in

HRT: Mijenja se trajanje COVID potvrda, Capak: Uskoro skraćenje karantene

Slatka-Tajna.Eu

Capak i Božinović

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Članovi Nacionalnog stožera i epidemiolozi na sastanku su razgovarali o epidemiološkim mjerama. Odlučeno je da se postojeće mjere produljuju do kraja veljače. Mijenjaju se pravila za COVID potvrde. Od 1. veljače za one koji su cijepljeni dvjema dozama vrijedit će 270 dana. Razgovaralo se i o skraćivanju samoizolacije.

– 1. veljače će se produžiti odluke koje su već na snazi, do kraja veljače. S tim da će najveću promjenu doživjeti uredba koja se tiče prelaska preko hrvatske granice, a zapravo preko granica svih članica EU. Po tome, od 1. veljače će se izdavati digitalne COVID potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, nakon 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana, a dosad je bilo 365 dana. Kod PCR-a se ne mijenja ništa, 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT testa, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od datuma testiranja. Kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. Od 1. veljače će i hrvatska agencija za komercijalnu djelatnost u suradnji s HZJZ-om izdavati COVID potvrde s tim rokovima važenja, rekao je ministar Davor Božinović.

– Postoji i nacionalna komponenta gdje države koriste COVID potvrde za određene djelatnosti. Tu smo, nakon razgovora, zaključili da ne bismo mijenjali ništa s obzirom da je trenutni sustav uhodan. Svi koji imaju ranije izdane COVID potvrde će moći koristiti ih do onog datuma dokad im je izdano, a to je 365 dana. Od 1. veljače sve COVID potvrde će se izdavati s novim rokovima. Kad govorimo o preboljenju, mi smo tražili u nekoliko navrata da se prizna BAT test kao dokaz preboljenja u COVID potvrdama. To još nije na razini EU-a odlučeno kako smo htjeli, ali sve se više zemalja pridružuje toj inicijativi. Očekujemo da će se taj logičan prijedlog prihvatiti.

Capak: Uskoro skraćenje karantene za cijepljene i izolacije za bolesne

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u subotu kako se razmišlja o smjeru skraćenja karantene za sve cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne na pet dana, a to će regulirati preporuke HZJZ-a koje će se donijeti skoro.

Capak je podsjetio kako omikron-varijanta, koja prevladava u Europi i Hrvatskoj, ima drukčija obilježja i riječ je o blažoj bolesti, pogotovo za cijepljene, ali varijanta zaobilazi imunološki sustav i zaražava ponovo preboljele i cijepljene i brže se širi.

– Ono što je bitno za smanjenje izolacije i karantene je to da inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, a i blaža i srednje teška bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna nego što je to bilo s deltom i prethodnim varijantama, što nam daje mogućnost da razmišljamo o skraćenju samoizolacije, odnosno karantene i izolacije za bolesne, rekao je Capak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Naveo je kako je jučer izašao dokument ECDC-a koji također preporučuje da se razmotri ta mogućnost skraćenja, pogotovo kada postoji opterećenje zdravstvenih sustava i društva.

– To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali ono što smo ovdje dogovorili je da razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za cijepljene na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana, rekao je Capak.

Uz to, uvjet za izlazak bolesnih iz izolacije je da 24 sata nemaju simptome i da naprave brzi test.

Za sve ostale, necijepljene osobe, karantena i izolacija ostat će kao i dosad.

– Što se tiče boostera, stvari nisu definirane. Izdajemo 365 dana nakon primitka treće doze jer još nema znanstvenih dokaza dokle bi taj booster vrijedio. Ulazak u Hrvatsku, ali i u druge države članice EU-a s EU digitalnim COVID potvrdama moći će se ostvariti samo temeljem ovih pravila koja vrijede od 1. veljače. Ne mijenjamo samo dio za uporabu unutar Hrvatske. Ali ako putujete ili dolazite u Hrvatsku, onda vrijede ova nova pravila, istaknuo je Božinović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na pitanje novinara o testiranju učenika u školama navodi da postoji kontingent testova na skladištu.

– Ne treba čekati da se cijela isporuka od tri milijuna dogodi, već se može krenuti vrlo brzo uz dobru organizaciju. Za MUP su troškovi nešto više od tri milijuna kuna, no to je nešto što investiramo u zdravlje i u širenje omikrona.

Na pitanje razmišlja li se o potpunom ukidanju covid potvrda, Božinović je kazao kako je njihova glavna namjena da se uspori virus i ustvrdio je da to “nigdje nije na stolu”.

– Ovaj virus je gotovo nemoguće zaustaviti, no s ovim mjerama, prije svega nošenjem maski u zatvorenom, možemo usporiti kako ne bismo opteretili zdravstveni sustav. Ukidanje potvrda nigdje nije na stolu, ustvrdio je Božinović, a na primjedbu novinara da Britanija, primjerice, ukida covid potvrde, lakonski je uzvratio da Britanija nije u EU.

Smrtnost od COVID-a

Krunoslav Capak komentirao je smrtnost od COVID-a.

– Ove usporedbe na ljestvici bile bi dobre kad bi sve zemlje imale iste sustave bilježenja. Što se tiče naše visoke smrtnosti, ima nekih deset faktora, a prvi je to što imamo nisku procijepljenost. Drugo, mi smo zemlja koja ima izuzetno staru populaciju, dominiraju osobe starije od 60 godina. Nakon toga, imamo visoku prisutnost rizičnih faktora, dijabetes, pušenje, pijenje alkohola… Mi smo i po općem mortalitetu bili pri vrhu EU, i to je sve dovelo do toga da smo na 24 mjestu po broju umrlih. Moramo razmišljati o tome da spriječimo svaku potencijalnu smrt, a to je da se cijepimo. Imamo 140 tisuća reinficiranih osoba, i oni koji su cijepljeni s dvije doze obolijevaju pa najmanje što možemo napraviti je da se cijepimo boosterom.

Omikron će trajati još desetak dana ili dva tjedna, nakon toga će brojke početi padati, zaključio je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Igman siguran protiv Mošćanice – Sportske.ba

MINA KOSTIĆ OTKRILA ISITNU: Estrada je dekintirana, lažu da zarađuju