in

Ujedinjena oporba protiv Orbana, izbori bitni za slučaj INA-MOL

Slatka-Tajna.Eu

Ujedinjena oporba protiv Orbana, izbori bitni za slučaj INA-MOL

Foto: Dnevnik/Agenda / HRT

Otkad je u Mađarskoj na vlasti Viktor Orban odnose Zagreba i Budimpešte određuje i slučaj ‘INA-MOL’. Mađarska, pod izlikom zaštite nacionalnih interesa, hrvatskom sudu nikad nije dostavila tražene dokumente niti izručila predsjednika Uprave Zsolta Hernadyja. Ujedinjena mađarska oporba ako osvoji vlast na izborima, čini se, to je spremna promijeniti. A kakvi su izgledi da se to dogodi istražila je ekipa emisije Agenda. 

Hrvatska je već dvaput presudila svojem bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Za hrvatski sud Zsolt Hernady, kriv je za podmićivanje Sanadera s deset milijuna eura. Tako je svojoj kompaniji priskrbio veća upravljačka prava nego što mu pripadaju. Zbog hrvatske tjeralice, ne može putovati izvan Mađarske. Bio bi uhićen.

Sudbina Zsolta Hernydyja i izbori

Supruga bivšeg lijevo orijentiranog premijera Klara Dobrev Gyurcsany najavljuje – dođu li na vlast postavit će se drugačije MOL-u, Hernadyju i Hrvatskoj. Mađarska i Hrvatska su članice EU-a i moraju poštovati zajednička pravila. Svakako će slijediti optužnica i proces kojim se mora ustvrditi što se točno dogodilo u to doba s MOL-om, najavljuje.

Isto govori i njezin suprug, bivši premijer Ferenc Gyurcsany, za kojega vladajući tvrde da je pravi vođa oporbe. Doduše, ne i u mikrofon – rekao nam je kako ga je Hernady posjetio početkom veljače! Gyurcsany tvrdi da mu je rekao: “Zsolt, riječ je o sudskoj presudi. Ako mi pobijedimo, nemoj očekivati da ćemo te zaštiti.”

I desni dio oporbene koalicije, JOBBIK, spreman je “otpečatiti” pitanje “INA-MOL”.

– JOBBIK kao narodna stranka oduvijek je bio protiv korupcije i vezano za ovo pitanje ne može odgovoriti drukčije nego s ciljem zaštite mađarskog naroda i njegove energetske sigurnosti. U poslovnom smislu – za svijet bez korupcije i tajni, za transparentnost i čiste račune. Konkretno, ako su hrvatski i mađarski pravni sustavi toliko oprečnih stajališta, možda bi se tada vrijedilo osloniti na međunarodni sud, kazao je predsjednik JOBBIK-a Peter Jakab. 

Dogodi li se u Budimpešti veliki politički preokret – to bi očito moglo utjecati i na neke procese u Hrvatskoj. Ne samo pravosudne.

Može li ujedinjena oporba smijeniti Viktora Orbana?

Viktor Orban na izborima u nedjelju pokušava izboriti četvrti uzastopni, ukupno peti, premijerski mandat. Uz izbore održava se i referendum o obrazovanju o LGBT temama u školama, a po prvi put u Mađarskoj boravi i više od 200 međunarodnih promatrača. 

Tri uzastopna mandata – dvanaest godina, vladajuća stranka FIDESZ u parlamentu je imala dvotrećinsku većinu. Tom većinom mijenjala je i ustav, kada joj je to trebalo. Pred Mađarima su sada parlamentarni izbori i jedan referendum. Za taj dan – 3. travnja – udružilo se u Mađarskoj i lijevo i desno. Osjeća li Viktor Orban strah od mogućnosti gubitka političke moći? Pretkampanja počela je prljavo.

Iscrpljeni žestokim COVID ograničenjima i policijskim satima, korumpiranim medijima i još korumpiranijim političarima – birači su shvatili da šansu protiv FIDESZ-a imaju samo ujedinjeni. I tako, prošle jeseni, šest oporbenih stranaka organizira predizbore na koje izlazi 800.000 ljudi. I izabiru svog kandidata za premijera – gradonačelnika malog grada na jugoistoku, Petera Marki-Zaya.

FIDESZ, već sredinom veljače, kreće u “protuofenzivu”. “Vođa ima klona” – poručuje predizborni plakat.

Vladajući su pronašli novog ‘Sorosa’

– FIDESZ ukazuje na neke neprijatelje najmanje posljednjih 12 godina. Nekad je to Bruxelles, nekad UN, Soros, tražitelji azila… Ovih mjeseci sam ja u fokusu. Jako je smiješno, stvarno. Imam petero djece i najmlađi je čitajući s plakata naučio kako se naše prezime mora pisati. (…) Kad vidite sebe svaki dan, na svakom uglu – na par tjedana to vam uzima dio života. Ne zanima me, kaže bivši premijer Ferenc Gyuscsany, Demokratska koalicija – ljevica.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Međutim, dodaje – “nemoguće je držati ljude na okupu ako s jedne strane imate desetak tisuća ljudi se zapadnoeuropskim životnim standardom, a većina svih ostalih preživljava sa 300-400 eura primanja mjesečno. To je nemoguće”. Vladajući su, dakle, pronašli novog “Sorosa”, “migrante” ili “Bruxelles” za ove izbore. Ipak, ne priznaju da su odabrali bivšeg premijera kao glavnu metu.

