in

Film “Švedsko srce moje majke” premijerno prikazan u Sarajevu

Slatka-Tajna.Eu

Film “Švedsko srce moje majke” redatelja Adisa Bakrača predstavljen je sinoć premijerno u Cineplexxu Sarajevo. Sniman je prošle godine na području općine Kiseljak, a pretpremijeru je imao na 46. izdanju crnogorskog filmskog Festivala Mojkovačka filmska jesen i osvojio je vrijedne nagrade. Kinodistribucija je od 3. veljače.

Majka, riječ u koju staje neizmjerna hrabrost, osmijeh koji nasmije i najtužnija lica, priča koja gane i najtvrđa srca.. Upravo tako bi se mogla opisati glavna uloga filma “Švedsko srce moje majke” koju tumači Faketa Salihbegović-Avdagić.

“Neke uloge obilježe vašu karijeru, vaš život, mene ovaj lik prati dugi niz godina. Ja sam jednostavno htjela pokazati snagu, snagu bosanske žene koja uvijek i u svakoj prilici, svuda u svijetu se može snaći. Ona je svjetska žena. Nosi u sebi svu ljubav, za svoju djecu, za svoju domovinu, ali isto tako nosi ljubav za čovjeka. To je ta priča koju ona pronalazi u prijateljstvu sa Ingrid.Dvije žene koje apsolutno ne govore istim jezikom, ali se iz srca itekako prepoznaju.”, kazala je Salihbegović-Avdagić.

Izvor : N1

“Dušom i srcem razgovaraju i to je način da zajednički prevaziđu probleme koje svaka od njih ima. Majka je zaista jedan kult bosanke, po meni u ovom filmu, koja donosi snagu, koja donosi vjeru u ljubav, koja smatra da svima treba pomoći iako se nalazi u ogromnoj nevolji gdje traži sina kojeg nikada nažalost možda neće naći.Koja pri tome možda gubi i druge drage ljude, ali nikada ne gubi vjeru da oni koje ona voli zaista postoje.”, kazala je Irina Dobnik.

Jednoglasnom odlukom žirija na crnogorskom festivalu “Mojkovačka filmsa jesen”, Irina je osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, dok je glavna junakinja dobitnica nagrada za najbolju žensku ulogu filma i istoimene predstave.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Film je sniman na osnovu istoimene knjige autora Zilhada Ključanina, a radnja se temelji na njegovoj životnoj priči. U toku samog procesa rada na filmu scenarista i autor romana je, nažalost preminuo.

“Onda smo napravili jednu pauzu od godinu dana i onda sam ja nastavio sam na osnovu onih ideja i onog o čemu smo Zilhad i ja razgovarali u pripremnom periodu i početnoj fazi rada na scenariju. Odlično je prošla premijera, sjajne reakcije publike i to je ono što smo čekali svih ovih 6 godina.”, rekao je reditelj Adis Bakrač.

Socijalna drama predstavlja vrijeme ratnih dešavanja u BiH, izbjeglištvo, povratak i život koji se odvija neprestano rušeći barijere koje nameću nesretne okolnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nikola Milutinov MVP kola u Evroligi

IBRO BUBLIN: Nisam ukaljao obraz porodici