in

Ukidanje samoizolacije kada bude dovoljno testova u školama, dokad vrijedi “booster”?

Slatka-Tajna.Eu

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / Shutterstock

Prema posljednjim podacima u našoj je zemlji 6 220 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a brzim antigenskim testovima potvrđeno je oko 1700 novozaraženih. U bolnicama je oko dvije tisuće pacijenata, a na respiratoru 185. Preminulo je 46 osoba. Prema neslužbenim podacima, u zadnja 24 sata oko 2.500 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

Pristižu i rezultati županijskih stožera o novozaraženima u zadnjih 24 sata:

Varaždinska županija – 71
Požeško-slavonska – 45
Sisačko-moslavačka – 10
Bjelovarsko-bilogorska – bez novozaraženih

Ukidanje samoizolacije kada bude dovoljno testova u školama

O ukidanju samoizolacije za učenike, odnosno o tome kada počinje njihovo masovno testiranje, raspravljalo se jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog.

– Ukidanje samoizolacije će nastupiti u onom trenutku kada budemo imali dovoljno distribuiranih testova po školama. Uvjet za ukidanje samoizolacije je testiranje učenika, dakle nije osnovna mjera kao što se provlači cijeli prošli tjedan, rekao je gostujući u emisiji Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja, ustvrdivši kako se cijeli prošli tjedan kritiziralo uvjete za postizanje samoizolacije.

– Imamo neke naznake da bi nabava testova krenula, a možda i završila već ovaj tjedan, dodao je.

Možda se, kaže, ne bi nabavila sva potreba količina testova, nego njen dio koji bi bio dovoljan za tjedan ili dva i koji bi se distribuirao po školama. Imaju, dodao je, 1300 matičnih škola i dodatno više od 1000 područnih – i svaka od njih bi trebala dobiti dovoljnu količinu testova za određeni vremenski period. Testovi bi se potom podijelili učenicima, odnosno roditeljima.

Valjanost COVID potvrda, nova pravila za putovanja

Od sutra na snagu stupaju nova pravila za putovanje izvan Hrvatske, valjanost COVID potvrde skraćuje se za one koji su cijepljeni dvjema dozama na devet mjeseci. Na taj se način Hrvatska usklađuje s drugim zemljama EU.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je također gostovala u emisiji U mreži Prvog, kazala je kako za “booster” dozu još nema znanstvenih dokaza koliko traje, pa u stručnom smislu zasad traje neograničeno, iako će se administrativno najvjerojatnije postaviti na godinu dana od primitka doze. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Hrvatski zavod za javno zdravstvo do kraja bi tjedna trebao dogovoriti detalje o skraćivanju samoizolacije. Evo što je Pavić Šimetin jutros za Hrvatski radio rekla o tome:

Cijepljenje na manje lokacija

Zbog manjeg zanimanja građana za cijepljenje tijekom posljednja tri tjedna, a većeg pritiska na zdravstveni sustav jer je pojačano praćenje kontakata zaraženih – od sutra će se u Zagrebu moći cijepiti na manje lokacija – na Velesajmu i u domovima zdravlja u Runjaninovoj, Prečkom i Sesvetama.

– Cijepljenjem nećete izbjeći u potpunosti infekciju, ali ćete izbjeći teške kliničke slike bolesti. Prekratko je omikron tu da bismo mogli reći da je to doista iznimno blaga bolest. Dakle, ukoliko postoji teži oblik bolesti, otežano disanje, jako visoka temperatura koja se ne može skinuti, iznenadni i težak pritisak u prsima koji ne popušta, to je znak da se ide u bolnicu – poručuje dr. Mirjana Lana Kosanović Ličina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

O aktualnom stanju u SAD-u iz prve ruke

Više od 63 posto ukupne populacije SAD-a potpuno je cijepljeno, a ukupno je prijavljeno više od 874.000 smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19. Renee Pea, generalna konzulica RH u Los Angelesu za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” komentirala je kako se primjećuje pad broja novozaraženih.

– Za putovanja odluke se donose na federalnoj razini, ali za ostale odluke svaki grad za sebe donosi mjere. Mjere su trenutno slične u većini gradova i okruga. Maske se nose uvijek i nigdje se ne može ući bez COVID potvrde. Negdje se uz potvrdu traži i testiranje ne starije od 24 sata, opisala je kako trenutno nošenje s pandemijom izgleda u SAD-u.

Naglašava kako je u školama dosta dobra situacija, iako se zna dogoditi da razredi moraju u izolaciju i tada se nastava održava online. Na sveučilišta se ne može ući bez COVID potvrde, što znači da svi studenti moraju biti cijepljeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Novak Đoković na Twitteru označio pogrešnog Medvedeva, a onda je krenuo cirkus na lažnom profilu

Rekordan izvoz namještaja iz BiH