– Svi znamo da gospodin Gyurcsany odlučuje o pitanjima politike, odlučuje o zastupnicima, odlučuje o kandidatima – on je jedini i glavni mozak onoga što se događa na političkoj ljevici u Mađarskoj, tvrdi Zoltan Kovacs, državni tajnik za međunarodne komunikacije, FIDESZ. Dodaje kako plakat “Vođa ima klona” nije povezan s vladom i strankom FIDESZ nego s konzervativnom građanskom skupinom na političkoj desnici.

Nakon 15 dana molbi i dopisivanja s oporbenim kandidatom za premijera, Peterom Marki-Zayem, nažalost, nismo uspjeli dogovoriti intervju s njim. Prvotno je pristao, pa odustao. 

Petera Marki-Zay

Petera Marki-Zay

Foto: Agenda / HRT

U svom mjestu pobijedio je FIDESZ-ova kandidata za gradonačelnika, prvi put od 1990.. Lanjske predizbore dobio je zahvaljujući gradonačelniku Budimpešte, liberalu koji je odustao nakon prvog kruga i pozvao svoje birače da glasuju za njega. U Americi i Kanadi prodavao je mobitele i rezervne dijelove za automobile. Osim marketinga studirao je i elektrotehniku, ekonomiju i povijest.

Pred ocem sedmero djece, gradonačelnikom malog južnog grada – bez stranke iza sebe – teška je, možda i nemoguća zadaća. S koalicijom DK-a, nasljednikom socijalista, liberalima, zelenima i desnim JOBBIK-om – pobijediti moćni FIDESZ.

– Ovo je situacija u kojoj će Peter Marki Zay morati upravljati šesteročlanom koalicijom i u kojoj je puno toga moguće. S obzirom na naš desni karakter, nije nam strano ni područje unutarnjih poslova, ali važno je da svatko u toj šesteročlanoj koaliciji pronađe svoju računicu, odnosno da bude zadovoljan. Također, da možemo osigurati vladi Petera Marki Zaya stabilnu većinu, kaže Peter Jakab, predsjednik JOBBIK-a.

Šesteročlana koalicija, spremni na ustupke

Posljednje tri godine učili su, kaže šef JOBBIK-a, kako funkcionirati zajedno. I spremni su na ustupke. U tom razdoblju, govore nam kolege, Jobbik su napustili manje-više svi ekstremno desni članovi. I većinom se okupili u novoj stranci koja nije dio ove koalicije – Mi hazank Mozgolom, Domovinski pokret. Jedinu sličnost s Fideszom zapažamo u uredu predsjednika Jobbika i Fideszova državnog tajnika – karte “Velike Mađarske” ili neprežaljenog “mađarskog kraljevstva”.

Karta velike Mađarske

Karta velike Mađarske

Foto: Agenda / HRT

Gabor Horvath urednik je u novinama “Nepszava”, listu sa 150 godina tradicije. Jednom od samo tridesetak medija u zemlji koji ne plešu kako vladajući sviraju.

– Prvo što je ova vlast učinila bila je okupacija javne televizije, javnog radija i novinske agencije. Dakle, oni više nisu javni, oni su provladini propagandni strojevi. Ali tu se nije stalo – kupili su sve što su mogli za novac, a naravno da vlada ima neograničena sredstva da kupi sve u zemlji. Dakle, stvorili su monolitnu većinu od oko 80 posto medija u Mađarskoj, kaže Horvath.

– Naši birači žele da budemo zajedno. Ovo je jako jaka koalicija. Naravno da se razlikujemo od političkih stranaka – imamo desne i lijeve stranke, imamo zelene, liberale… Ali ujedinjuje nas želja za parlamentarnom demokracijom u Mađarskoj. I želimo europsku Mađarsku. Ne okrenutu prema Rusiji ili Kini, nego prema EU-u, naglašava zastupnica DK u Europskom parlamentu Klara Kobrev Gyurcsany, Socijalisti i demokrati.

Miješanje tema pedofilije i prava LGBT manjine

Klara Dobrev supruga je bivšeg socijalističkog premijera Gyurcsanya, danas šefa stranke Demokratska koalicija. Zastupnica je u Europskom parlamentu. Na lanjskim oporbenim predizborima bila je kandidatkinja za premijerku. Izgubila je od Petera Marki-Zaya i sada ga zdušno podupire. I ona, kao i svi naši sugovornici, uključujući one iz nevladinih organizacija, kaže da i priča o referendumu koji će se održati na izborni dan, ima dvostruku ulogu. Jedna je “zamutiti vodu” među konzervativcima miješajući teme, prava LGBT manjine s pedofilijom.

– Emocionalni element – vjerujem da je to obiteljska politika ove vlade koja je vrlo bitna. Danas trošimo preko 5 posto mađarskog BDP-a na obiteljska pitanja, napominje Zoltan Kovacs, FIDESZ. 

Referendum o “zakonu o zaštiti djece od pedofilije” daje pravo roditeljima da im djeca do 18. godine ne budu izložena nikakvoj “propagandi”, pa ni onoj o homoseksualizmu, ni u školi ni igdje drugdje. A vladajućima omogućuje da na referendumsku kampanju potroše koliko žele. Pa i mnogo više nego što bi bilo zakonom dopušteno da je riječ samo o “izbornoj kampanji”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Cro Star Mostar nastavlja nizati uspjehe

Zašto je Mundijal u Kataru kontroverzan