in

Španski hoteli zabranjuju ulazak djeci

Slatka-Tajna.Eu

U Španiji raste broj hotela koji zabranjuju ulazak djeci kako bi svojim gostima pružili mir i tišinu, no tu odluku neki roditelji i pravnici smatraju diskrimirajućom.

Na rastući trend ukazuje i internetska stranica Adults Only Holidays, koja nudi stotine smještajnih objekata u gotovo čitavom svijetu gdje se može uživati “u ugodnim praznicima bez djece”.

Neki roditelji su se zbog toga našli u situaciji da im je bio zabranjen ulazak kada su se pojavili na vratima s djecom. Takve slučajeve su prijavili udruženju za zaštitu potrošača FACUA, zatraživši da to istraže i počnu postupak kažnjavanja.

Na pitanje je li takva praksa zakonita, mnogi pravnici se ustručavaju od jasnog odgovora te kažu da je to “kompleksno pitanje”. Prema članu 14. španskog Ustava, svi Španci  su jednaki pred zakonom i ne smije prevladati diskriminacija na osnovi mjesta rođenja, rase, spola, vjeroispovijesti te bilo kojeg drugog ličnog ili socijalnog uvjeta ili okolnosti. Zabrana  ulaska djeci  u hotele stoga je protivno Ustavu. Hoteli se zato služe jednom od tri strategije za izbjegavanje takve kvalifikacije – pravom na prihvatanje potencijalnih gostiju, interesom zaštite maloljetnih osoba te ponudama koje su atraktivne samo odraslima, poput romantičnih aranžmana.

Pravo na prihvatanje potencijalnih gostiju, koje se ponešto razlikuje od pokrajine do pokrajine, temelji se na pravu vlasnika objekta da odbije ulazak osobi koja se neadekvatno ponaša ili provodi potencijalno opasnu radnju.

Hoteli često kao argumet koriste i zaštitu maloljetnih osoba, navodeći prisustvo alkohola ili ambijent koji nije pogodan za razvoj djece.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U Španiji se ponuda smještajnih usluga samo za odrasle ne kažnjava ako se adekvatno oglašava. Hotel, naprimjer, objavi reklamu o “romantičnom aranžmanu” i doda “Adults only”, čime vjerovatno neće privući interes porodica, jer one obično žele program koji uključuje njihovu djecu.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POKAZALA KAKO IZGLEDA ŽIVOT ŽENE: Slavica Ćukteraš postala tiktokerka

Pet razloga zašto bismo biber trebali češće koristiti u kuhinji