in

FED u martu povećava kamatne stope

Slatka-Tajna.Eu

Američke Federalne rezerve (FED) saopćile su da će vjerovatno povećati kamatne stope u martu i potvrdile su planove za okončanje kupovine obveznica istog mjeseca, kao mjere trajne borbe za obuzdavanje inflacije, saopćio je predsjednika te institucije, Jerome Powell.

„Odbor ima namjeru da podigne stopu federalnih sredstava na sastanku u martu pod pretpostavkom da su uslovi odgovarajući za to“, rekao je Powell na konferenciji za novinare, pozivajući se na izjavu Saveznog odbora za otvoreno tržište američke centralne banke, u kojoj je, kako prenosi Reuters, navedeno da će kamatne stope porasti „uskoro“.

Naknada povećanja kamatnih stopa i eventualno smanjenje aktive FED uslijedit će po potrebi, rekao je Powell, dok zvaničnici prate koliko brzo inflacija pada sa trenutnih višedecenijskih maksimuma prema dva posto, koliko je cilj centralne banke. On je naveo da će ovo biti godina udaljavanja od veoma fleksibilne monetarne politike, koja je poslužila za suočavanje sa ekonomskim posljedicama pandemije.

Mnogo toga je ostalo nedefinisano, rekao je on novinarima nakon završetka posljednjeg dvodnevnog sastanka o politici FED, uključujući tempo narednih povećanja kamatnih stopa. Međutim, bio je izričit da FED planira da ove godine utiče na smanjenje kreditiranja i da okonča vanrednu podršku koju je pružio američkoj ekonomiji tokom pandemije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Indeks S&P 500 koji je u srijedu prije Pauelovog obraćanja ojačao za više od dva posto, naglo je oslabio tokom njegove konferencije za medije, izgubivši oko 0,15 procenata vrijednosti. Nasdaq tehnološki indeks, koji trpi gubitke od početka godine, nije se značajno promijenio. Prinosi na dugotrajne državne hartije od vrijednosti porasli su.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

IMAM 44.GODINE I NIJE ME STRAH: Ivana Kindl o samoći

Radonjić: Velika pobeda za nas