Categories: Novosti

Ponedjeljak većinom suh, djelomice sunčan i topliji, ali ujutro čest mraz

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

“Ponedjeljak će početi s hladnijim jutrom od nedjeljnog, na kopnu s čestim mrazom, ponegdje moguće i maglom. U nastavku tjedna postupno sve toplije te će dnevna temperatura do vikenda biti i oko 20 °C. Bit će barem djelomice sunčano, većinom bez oborina. Promjenljivije u Dalmaciji gdje će povremene mjestimične kiše biti ponaprije u ponedjeljak te potkraj srijede i u četvrtak. Izraženijeg vjetra neće biti do petka kada će rasti vjerojatnost za povremeno pojačano jugo.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” dodatno je komentirala:

“Nakon ovog “zimskog” vikenda, s novim tjednom vratit će se proljetni ugođaj, ali svakako još jednom treba upozoriti na jutarnji mraz, najčešći i najizraženiji u ponedjeljak ujutro. U nastavku tjedna hladnih jutara bit će sve manje. S naglim pritjecanjem toplog zraka nekima će temperaturna promjena biti i odveć nagla, no mnogi će biti i zadovoljni. A na dobro raspoloženje djelovat će i povoljne biometeorološke prilike.”

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Ponedjeljak većinom suh, djelomice sunčan i topliji, ali ujutro čest mraz

Dr. sc. Tanja Renko: “U ponedjeljak na jugu Hrvatske najpromjenljivije u odnosu na ostale krajeve. Osim sunčanih razdoblja, mjestimice će biti i kiše, a lokalno može i zagrmjeti. Puhat će umjereno, povremeno i pojačano jugo s kojim će more biti umjereno valovito.

Malo kiše past će i ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije, a već sjevernije od Splita vjerojatnost za nju je vrlo mala. Nakon slabog do umjerenog istočnog vjetra i bure u jutarnjim satima, danju većinom slab jugozapadni vjetar uz obalu.

I na sjevernom Jadranu uglavnom slab vjetar, ujutro bura, danju jugozapadnjak. Uz većinom sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura doseći će vrijednosti između 12 i 14 °C. U gorju svježije, ujutro i vrlo hladno, uz temperaturu zraka oko -5 °C.

Smanjenje naoblake za posljedicu će imati i temperaturne “minuse” u središnjoj Hrvatskoj, zbog čega je velika vjerojatnost za mraz. Danju pak toplije nego u nedjelju, uz dosta sunčanih sati.

I na istoku Hrvatske će se do jutra razvedriti i danju će samo povremeno biti umjerene naoblake. Uz slab vjetar i vedru noć, jutro će biti hladno, a dnevna temperatura doseći će vrijednosti između 10 i 13 °C.”

U nastavku tjedna toplije

“Već u utorak mraz će biti rjeđa pojava. Uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar bit će sve toplije i već od srijede na kopnu malo toplije od uobičajenog za doba godine. Prevladavat će sunčano vrijeme sve do četvrtka kada će se prolazno jače naoblačiti u gorju te osobito unutrašnjosti Dalmacije, gdje će kiša biti najvjerojatnija.

Na Jadranu utorak i srijeda uglavnom suhi te pretežno sunčani. U srijedu prema večeri stiže jače naoblačenje, a u noći na četvrtak i kiša koja će zaobići vjerojatno samo dijelove Istre i sjevernog Jadrana. Vjetar će biti prilično promjenjiva smjera, no ipak ne odveć jak, pri čemu će i temperatura zraka porasti.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Tanja pripremila za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

SVA IMOVINA MIŠE GROFA: Brončana grobnica, umjetnine od 100.000 eura, kuća u centru grada i 18 stanova

Nikolina Pišek nedavno je otkrila da je sudskim putem dobila rješenje koje odobrava da uđe u…

25 minuta ago

Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kg (FOTO)

BUDVA - Član Kluba za sportski ribolov "Širun" Rajko Bojanović uhvatio je plavu ajkulu u…

56 minuta ago

Rusija zamrznula milijune stranih banaka

Rusija zamrznula milijune stranih banaka nakon što su sankcije zaustavile projektFoto: Ilustracija / ShutterstockArbitražni sud…

1 sat ago

TONI BIJELIĆ JAVNO OBJAVIO: Moj dobar prijatelj i jedina djevojka

Devojka Tonija Bijelića je misterija za sve Devojka Tonija Bijelića je misterija za sve otkako…

1 sat ago

Jedinstvo Ub prvi put u Superligi

Istorijski dan u Ubu - Jedinstvo je pobjedom nad Radničkim u Sremskoj Mitrovici rezultatom 1:0…

2 sata ago

JOŠ UVIJEK ČUVAJU NJENU VJENČANICU: Samo se srušila pred djecom, imala je 43 godine

Prva pjevačica Novih fosila,Đurđica Barlović, bila je jedna od najkarizmatičnijih dama bivše Jugoslavije, ali je njenu karijeru…

2 sata ago