in

Sudbina dječaka sa fotografije iz ratnog Sarajeva: Nije preživio mir

Slatka-Tajna.Eu

Godišnjica opsade Sarajeva probudila je mnogo emocija u svima koji su je preživjeli. Trideset godina, narod kaže, proleti kao dlanom o dlan, a tih 44 mjeseci opsade bile su duže od života.

Građani Sarajeva, heroji, ni tada u najtežim danima nisu odustajali od sebe, od humanizma, od dobrote, od života. Tokom opsade mnogi od njih zaslužili su da ih ne zaboravimo, svojim djelima zadužili su Sarajevo, da ih pamti.

Tokom opsade, neodustajanje od života značilo je, da se zaljubi, da se zapjeva, da se pazi komšija, da se djeca igraju. Mnogi mališani tokom bezazlenih igara u haustorima i na igralištima pogođeni su agresorskim granatama. Dječak na fotografiji koja je obišla svijet, Alen Šahović u majici Mickey Mouse sa puškom u ruci, rat je preživio ali ne i mir.

Izvor : F.Z./N1

Milomir Kovačević Strašni sarajevski fotograf svojim je djelima dokumentovao, sa puno dubine i osjećaja, ratno Sarajevo. Fotografija dječaka Alena Šehovića sa puškom u ruci, sa beretkom Armije Republike BiH na glavi u majici na kojoj se nalazio poznati animirani lik Mickey Mouse simbolizira četverogodišnju opsadu Sarajeva možda najbolje od svih ratnih fotografija. Rat kao zlo. Djeca kao prerano odrasla. Puška umjesto igrački. Strah umjesto osmijeha. Šehović, dječak sa slike, preživio je opsadu, ali ga je crna sudbina stigla kasnije.

U novembru, u motocikl dječaka koji je preživio rat, zapucao se automobil pijanog vozača. Pijani vozač pobjegao je sa mjesta nesreće. Ispostavilo se da se radi o službeniku Granične policije.

Prema optužnici, Alen Čorbo je 5. novembra 2015. godine, upravljajući Volvom sa 1,41 promila alkohola u krvi, udario u motor Keeway Matrix kojim je upravljao Šehović. Nakon nesreće je nastavio voziti, gurajući motocikl ispod svog vozila u dužini od oko 150 metara i ne pogledavši da li je Šehović živ i da li mu može pomoći. Da je Čorbo izazvao nesreću i usmrtio motoristu, policija je otkrila po tablici, koja mu je spala sa automobila na mjestu nesreće.

Na suđenju se izjasnio da nije kriv.

Zanimljvo je da je policajac koji je vršio uviđaj nakon nesreće Hasan Dupovac kojeg su Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) hapsili u slučaju Dženan Memić.

“Vršeći dužnost službenog lica, bio sam na uviđaju te sam naknadno radio na slučaju. Na licu mjesta je bilo samo tijelo motocikliste i njegov motocikl. Primijećeni su ostaci vozila i prednja registarska tablica, na osnovu koje se zaključilo ko je vlasnik i koje je marke vozilo. Nakon toga, otišli smo na adresu vlasnika i utvrdili da je on automobil posudio Čorbi, koji je njegov prijatelj. Uzete su izjave vlasnika vozila te Čorbine supruge, a sam Čorbo i automobil su pronađeni nedaleko od kuće vlasnika. Čorbo je bio u rastresenom stanju i vidno potresen. Sve je odmah priznao”, kazao je na suđenju Dupovac.

Čorbo je 2018. godine nepravosnažno osuđen na 16 mjeseci zatvora. Porodica ubijenog bila je šokirana kaznom koju je Čorbo dobio, a Alenova majka nakon izricanja presude kazala je da se nikada nije ni izvinio porodici.

Ni Alenov otac nije preživio mir, heroj odbrane grada nakon rata nije mogao trpjeti nepravdu i prema tvrdnjama preostalih članova porodice, raznio se bombom.

Rat i mir u Bosni i Hercegovini učinili su da gotovo cijela porodica nestane. Zbog nepravde, od ručne bombe koja raznosi vlastito tijelo ili od pijanog policajca za volanom.

U znak sjećanja na opsadu Sarajeva, najdužu u modernoj historiji, u ulici Kulovića u glavnom gradu BiH projektovane su, pored Alenove i fotografije drugih Sarajlija koje je objektivom zabilježio Milomir Kovačević Strašni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

“Tamo gdje žive siromašni, uvjerljivo smo pobijedili!”

NEDA UKRADEN U ZAGRLJAJU SA VOLJENIM MUŠKARCEM! Pjevačica privatni život čuva od očiju javnosti, a ovim potezom sve šokira