in

RAT UŽIVO: Nove pobjede Ukrajinske vojske, snimak rušenja agresorskog helikoptera, Pentagon daje Ukrajini oružje vrijedno 300 miliona dolara….

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fpsdttjxwawi6ti.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fpsdttjxwawi6ti.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”6985a8″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fps_bnzxsay-nx5.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fps_bnzxsay-nx5.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”595553″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fptb8hmwqaefivk.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fptb8hmwqaefivk.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”93908c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fptp7gawyai-ldb.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/04\/fptp7gawyai-ldb.jpg”,”caption”:”Screenshot”,”bg”:”676664″}]

06.05 Američko ministarstvo odbrane će Ukrajini dati još 300 miliona dolara vrijedno oružje, saopćio je Pentagon.

Novi odbrambeni paket pomoći uključivat će razne dronove, raketne sisteme, oklopna vozila, streljivo, sisteme za sigurnu komunikaciju, puške, medicinske potrepštine i slično.

„Ova najava predstavlja početak procesa ugovaranja kako bi se ukrajinskim oružanim snagama omogućile nove sposobnosti“, saopćio je Pentagon.

05.40 Rusi oštetili više od 50 kulturnih znamenitosti u Ukrajini – izvijestio je UNESCO.

05.30 Mi-28N ruskog ratnog zrakoplovstva oboren je izravnim pogotkom iz MANPADS-a iznad Luhanske oblasti. Navodno je posada preživjela.

04.00 Ukrajinska vojska i dalje kontrolira svoj zračni prostor, rekao je zapovjednik zračnih snaga Mikola Oleščuk.

“Neprijatelj nikad nije niti trenutno kontrolira ukrajinsko nebo”, priopćio je Oleščuk na Facebooku. 

Ruska vojska pokušala je eliminirati ukrajinske zračne snage nakon početka invazije 24. februara, no nije uspjela u tome, stoji u njegovoj objavi. 

Oleščuk je kazao kako Rusi sve manje napadaju zrakoplovima, a sve više s raketama s udaljenosti, prenosi agencija dpa. 

Od zapadnih saveznika zatražio je dodatno naoružanje za Ukrajinu, uključujući borbene zrakoplove i proturaketne sustave. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










03.00 Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola otputovala je u Ukrajinu i sastala se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji je to nazvao “herojskim” potezom.

Metsola je prva čelnica neke institucije EU-a koja je posjetila Ukrajinu otkako je počela invazija, a na Twitteru je objavila sliku na kojoj se rukuje sa Zelenskim.

“Hrabrost, snaga, odlučnost. Sa Zelenskim u Kijevu. Slava Ukrajini!”, napisala je Metsola u opisu slike.

Njezinu posjetu pozdravio je ukrajinski čelnik koji je nazvao to “važnim trenutkom” za zemlju.

Image

02.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je situacija na istoku Ukrajine i dalje teška te vjeruje da se Rusija priprema za nove napade u Donbasu i Harkivu. 

Kaže da se ruska vojska povlači sa sjever zemlje, a povlačenje je opisao kao “sporo, ali primjetno”. 

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Olimpijakos pobijedio Barselonu i prestigao Real

Desilo mu se što svaki igrač mrzi, uslijedio je gest kojeg navijači preziru