Categories: Novosti

Plenković i Janša o proširenju NE Krško i opskrbi plinom putem LNG terminala

Janez Janša i Andrej Plenković

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Hrvatska i Slovenija jačat će energetsku suradnju razvojem plinovoda i LNG terminala, a Zagreb će podržati Sloveniju ako odluči proširiti Nuklearnu elektranu Krško, rekli su premijeri dviju država Andrej Plenković i Janez Janša.

Janša je nakon sastanka rekao da je njegova vlada već donijela odluku o proširenju NE Krško i da dvije države “imaju sreću što je za novi blok prostor već dostupan”.

– Nemamo one poteškoće kao naše kolege u Europi koje razmišljaju u istom smjeru, izjavio je Janša, pa dodao da su se Hrvatska i Slovenija zalagale za nuklearnu energiju u Europskoj uniji u kojoj joj je dio članica nesklon.

Andrej Plenković
 rekao je da odluka o proširenju ovisi o Sloveniji, no da je Hrvatska kao 50 postotni suvlasnik elektrane spremna pratiti tu investiciju.

Hrvatski je premijer najavio da će ministri energetike već idući tjedan razgovarati o jačanju energetske povezanosti dviju država nakon što je ruski napad na Ukrajinu poremetio europske energetske planove. Dodao je kako je Hrvatska već povećala kapacitet LNG terminala na Krku s 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina, a da stručnjaci smatraju kako se on može maksimalno povećati na 3,5 milijardi.

Istaknuo da treba širiti kapacitete postojećih plinovoda i interkonekcija, posebno u plinovod od Zlobin-Bosiljevo i u Lučko-Zabok-Rogatec.

Idući tjedan susret ministara Hrvatske i Slovenije u vezi s korištenjem kapaciteta LNG terminala na Krku 

O plinu, ali i o nuklearci Krško, idući tjedan će razgovarati i ministri energetike dviju država.

– Važno je pitanje energetike i rasta cijena energenata. Na tom tragu dogovorili smo da se već idućeg tjedna u Zagrebu nađu naši ministri zaduženi za energetski sektor, koji će raspraviti i suradnju u pogledu jačanja povezanosti Hrvatske i Slovenije glede plinovoda i korištenja kapaciteta LNG terminala na Krku. Ujedno će razmotriti daljnju suradnju u vezi s Nuklearnom elektranom Krško, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković. 

Hrvatska i Slovenija će u kratkom vremenu pronaći rješenje za ribolovni režim na granici dviju država, rekli su Janša i Plenković. 

– Optimist sam da ćemo u relativno kratkom vremenu doći do rješenja, rekao je Plenković i dodao da se neka pitanja moraju ostaviti i za budući mandat premijera Janše kojeg krajem travnja očekuju parlamentarni izbori.

Odnosi na granicama trebaju se relaksirati i prestati biti opterećenje za slovenske i hrvatske ribare jer se njihov odnos može rješavati na benigniji način od policijskih kazni, rekao je hrvatski premijer.

Odlični odnosi

Dvojica premijera ponovno su pohvalili poboljšanje odnosa dviju država tijekom njihovih mandata.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Možemo konstatirati da smo unaprijedili ozračje u našim odnosima i ukupnu atmosferu među narodima koja je bitno bolja, rekao je Plenković, dodavši da se sva bilateralna pitanja rješavaju tiho i na zadovoljstvo obje zemlje.

Hrvatska ima podršku Slovenije u članstvu u eurozoni, šengenskom prostoru i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a poboljšanje bilježe i ekonomski odnosi koji su danas na oko 5,6 milijardi eura trgovinske razmjene, uz skok za 34 posto između 2020. i 2021., rekao je hrvatski premijer.

Plenković je izrazio zadovoljstvo i što je 2021. u Hrvatskoj boravilo oko 1,16 milijuna slovenskih turista, što je više od 55 posto ukupne populacije susjedne zemlje.

Dvojica premijera govorila su i o suradnji unutar europskih institucija po pitanju Bosne i Hercegovine i zalaganja da EU potakne tamošnje političare na dogovor o izbornoj reformi.

Hrvatski premijer nazvao je odličnom gestom posjet Janše Kijevu koji je sredinom ožujka bio u ukrajinskoj prijestolnici s češkim i poljskim premijerom.

Mnoge teme u fokusu razgovora hrvatskog premija Andreja Plenkovića i slovenskog Janeza Janše

Dvojica premijera razgovarala su o nastavku pružanja humanitarne, političke, gospodarske i tehničke pomoći Ukrajini, ali i o zbrinjavanju ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog velikog izbjegličkog vala. S ruskom agresijom tijesno je povezana i tema energetske krize. I Hrvatska i Slovenija žele stabilnu i sigurnu opskrbu energentima koje je Europska unija većinom dosad nabavljala iz Rusije, rekao je HTV-ov novinar Gordan Žvanović u središnjem Dnevniku. 

Istaknuo je kako doznaje da Slovenija pokušava upravo putem LNG terminala na Krku dogovoriti opskrbu prirodnim plinom.

– LNG se u ovim vremenima pokazao kao projekt od strateške važnosti za Hrvatsku. Fokus tijekom sastanka je bio i na daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, gospodarske suradnje i na rješavanju otvorenih pitanja poput Nove Ljubljanske banke. Tu je i pitanje osiguravanja slobodnog ribolova na području Piranskog zaljeva. Dvojica premijera osvrnula su se i na svoje česte sastanke. Posljednji je put premijer Janša posjetio Zagreb u svibnju prošle godine u povodu Dana državnosti na poziv premijera Plenkovića. Njih dvojica često se susreću i na summitima Europske unije i NATO-a, izjavio je Žvanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Pljeskavica od krompira od samo tri sastojka i to jeftina

Ovi hamburgeri od krompira su veoma laki, lagani i jeftini. Pripremaju se za dvadesetak munuta…

55 minuta ago

Jug ipak prejak za Primorjaše

Vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja osvojili su Euro Cup pobjedivši u finalu odigranom na bazenu Kantrida…

1 sat ago

MIKA MUMINOVIĆ ISKRENO O MUZICI, KARIJERI I ŽIVOTU: Osjećam se kao Evlija Čelebija, neki naši u Njemačkoj pretjerano se trude da budu Švabe

Mirsad Muminović Mika, pjevač poznat po hitu „Vrati se“, koji je prepoznatljiviji pod imenom “Mali…

1 sat ago

Bajer do titule bez poraza, Keln ispao, Rojs se na najbolji način oprostio od Dortmunda

Fudbaleri Bajer Leverkuzena savladali su u posljednjem kolu Bundeslige ekipu Augsburga sa 2:1 i tako…

2 sata ago

TEŠKA SUDBINA: Razdor u porodici, silovanje, ubistvo, zatvor, ovo se desilo sa Sinanovim nasljednicima

Šest godina je prošlo bez legendarnog pjevača narodne muzike Sinana Sakića, a njegove pjesme se pjevaju…

2 sata ago

Zbog krivotvorenih proizvoda država na godinu izgubi do 15 milijardi eura

Zbog krivotvorenih proizvoda država na godinu izgubi do 15 milijardi euraFoto: Ilustracija / ShutterstockZbog krivotvorenih…

3 sata ago