in

Zbog tisuća zaraženih i njihovih kontakata razmišlja se o skraćivanju samoizolacije

Slatka-Tajna.Eu

Koronavirus

Foto: Dusko Jaramaz/ Igor Kralj / PIXSELL

Pandemija COVID-a ne posustaje. Jučer smo imali više od 15 i pol tisuća novozaraženih. Samo PCR testovima potvrđeno ih je gotovo 10 tisuća. Prema posljednjim informacijama – bitku s bolešću izgubilo je 65 ljudi. Zbog brzog širenja omikrona, mnogo je radnika na bolovanju ili u izolaciji, što je stvorilo probleme u funkcioniranju javnih službi u svim većim gradovima. To bi se moglo ublažiti skraćivanjem izolacije, o čemu će se odlučivati danas.

– Realno, oni koji su uveli, a već ima cijeli niz zemalja koje su skratile smaoizolaciju na pet dana su to prije svega učinili da nebi ugrozili javne službe i funkcioniranje države, mi nismo u toj opasnosti, ali razmišljamo. Što se treba dogoditi da se to napravi? Treba se dogoditi dogovor, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Zbog COVID-a je ovaj mjesec 11.303 građanina otvorilo bolovanje, a u HZZO-u kažu – brojevi su i mnogo veći jer mnogi rade od kuće ili koriste godišnji odmor i slobodne dane. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dodatna objašnjenja novih preporuka o izolaciji i samoizolaciji. Najnovije izmjene odnose se na djecu, zdravstvene i socijalne radnike te asimptomatske osobe i osobe s blažom kliničkom slikom.

Teško stanje u splitskom KBC-u

Problem s nedostatkom kadrova ima i KBC Split u kojem nedostaje više od 400 medicinskih sestara. Zbog koronavirusa u toj je bolnici i dalje najteže u Hrvatskoj.

– Ovo su najgori dani otkad je počela epidemija. Nisam mogao zamisliti da može biti ovoliko posla, da može biti ovoliko umiranja. Vidio sam doduše prije petnaest dana, i to sam izjavio jednom prigodom – da gledam prirodnu selekciju na djelu, necijepljene, stare, teško kronično bolesne ljude koji dolaze s koronom praktički umrijeti, kazao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

Zdravstveni djelatnici pate od sindroma izgaranja

Potporu doktoru Iviću i cijelom splitskom KBC-u u Dnevniku je dao profesor Ante Ćorušić – ravnatelj najveće bolnice u zemlji – KBC-a Zagreb. Poručio im je da mogu računati na njihovu pomoć. Govoreći o stanju u zagrebačkom KBC-u, ustvrdio je da epidemija predugo traje, pa i njegovi djelatnici pate od sindroma izgaranja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Burnout je prisutan svugdje pa i u KBC-u Zagreb, ali mi smo na vrijeme na intervenciju kolega iz Klinike za psihijatriju uspostavili tim koji se bavi ne samo pacijentima, nego i osobljem i na neki način pružaju psihološku pomoć pružaj kako bi izdržali napore koji nisu uobičajeni, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Selektor Danske više ne može da šuti: Namjerno smo izgubili od Francuske? To su…

Prilagodljiva mehanička tastatura – Business Magazine