in

HRT: Noć je muzeja: ‘Između stvarnog i digitalnog’

Slatka-Tajna.Eu

Noć muzeja, ilustracija

Foto: HTV / HRT

Noć je muzeja. Ove godine sudjeluju čak 192 ustanove, s 382 programa. Programi će biti uglavnom online, uz prigodnu temu “Muzeji – između stvarnog i digitalnog”. Dio sadržaja organiziran je uživo, s posjetiteljima, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera. A sve je počelo u 18 sati u novootvorenom Romskom edukacijsko-kulturnom centru.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine, kada je sudjelovalo samo šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. ona prerasta u nacionalnu manifestaciju, koju je dosad posjetilo 3.635.127 ljudi. Detaljne informacije o programima hrvatskih muzeja u Noći muzeja mogu se pronaći na web stranicama muzeja i institucija, kao i na Facebook stranici te popularne manifestacije.

Hrvatska radiotelevizija i ove godine sudjeluje sa specijalnom emisijom uživo na Prvome programu s početkom u 21.05.

Svečano otvorenje ovogodišnje Noći muzeja popratilo je otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Zagrebu i ondje postavljena izložba “Tragovima romske kulture zaslužni među nama. Premijer Andrej Plenković podsjetio je na sve što je ova vlada napravila dosad za romsku zajednicu, najavivši nastavak te potpore, među ostalim i na velikoj međunarodnoj konferenciji koja se priprema 8. travnja, na kojoj će se sagledati položaj Roma u Hrvatskoj, Europi i globalno.

Naglasio je kako je tema obrazovanja najvažnija tema za cijelo hrvatsko društvo i budućnost, ali i presudna za punu uključenost Roma u hrvatsko društvo i ključna da najmlađi pripadnici romske zajednice ostanu u školskom ciklusu do kraja. Današnji događaj, otvorenje centra za koji su izdvojili nešto više od četiri milijuna kuna, ocijenio je gotovo samim vrhom njihove suradnje i aktivnosti.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako su se u Noći muzeja oni uvijek otvarali prema publici i drugim područjima društvenog djelovanja, pa joj je drago da je ove večeri tu i otvorenje Romsko-edukacijskog kulturnog centra, “jer i to je poruka da je kultura most koji nas povezuje kao građane bez obzira na našu pripadnost i stvara vrijednosti na kojima temeljimo razvoj društva i društva”.

Pozvala je građane da se uključe u neki od bogatih virtualnih programa ili obiđu muzeje koji su u okviru manifestacije otvoreni, ali da i mimo ove večeri posjećuju muzeje jer će uvijek naći nešto što će ih zainteresirati i što će nešto naučiti.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da se danas ne otvara samo objekt nego budući prostor okupljanja romske, ali i šire zajednice i mjesto koje će postati mjesto stvaranja novih prilika kroz različitih vidova obrazovnih procesa primarno za romsku zajednicu, ali i za sve one koji žele znati o romskoj kulturi. Zahvalio je aktualnoj vladi koja je, rekao je, od 2016. do danas napravila najveće iskorake, ne samo za romsku zajednicu nego za sve manjine u našem društvu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na otvorenju su bili i potpredsjednik vlade Boris Milošević, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Ivana Kekin, izaslanik zagrebačkog muftije Mevludina efendije Arslanija. Nakon otvorenja Noći muzeja premijer i ostali uzvanici posjetili su izložbu “Kopač” u Meštrovićevom paviljonu.

Muzej u Betini, poseban program za najmlađe

Između ostalih, svoja vrata otvorio je i muzej u kolijevci drvene brodogradnje u Hrvatskoj – Betini. Slažući program mislili su i na vrtićku i na školsku djecu. A na pozivnici su ispisali: Kostim superjunaka je poželjan! Na pameti je muzealcima bilo tako – kroz igru djeci pokazati bogato betinsko naslijeđe drvene brodogradnje. Razgledati se do ponoći može i stalni postav Muzeja u kojemu je izloženo 350 eksponata, a sav inventar donirali su mještani. 

U Noći muzeja turistička zajednica promovirat će edukativnu aplikaciju “Upoznaj Betinu”. Prezentirat će se i promovirati njome kulturna baština i turistička ponuda mjesta. A kažu domaći, ima Betina što ponuditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Švedska preko Francuske u finalu EP u rukometu

IMAO SAM STRAŠAN PREDOSJEĆAJ: Kristijan Rahimovski o posljednjim Akijevim danima