in

Rusija i Zapad pripremaju se kao da će sukob početi svakog trenutka

Slatka-Tajna.Eu

Vladimir Putin i Joe Biden (arhivska fotografija)

Foto: Saul Loeb / Pool via REUTERS

Dok traju diplomatski napori da se smire napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, dvije strane ne prestaju s pripremama kao da će sukob početi svakog trenutka. Rusija i dalje gomila snage na granici, a u Ukrajinu neprestano stiže vojna pomoć zapadnih saveznika. Istodobno, američki predsjednik Joe Biden najavio je da će manji broj američkih vojnika poslati u istočnu Europu…

Najviši američki vojni dužnosnici jučer u Pentagonu pozivaju na diplomatsko rješenje, upozoravaju da bi ruska invazija na Ukrajinu za obje strane bila strašna, da bi žrtava bilo mnogo. 

– Gomilanje snaga intenzivnije je i opsežnije od ičega što smo vidjeli u posljednje vrijeme. Mislim da biste se trebali vratiti veoma daleko u doba hladnog rata kako biste vidjeli nešto ovakvih razmjera, rekao je general Mark Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske.

– Iako ne vjerujemo da je predsjednik Putin donio konačnu odluku o upotrebi snaga protiv Ukrajine, on to sada očito može. Na raspolaganju mu je nekoliko opcija, uključujući zauzimanje gradova i važnih područja, ali i prisilna ili provokativna politička djelovanja poput priznavanja odcijepljenih teritorija, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin.

Oko 8500 američkih vojnika u pripravnosti čeka moguće raspoređivanje u Europu.

– Uskoro ću premjestiti američke snage u istočnu Europu i zemlje NATO-a, poručio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Rusi poriču da planiraju invaziju, američku potporu Ukrajini smatraju prijetnjom, kažu da su i dalje spremni razgovarati. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Vladimir Putin jasno je dao do znanja da će ruska strana pozorno proučiti pisane odgovore na nacrte sporazuma o sigurnosnim jamstvima koje je zaprimila od Sjedinjenih Država i NATO-a 26. siječnja, zatim će odlučiti o daljnjem postupanju, stoji u priopćenju iz Kremlja.

– Mislim da će ruska invazija na Ukrajinu početi sredinom veljače ili do kraja mjeseca. To je moja procjena s obzirom na pripreme koje su potrebne za ofenzivu ovih razmjera. Tu su i Zimske olimpijske igre u Kini. Vjerojatno će pričekati kako ne bi uznemirili Kineze jer žele biti sigurni da su ih spremni poduprijeti kad Rusiji budu nametnute sankcije, rekao je Alexander Vindman, bivši direktor za europske poslove Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a.

– Ako izvrši invaziju na Ukrajinu, očekivao bih da Sjeverni tok 2 bude dio važnih ekonomskih posljedica koje bi se sručile na Rusiju, rekao je John J. Sullivan, američki veleposlanik u Ruskoj Federaciji.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će u ponedjeljak objaviti nove sankcije Moskvi, na udaru bi se mogli naći ruski strateški i financijski interesi. No, američke vlasti smatraju to samo praznim prijetnjama zbog, kako tvrde, golemih iznosa koje ruski oligarsi godinama peru kroz londonski City, a britanske vlasti nikad se nisu uhvatile u koštac s tim problemom. Jer London ne nazivaju bez razloga – Moskvom na Temzi ili Londongradom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ešli Barti šampionka Australijan opena

SEVERINA GOLA, ALI NE I VULGARNA: Uvod u anatomiju