in

Dionice na Wall Streetu ojačale, na evropskim berzama oslabile

Slatka-Tajna.Eu

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, a na evropskim berzama pale, nakon vrlo nestabilnog prošlosedmičnog trgovanja, jer se ulagači plaše da će američka centralna banka (Fed) povećati kamate agresivnije nego što se očekivalo

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,3 posto, na 34.725 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,8 posto, na 4.431 bod, a Nasdaq indeks za 0,01 posto, na 13.770 bodova.

Ti indeksi sedmicu su završili dobitkom zahvaljujući ponajviše korekciji cijena dionica u petak, nakon oštrog pada prethodnih dana.

Vrlo nesigurno trgovanje i velike oscilacije cijena dionica posljedica su prilagođavanja portfelja budućem okruženju u kojemu bi američka centralna banka mogla zaoštriti monetarnu politiku jače nego što se očekivalo.

Naime, nakon poruka čelnika Feda s redovne sjednice prošle srijede, očekuje se da će američka centralna banka ključne kamatne stope povećati u martu, prvi put od decembra 2018. godine. U istom mjesecu Fed bi mogao okončati program kupovine obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilanse.

Analitičari su ranije procjenjivali da će Fed u ovoj godini povećati kamate tri do četiri puta, a sada mnogi smatraju da postoji mogućnost povećanja u pet navrata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim nivoima u posljednjih 40 godina i da još postoje “čepovi“ u lancima nabavke koji podržavaju rast cijena roba. Zbog toga su prošloge sedmice  berzovni indeksi znatno oscilirali, pa su jedan dan porasli, a već drugi pali.

Dok će gubitak monetarnih poticaja negativno uticati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti daljnji oporavak ekonomije. Naime, bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao je za 6,9 posto na godišnjem niovu, znatno više od očekivanih 5,5 posto.

Na tržište pozitivno utiču i bolji kvartalni poslovni rezultati od očekivanih. Do sada je izvještaje objavilo oko 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 79 posto nadmašilo očekivanja po zaradama. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile za oko 24 posto veće nego godinu dana prije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










No, ulagači se plaše da će rezultati u prvom kvartalu ove godine biti osjetno slabiji, jer su mnoge kompanije upozorile na poteškoće u nabavnim lancima.

Na evropskim berzama cijene dionica prošle sedmice su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je za 0,4 posto, na 7.466 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 1,8 posto, na 15.318 bodova, a pariški CAC za 1,5 posto, na 6.965 bodova.

Na Tokijskoj berzi, pak, Nikkei indeks pao je za 2,9 posto, na 26.717 bodova.

 

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

The Menopause Belly Rescue Protocol

Airbnb nudi besplatan smještaj za dvije osobe na godinu dana- na Siciliji / Bljesak.info