in

U Hrvatskoj novi rekordni broj novozaraženih, s koronavirusom preminule 64 osobe

Slatka-Tajna.Eu

Arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U Hrvatskoj novi rekordni broj novozaraženih koronavirusom, više od 18,5 tisuća. PCR testiranjem potvrđeno je čak 11 812 novih slučajeva, a brzim antigenskim još 6 705. Na bolničkom liječenju je 1976 pacijenata od kojih 192 na respiratoru. Nažalost velik je broj preminulih, s koronavirusom preminule su 64 osobe, najviše u posljednjih mjesec i pol dana.

Uskoro ukidanje samoizolacije za učenike, uvjet za to je negativan brzinski test

U Hrvatskoj je sve više novozaraženih, a time i djece. Trenutačno je pozitivno 12 tisuća djece, a više od 30 tisuća je u samoizolaciji zbog zbog čega je sve teže organizirati nastavu u školama. Ali unatoč epidemiološkoj situaciji, cilj je da što više učenika nastavu prati u učionicama pa će uskoro u samoizolaciju samo zaraženi učenici, a planira se i testiranje djece. 

Kujundžić Tiljak: Svaki dan izgubimo po jedan “autobus” ljudi

U Hrvatskoj je jučer preminula 51 osoba. Svaki dan, nažalost, izgubimo jedan “autobus” ljudi. Da su se cijepili, vjerojatno bi mogli biti spašeni, izjavila je u HTV-ovu Studiju 4 Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Govorila je i o tome u kakvoj je poziciji Hrvatska u odnosu na druge države po broju smrtnosti te ponovila da jedino cijepljenje štiti od težih oblika bolesti.

Stanje u ljekarnama: “Brzih antigenskih testova ima dovoljno, i nas je iznenadila potražnja”

“Svaka druga, treća osoba koja uđe u ljekarnu traži antigenski test. Potražnja je iznimna poslije Nove godine. Apeliramo na građane da uzimaju onoliko testova koliko im je potrebno, da ne rade nepotrebna skladišta” – poručio je u razgovoru za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” mag. farmacije Mario Vrebčević.

Austrija ukida mjere ograničenja za necijepljene, pritisak na bolnice smanjen

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Austrijska vlada je odlučila da se od ponedjeljka ukidaju mjere ograničenja za osobe koje nisu u potpunosti cjepljenje jer je pritisak na bolnice smanjen. No necijepljenima će i dalje biti zabranjeno sudjelovati u nizu slobodnih aktivnosti, uključujući posjet restoranima ili kupnju stvari koje ne spadaju u osnovne potrepštine, u sklopu vladinih napora da poveća stopu cijepljenja, koja je među najnižima u zapadnoj Europi.

U Sloveniji preko 17 tisuća novozaraženih, novi rekord

U Sloveniji je u zadnja 24 sata PCR testiranjem potvrđeno više od 17 tisuća novih zaraza, što je do sada najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije.

Danska namjerava ukinuti sve COVID mjere do veljače

Danska planira ukinuti sva preostala ograničenja protiv koronavirusa sljedeći tjedan, nakon slične najave u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj proteklog tjedna, unatoč visokim brojkama zaraženih omikronom u Europi.

Nizozemska otvara restorane i kulturu unatoč visokom broju zaraženih omikronom

Nizozemska otvara restorane, kazališta, muzeje i kina unatoč snažnom valu infekcija omikron-varijantom koronavirusa. Kafići i restorani, jednako kao i mjesta koja nude kulturne sadržaje, bit će otvoreni do 10 sati navečer, no uz restriktivne mjere poput obveznog nošenja maski i dokaza o cijepljenju. Također će biti omogućeno publici da ponovno sudjeluje u sportskim događajima poput nogometnih utakmica. Mjera zatvaranja trgovina ukinuta je prošloga tjedna nakon mjesec dana.

Novo istraživanje

Dvije trećine osoba koje su se nedavno zarazile varijantom omikron već su imale COVID. Pokazuje to veliko, kontinuirano znanstveno istraživanje u Engleskoj provedeno na tisućama volontera. Potrebno je više rada da bi se znalo koliko je pravih ponovnih infekcija – ali rezultati također otkrivaju skupine za koje se čini da će se vjerojatnije ponovno zaraziti koronavirusom. Među njima su zdravstveni radnici i kućanstva s djecom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MAHIR MULALIĆ O KARIJERI I POPULARNOSTI: Pamtim savjet Marije Šerifović da nigdje ne žurim

TO SE ZOVE ZARADA: Dušica Grabović otkrila kako “zgrće” pare