuta od  ukrajinske strane.

09.20 Grad Makariv, Kijevska regija, snimljen 05.4.2022. godine. Pogledajte šta je ostalo iza ruskih agresora!

08.30 Gubici Rusa u ratu u Ukrajini: minus još jedna protuzračna odbrana i tri aviona dnevno, javlja Glavni štab Ukrajinske vojske.

Slika

08.00 Noseći rukavice i masku za lice, Sergej Matujk je u posljednjih mjesec dana doživio neopisivi užas. Kako piše Sky News, njegov je posao zakopavati tijela u ukrajinskom gradu Buči, gdje su se pojavili dokazi o mogućim ratnim zločinima ruskih snaga.

“Oni su kurve”, rekao je, prenosi SkyNews, stojeći pored velikog bijelog kombija, čekajući da utovari leševe još pet muškaraca u stražnji dio.

Okrvavljena tijela – njih četvero s vezanim rukama na leđima, svi su nasilno ubijeni – pronađena su u podrumu dječijeg kampa koji je to bio dok ga ruske snage nisu pretvorile u privremenu bazu.

Ruski vojnici i njihov predsjednik su tirani, rekao je Matujk dodajući: “Ko god je pristao i izveo ovaj rat – oni su nehumani.”

On kaže da među ubijenima ima žena i djece

Tijela oko 300 civila pronađena su u Buči otkako su ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom, oko 16 milja sjeverozapadno od Kijeva, u ranim danima invazije, rekao je Matujk dodajući da će se sigurno otkriti još tijela. Većina žrtava bili su muškarci, ali prema onom što je on vidio, smatra da su oko 30% bili žene i djeca.

“Tokom najgoreg granatiranja bilo je puno tijela i pokopali smo ih u masovne grobnice”, rekao je gospodin Matujk.

Bilo je zastrašujuće raditi u ratnom području, ali čovjek za kojeg reporterka Sky Newsa piše da se još uvijek može nasmiješiti, kaže: “Navikli smo skupljati tijela pod granatiranjem.”

06.45 Ruske trupe imaju djelomični uspjeh u dva ili tri naselja Ukrajine, javlja Ukrajinsko ministarstvo odbrane.

06.00 Rusija će proporcionalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz niza zapadnih zemalja, rekao je bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, prenosi Reuters.

“Svi znaju odgovor: To će biti simetrično i destruktivno za bilateralne odnose. Koga su kaznili? Prije svega sebe”, naglasio je Medvedev u objavi na svojem Telegram kanalu.

05.20 Najmanje tri Ukrajinca koje su Rusi mučili pronađena su u okrugu Konotop, javlja Ukrainska pravda.

04.00 Još jedan ruski T-72B3 je uništen. Međutim, ovo vozilo djeluje prilično zanimljivo; čini se da je na kupoli ugrađena izrazito nestandardna optika ili jedinica za mjerenje udaljenosti, javljaju ukrajinski mediji.

03.30 Tijela ubijenih u Buči počela su se pojavljivati na ulicama 11. marta, kada su bile ruske trupe – otkrivaju satelitski snimci.

Slika

03.00 U granatiranju južnog ukrajinskog grada Mikolajiva u ponedjeljak je poginulo deset osoba, uključujući dijete, rekao je čelnik regionalne administracije.

U videu objavljenom na društvenim mrežama Oleksandr Senkevič je rekao: “Tokom dana je u granatiranju ubijeno ukupno 10 ljudi, a 46 je povrijeđeno.”

02.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćašnjem je obraćanju iznio tvrdnju da je više od 300 civila mučeno ubijeno u Buči te da će se u utorak obratiti UN-u.

Kazao je i da su mještani u okupiranim područjima od Rusa doživjeli ono što nisu u nacističkoj okupaciji.

01.00 Tijela petorice muškaraca vezanih ruku pronađena su u podrumu dječije bolnice u Buči, blizu Kijeva, koju su Ukrajinci oslobodili od Rusa i gdje su počinjeni pokolji, saopćio je Ured ukrajinske državne tužiteljice.

00.30 Ukrajinska obavještajna služba objavila je popis za koji tvrde da su na njemu ruski vojnici koji su počinili zločine nad civilima u Buči.

Na popisu objavljenom na internet-stranicama obavještajne službe koja djeluje u sklopu Ministarstva obrane nalaze se imena, datumi rođenja, brojevi pasoša i činovi oko 2.000 vojnika.

Uz to stoji poruka: “Zapamtite! Svi ratni zločinci bit će izvedeni pred lice pravde za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Ukrajine.”

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Biljana Sečivanović pred sudom: Bivša žena njenog muža podnijela tužbu, a sve zbog raspodjele imovine! – Senzacija

Senna M: “Čim sam stao na binu, tih 20 godina je nestalo i bio sam opet kao dječak koji se igra na sceni”