in

U Hrvatskoj na minimalcu 52.000 radnika

Slatka-Tajna.Eu

Minimalnu plaću prima oko 52 hiljade zaposlenih u Hrvatskoj, među kojima je 20-ak hiljada radnika zaposlenih u drvnoj, kožnoj i tekstilnoj industriji.

Kako prenose hrvatski mediji, prema visini minimalca Hrvatska se nalazi među pet država članica Evropske unije sa najnižim primanjima za puno radno vrijeme, a manje od Hrvata zarađuju samo Bugari (332 eura), Latvijsci, Rumunji i Mađari.

Ova godina počela je povećanjem minimalne plaće na 3.750 kuna ili 500 eura neto, odnosno 4.700  kuna ili 624 eura bruto, a prva tako povećana minimalna plaća bit će isplaćena u februaru.

Uz 50-ak hiljada ljudi koji su prijavljeni na minimalac, još je i stotinjak hiljada zaposlenih čija primanja iznose nekoliko desetaka kuna više od minimalca. Svaki deseti zaposleni u Hrvatskoj zarađivao u decembru prošle godine zarađivao je manje od 3.915 kuna neto, odnosno manje od 4.772 kune bruto. Svaki drugi, pak, primio je manje od 6.149 kuna neto.

Minimalna plaća ove godine prvi put u Hrvatskoj bit će veća od polovice prosječne plaće te iznad 60 posto medijalne neto plaće, no s vremenom će se taj udio vjerovatno spuštati kako ostale plaće budu rasle. Prije pet godina, minimalna plaća dosezala je samo 38 posto prosječnih primanja te je posljednjih godina snažnije rasla.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U decembru je prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosila 7.333 kune, tako da bi tokom ove godine prosječna neto primanja mogla premašiti vrijednost od hiljadu eura.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ADNAN NEZIROV: Odavno se zna da sam Šerifov nasljednik!

MAYA BEROVIĆ: Ne bojim se porođaja