in

Inspekcijski organi u FBiH u 2021. godini izvršili 1.982 kontrole nad formiranjem cijena i marži

Slatka-Tajna.Eu

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu od aprila do decembra 2021. godine izvršili su 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. U nadzorima je evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora su izdate upravne mjere – rješenja o oklanjanju nedostataka.

Od ukupnog broja, kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, kao i inspekcijski organi pri nadležnim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu su, prema dostavljenim informacijama, izvršili ukupno 1.643 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je utvrđeno ukupno 410 nepravilnosti, od kojih 213 prekršaja.

Inspektori Federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 339 nadzora, u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, a što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga  u iznosu od 106.400,00 KM.

Uporedno posmatrano u odnosu na prethodnu godinu i zatečeno stanje na terenu u smislu zakonitosti postupanja, uglavnom se može konstatovati dostatna disciplina subjekata nadzora. Prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH je cca. 26 posto, odnosno kod manje od trećine kontrolisanih subjekata. U nekim od kantona se udio odstupanja od maksimalne visine marži kreće u rasponu od 35 do 53 posto (KS, BPK, HNK, K10, USK).

Kontrole se vrše kontinuirano, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, donesenim u aprilu 2021. godine usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda uzrokovanog dominantno vanjskim faktorom, odnosno značajnim porastom nabavnih cijena iz uvoza.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPrema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za mjesec decembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u decembru porasle za 0,8 posto u odnosu na novembar, te za 6,5 posto u odnosu na decembar 2020. godine (godišnja inflacija). Informacija je dostupna na: https://www.fmt.gov.ba/novosti/informacija-o-kretanju-cijena-za-mjesec-decembar-prosinac-2021-godine.html

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vijeće sigurnosti UN-a održalo burnu i ratobornu raspravu oko ruskog gomilanja vojnika / Bljesak.info

[HP Intervju] JOVANA BOJANIĆ – Krčka se već nešto novo, a uskoro stiže i novi cover – Hayat Production