Categories: Biznis

Uvoz i rast cijena mlijeka vode ka zatvaranju farmi

Na tržište BiH u 2021. godini uvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od skoro 175 miliona KM, što je za čak 81 milion više nego što su domaći mljekari plasirali u inostranstvo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na domaće tržište lani je uvezeno 53,53 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 174,75 miliona KM. U istom periodu domaći mljekari su izvezli 79,82 kilograma svojih proizvoda, a njihova vrijednost iznosila je svega 93,94 miliona KM.

Mljekari ističu da je glavni razlog zašto je količinski više, a vrijednosno manje izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH taj što domaći proizvođači izvoze proizvode niske vrijednosti.

“Mi izvozimo jeftinije proizvode, odnosno pasterizovano mlijeko u tetrapaku, a uvozimo sireve prerađevine, mliječne namaze i sve ostalo što je skupo. Zato je razlika u količinskom iznosu u korist nas, a vrijedonosna u korist uvoznika”,naveo je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

Navodi da je u mljekarstvu situacija sve gora te da nema naznaka da će krenuti uzlaznom putanjom, piše Glas Srpske.

” Ova grana pada iz dan u dan, što govore i podaci da trenutno ima svega 2.600 proizvođača. Mnogi odustaju jer ne mogu izdržati sve probleme sa kojima se susreću. Hrana za stoku je skupa, kao i sve ostale komunalije, dok je otkupna cijena mlijeka 60 feninga po litru i nema ni naznake da bi mogla da bude povećana. U suštini imamo odgovor ako nam se ne sviđa otkupna cijena, ne treba se ni baviti proizvodnjom. Doći ćemo brzo u situaciju da ćemo imati novac, a da nećemo moći uzeti hljeba, jer ga neće biti”, naveo je Usorac.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Isti stav dijeli i prvi čovjek Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković, koji ističe da je stočna hrana znatno poskupjela, a otkupna cijena mlijeka nije mijenjana.

“Mljekare u RS, kao i ostale poljoprivrednike, prema sadašnjim pokazateljima, očekuje veoma teška i neizvjesna godina”, naveo je Marinković.

Kada je riječ o subvencijama za proizvodnju mlijeka, Vladimir Usorac je naveo da je za te namjene u 2022. godini predviđeno 75 miliona maraka, koliko je bilo i lani.

“I u tom slučaju smo u neravnopravnom položaju sa mljekarima iz FBiH, koji duplo više proizvode”, naveo je Usorac.

Redakcija

Recent Posts

Jednostavna marinada za pileće meso

Jednostavna marinada za pileće meso. Idealna za vrijeme praznika. Sastojci : – svježe cijeđeni sok…

42 minute ago

Weber: Rast plaća lani 14,5 posto; Sever: Od statistike se ne živi

Kakva su danas radnička prava u Hrvatskoj?Foto: Otvoreno / HRTMedijalna plaća u Hrvatskoj iznosi 1044…

1 sat ago

Gudurić i Fener na korak do Fajnal fora Evrolige

Košarkaši Fenerbahčea nalaze se pobjedu od plasmana na Fajnal for Evrolige u Berlinu. Fener je…

1 sat ago

TAJNU UMJETNIČKOG IMENA NIKAD NIJE OTKRILA: Ovako se Zorica Brunclik predstavljala na početku karijere

Zorica Brunclik je 1975. godine snimila svoju prvu ploču pod nazivom ‘Ne daj da nas…

1 sat ago

Konačno slavlje u porodici Enesa Begovića

U porodici Enesa Begovića konačno je došlo do slavlja i radosti nakon teških vremena. Prošle…

2 sata ago