in

Na vrhuncu smo petog vala koji uzima sve više života

Slatka-Tajna.Eu

Koronavirus, ilustracija

Foto: / Shutterstock

Prema posljednjim pokazateljima, čini se da smo na vrhuncu petog vala epidemije izazvanog omikron-varijantom koronavirusa. Danas imamo oko 7900 novih slučajeva zaraze, od kojih je 6220 potvrđeno PCR-om, a malo manje od 1700 brzim antigenskim testovima. To je za oko 1400 novozaraženih manje nego prošle nedjelje i već četvrti dan zaredom da nam broj novozaraženih, u odnosu na prošli tjedan, pada.

Ono što je važnije, i dalje nema većeg opterećenja na bolnice, u kojima je oko dvije tisuće oboljelih, a manje od 200 na respiratoru. No i dalje plaćamo visoku cijenu u broju preminulih, u posljednja 24 sata još ih je 46 izgubilo život.

Kretanje petog vala epidemije

Peti val epidemije krenuo je u tjednu od 20. do 26. prosinca. Nakon toga, u iduća dva tjedna imali smo velik rast broja novozaraženih, što se povezuje sa sve većim udjelom omikrona. Nakon četiri tjedna, u ovom je zaustavljen rast broja novozaraženih. Zabilježeno je oko 58.600 novih slučajeva, što je oko tisuću manje nego prošloga tjedna, odnosno pad je malo manji od 2 posto.

Nažalost, peti val epidemije uzima sve više života, posebno starijih i necijepljenih, pa u posljednja dva tjedna ponovno imamo rast broja preminulih. U ovom je umrlo 370 osoba, osamdeset jedna više nego u prošlom tjednu.

U Splitu cijepljeno tridsetak ljudi

Dok splitski COVID odjel puca po šavovima, cijepni punkt u Spaladium Areni gotovo je prazan. Prema riječima Josipe Bliznac, koordinatorice Crvenog križa na cijepnom punktu Spaladium Arena – danas se cijepilo nešto više od 30 ljudi.

Sve je manji odaziv i u Zagrebu pa se od utorka broj cijepnih punktova smanjuje. Na Velesajmu se broj cjepnih timova smanjuje sa 12 na sedam. Ostali će biti raspodijeljeni za druge potrebe u zdravstvu, kaže Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” i voditeljica smjene na cijepnom punktu Velesajam.

Manji odaziv i u Zagrebu, Varaždinu i Slavonskom Brodu

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U Varaždinskoj županiji u odnosu ne prethodne tjedne cijepilo se gotovo 5 puta manje ljudi. O smanjenju broja cijepnih punktova zasad se ne razmišlja.

– Smanjivanjem ili ukidanjem punktova možda bi poslali i poruku našim sugrađanima da je vrijeme za cijepljenje prošlo i da je kasno, a to nije tako. Tim punktovima šaljemo poruku da je još uvijek vrijeme da se možemo cijepiti i da dođu na treću dozu, kaže Marin Bosilj, ravnatelj županijskog ZZJ-a.

Na treću ili prvu dozu građani ne dolaze ni u Brodsko-posavskoj županiji. Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda Ante Cvitkovića – od sto cijepljenih, njih do 7 se odlučuje na prvu dozu. Do 15 građana prima drugu, a ostali su došli na treću dozu.

Što visoka procijepljenost znači za pritisak na zdravstveni sustav pokazuje stanje u riječkom KBC-u. Hospitalizirano je 111 osoba od ukupno 11 936 aktivnih slučajeva – što iznosi ispod 1%, kaže Dobrica Rončević, voditelj Odjela epidemiologije, NZJZ Primorsko-goranske županije. Kaže kako je sasvim izvjesno da će gotovo svi biti izloženi zarazi.

Zarazi koja u najvećoj mjeri odnosi živote onih necijepljenih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Uhapšen Mejson Grinvud

KAKAV PRIZOR: Izvirila intima Topalkove kćerke