in

Roditelji u KS: Izgubila se suština polaganja eksterne mature

Slatka-Tajna.Eu

Da li je vrijeme da se nakon dvogodišnje pauze vrati polaganje eksterne mature? Je li eksterna matura kakva se trenutno sprovodi uopšte funkcionalna? Jesu li djeca koja pohađaju nastavu po kombinovanom modelu u zaostatku za djecom koja rade u učionicama? Treba li broj bodova biti jedino mjerilo znanja koje određuje sudbinu djece…teme su o kojima smo razgovarali sa Merimom Bečarević – predsjednicom UO Vijeća roditelja KS i roditeljem Ajlom Ališah.

Bečarević je istaknula da eksterna matura kao jedan zakonski utemeljena kategorija nije nešto što su oni očekivali.

“Vijeće roditelja KS je izašlo sa jasnim stavom, kada je u pitanju provođenje eksterne mature. Imamo online nastavu, kombinovane modele, i sve to ukazuje da zaista učenici i roditelji s razlogom negoduju kada je u pitanju provođenje eksterne mature, a posebno ove godine. Nakon što je Ministarstvo objavilo kataloge 15. decembra, mi smo dobili zahtjev za reagovanje, kada je u pitanju eksterna matura, sa jednim jednakim zahtjevom da se ona svakako ove godine ne održi, navodeći argumenete koji su bili jednaki sa svih koordinacija“, kazala je Bečarević.

Ališah je naglasila da kao roditelj je skoro nemoguće očekivati od djece da daju maksimum, od onog sto se moglo očekivati da daju u normalnim uslovima.

Izvor : N1/Ajla Ališah

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Dvije godine nisu normalne. Tako da mi ne možemo očekivati da nešto što je bilo prije dvije godine bude i danas normalno”, podcrtala je, dodajući:

“Kao neko ko radi 14 godina na Veterinarskom fakultetu sa studentima, ja mogu reći i mislim da bi većina trebala reći  – da li smo mi kao nastavnici dali svoj maksimum, i da očekujemo od učenika maksimum”.

Kako je navela, čini joj se da se ovdje želi ispoštovati neka forma bez suštine.

“Izgubila se suština polaganja ove eksterne mature. Da li iko uzima u obzir psihološko stanje djece pod kojim su bila djeca ove dvije godine. Ambijent u kojem su učili nije bio dobar, prvo za njihovu psihu, a drugo da se mogu sto posto posvetiti”, kazala je Ališah.

Uskoro video cijelog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Igrač koji je pregovarao sa Veležom ima novi klub

ISPLIVALA BRENINA FOTKA STARA 30 GODINA Ovako je izgledala u drugom stanju, a evo ko je sve vrijeme bio uz nju!