in

Može se spriječiti: Osam činjenica o raku grlića maternice

Slatka-Tajna.Eu

Januar je mjesec svjesnosti o raku grlića maternice. Ova vrsta raka najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na skali učestalosti malignih bolesti kod žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. Donosimo vam osam činjenica o raku grlića maternice koje trebate zapamtiti, a ona najbitnija je da se ovaj rak može spriječiti.

1. Humani papilomavirus (HPV) je glavni uzročnik raka grlića maternice

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju HPV i rak grlića maternice, pa se u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om.

2. HPV se prenosi spolnim kontaktom

HPV infekcija je vrlo česta među spolno aktivnim osobama, uglavnom se prenosi tokom spolnog odnosa i može se prenijeti direktnim dodirom s osobe na osobu, a ne samo tokom snošaja. Infekcija HPV-om najčešća je kod adolescenata, a rak grlića maternice kod žena između 35 i 55 godina.

3. Svaka druga seksualno aktivna osoba je zaražena HPV-om

Oko 630 miliona ljudi širom svijeta inficirano je HPV-om.

4. Smrtnost od raka grlića maternice je 50 posto

Osim toga većina žena koje obole od raka grlića maternice vjerovatno nikad nisu uradile Papa test ili ga barem nisu uradile u posljednjih pet godina. Žene koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka grlića maternice su one u dobi od 25. do 64. godine.

5. Rak grlića maternice može se otkriti na vrijeme

Papa test je jednostavan test kojim se može otkriti rak grlića maternice i abnormalne stanice u grliću maternice, ali on ne upućuje na glavni uzrok pojave raka i abnormalnih stanica što je posljedica trajno prisutne infekcije “visoko rizičnim” tipovima HPV-a. Drugi nedostatak Papa testa je 20 do 40 posto lažno negativnih nalaza. Zato se kao dodatna pretraga za otkrivanje HPV infekcije koristi tekuća citologija jer je tada stopa lažno negativnih nalaza manja od pet posto.

6. Rak vrata maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije

Budući da HPV infekcija obično nema znakova ili simptoma, većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna. Većina infekcija HPV-om otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa testa. Niskorizični tipovi HPV-a mogu dovesti do nastanka spolnih bradavica: nekanceroznih izraslina boje mesa koje se pojave na spolovilu i oko njega. Tipovi HPV-a 6 i 11 odgovorni su za 90 posto svih slučajeva spolnih bradavica. Dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a, poput tipova 16, 18, 31 i 45, može dovesti do raka grlića maternice i drugih vrsta raka u području spolovila. HPV tipovi 16 i 18 su zajedno odgovorni za 70 posto slučajeva raka grlića maternice.

7. Rak vrata maternice može se spriječiti

Iako su kondomi učinkovita sredstva zaštite protiv većine spolno prenosivih infekcija, ona ne nude potpunu zaštitu u slučaju HPV-a, zato što HPV može biti prisutan i na predjelima kože koji nisu zaštićeni. Danas je dostupno cijepivo koje može zaštiti žene od infekcije HPV-om i nastanka raka grlića maternice.

8. Cijepljenjem se sprečava rak vrata maternice

Prvo cjepivo protiv HPV-a i raka grlića maternice, koje se koristi u SAD-u i EU, dostupno je i na hrvatskom tržištu. Cjepivo štiti od infekcije s četiri tipa virusa HPV-a; tipova 16 i 18 koji su uzrokom 70 posto karcinoma grlića maternice, te tipova 6 i 11 koji uzrokuju oko 90 posto spolnih bradavica. Cjepivo je 100 posto učinkovito u sprečavanju HPV infekcije, nastanku prekanceroznih promjena grlića maternice (CIN 1, CIN 2/3), karcinoma in situ, te spolnih bradavica.

Izvor: Centarzdravlja.hr

(S.H.P)

The post Može se spriječiti: Osam činjenica o raku grlića maternice appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kristijan Vrankic RTL Zvijezde – Miljacka

Vasilja želi nekoliko klubova, uskoro donosi odluku