Categories: Novosti

Na vrhuncu smo petog vala koji uzima sve više života

Koronavirus, ilustracija

Foto: – / Shutterstock

Prema posljednjim pokazateljima, čini se da smo na vrhuncu petog vala epidemije izazvanog omikron-varijantom koronavirusa. Danas imamo oko 7900 novih slučajeva zaraze, od kojih je 6220 potvrđeno PCR-om, a malo manje od 1700 brzim antigenskim testovima. To je za oko 1400 novozaraženih manje nego prošle nedjelje i već četvrti dan zaredom da nam broj novozaraženih, u odnosu na prošli tjedan, pada.

Ono što je važnije, i dalje nema većeg opterećenja na bolnice, u kojima je oko dvije tisuće oboljelih, a manje od 200 na respiratoru. No i dalje plaćamo visoku cijenu u broju preminulih, u posljednja 24 sata još ih je 46 izgubilo život.

Kretanje petog vala epidemije

Peti val epidemije krenuo je u tjednu od 20. do 26. prosinca. Nakon toga, u iduća dva tjedna imali smo velik rast broja novozaraženih, što se povezuje sa sve većim udjelom omikrona. Nakon četiri tjedna, u ovom je zaustavljen rast broja novozaraženih. Zabilježeno je oko 58.600 novih slučajeva, što je oko tisuću manje nego prošloga tjedna, odnosno pad je malo manji od 2 posto.

Nažalost, peti val epidemije uzima sve više života, posebno starijih i necijepljenih, pa u posljednja dva tjedna ponovno imamo rast broja preminulih. U ovom je umrlo 370 osoba, osamdeset jedna više nego u prošlom tjednu.

U Splitu cijepljeno tridsetak ljudi

Dok splitski COVID odjel puca po šavovima, cijepni punkt u Spaladium Areni gotovo je prazan. Prema riječima Josipe Bliznac, koordinatorice Crvenog križa na cijepnom punktu Spaladium Arena – danas se cijepilo nešto više od 30 ljudi.

Sve je manji odaziv i u Zagrebu pa se od utorka broj cijepnih punktova smanjuje. Na Velesajmu se broj cjepnih timova smanjuje sa 12 na sedam. Ostali će biti raspodijeljeni za druge potrebe u zdravstvu, kaže Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” i voditeljica smjene na cijepnom punktu Velesajam.

Manji odaziv i u Zagrebu, Varaždinu i Slavonskom Brodu

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







U Varaždinskoj županiji u odnosu ne prethodne tjedne cijepilo se gotovo 5 puta manje ljudi. O smanjenju broja cijepnih punktova zasad se ne razmišlja.

– Smanjivanjem ili ukidanjem punktova možda bi poslali i poruku našim sugrađanima da je vrijeme za cijepljenje prošlo i da je kasno, a to nije tako. Tim punktovima šaljemo poruku da je još uvijek vrijeme da se možemo cijepiti i da dođu na treću dozu, kaže Marin Bosilj, ravnatelj županijskog ZZJ-a.

Na treću ili prvu dozu građani ne dolaze ni u Brodsko-posavskoj županiji. Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda Ante Cvitkovića – od sto cijepljenih, njih do 7 se odlučuje na prvu dozu. Do 15 građana prima drugu, a ostali su došli na treću dozu.

Što visoka procijepljenost znači za pritisak na zdravstveni sustav pokazuje stanje u riječkom KBC-u. Hospitalizirano je 111 osoba od ukupno 11 936 aktivnih slučajeva – što iznosi ispod 1%, kaže Dobrica Rončević, voditelj Odjela epidemiologije, NZJZ Primorsko-goranske županije. Kaže kako je sasvim izvjesno da će gotovo svi biti izloženi zarazi.

Zarazi koja u najvećoj mjeri odnosi živote onih necijepljenih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Koja ishrana bi mogla da smanji broj bolesti

Ishrana bogata ribom poput sardina ili drugih malih vrsta riba umjesto crvenog mesa mogla bi…

34 minute ago

PLAKAJUĆI ČEKALA DA SE MARKO VRATI IZ PRITVORA: Luna bijesna i natečena

Marko Miljković pušten je kući nakon šest sati saslušanja u Trećem osnovnom tužilaštvu, a otac…

49 minuta ago

Jakšić: Hrvatska se vraća u 19. stoljeće; Peternel: Birači odredili smjer

Tko će sve podržati Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta?Foto: Otvoreno / HRTSutra je konstituirajuća sjednica…

1 sat ago

Zaniolo propušta Evropsko prvenstvo

Nikola Zaniolo neće igrati za reprezentaciju Italije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj od 14. juna…

2 sata ago

PJEVAČICA NE ŠTEDI RIJEČI: Nahvalila Jelenu Tomašević na promociji albuma, a onda se osvrnula na Evroviziju

Pjevačica Jelena Tomašević, večeras je održala promociju svog novog albuma koji nosi naziv “Iskrena”. Naime,…

2 sata ago

NU3 E05 Kerum jebač

I dok su ovaj tjedan neki prosvjedovali, neki su se hvalili učinjenim... Povorku hvalisavaca predvodio…

2 sata ago