in

Pašić o ‘ponderu 2’: Djelomično je ispravljena jedna decenijska nepravda

Slatka-Tajna.Eu

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer je usvojio Prijedlog zakona o pripadnosti javnih prihoda koji je izazvao burnu raspravu među parlamentarcima. Epilog je da će Kanton Sarajevo dobiti 86 miliona KM manje u odnosu na prethodnu godinu.

Ono što dodatno zbunjuje jeste odluka Vlade FBiH da da negativno mišljenje na ove izmjene. Inicijativa za izmjene ovog zakona potekla je iz Tuzle još prije sedam godina, a jedan od inicijatora je profesor i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić koji je danas gostovao u programu N1 televizije.

Jeste li zadovoljni jučerašnjim ishodom?

“Veoma sam zadovoljan jučerašnjim ishodom, ali ne samo radi onoga što je doneseno kao zakon, što je barem djelimično ispravljanje jedne decenijske nepravde u FBiH, ali i zbog činjenice da nakon jako dugo vremena se jedna politička odluka donosi u Parlamentu, a ne u nekom restoranu gdje sjede šefovi političkih partija. Imali smo jednu demokratsku raspravu koja je na trenutke jučer bila i žestoka. Argumentiranu, negdje više, negdje manje, ali u svakom slučaju 62 zastupnika su jučer izglasala da se konačno otvorne diskriminacija većine stanovnika Federacije BiH, ako ne ukloni, onda djelomično ublaži”, kaže Pašić.

Šta su proračuni vaši o raspodjeli novca iz 2015. godine pokazali?

“Nije to ništa drugačije tada bilo nego što je danas. Cifre kao takve su drugačije, ali procentualno je to isto. To dovodi do činjenice da je nečim što se u zakonu nazivalo posebnim rashodovnim potrebama Kantona Sarajevo, automatski, svaki parametar koji se koristi prilikom raspodjele novca, množio sa tada, u tom momentu, množio s faktorom dva. U međuvremenu je to malo smanjeno. Kanton Sarajevo, odnosno grad Sarajevo, ima doista posebne rashodovne potrebe, ali one nisu bile definisane, niti se novac koristio za sve građane Federacije BiH. Tako da smo došli do toga da se institucije od posebnog značaja, koje zaista to jesu, kao muzeji, naučne institucije, nisu imale mogućnost da se adekvatno finansiraju kao posebne rashodovne potrebe, ali s druge strane itekako jeste bio veliki priliv drugim budžetskim aspektima, koji su doveli do toga da je budžet Kantona Sarajevo bio 2.5 puta veći kod Tuzlanskog kantona, koji je prostorno veći, ima i veći broj stanovnika i veću industrijsku proizvodnju. Te stvari dovode do osiromašenja i egzodusa mladih ljudi. Ne samo u Tuzlanskom kantonu, nego u svim kantonima. Svi moramo biti ravnopravni prema zakonu”, ističe Pašić i dodaje:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ovdje govorimo samo o indirektnim porezima. Indirektni porezi idu svi na zajedničku kamaru, a onda se razdjele na FBiH, Brčko distrikt i RS. Onda se taj novac raspodjeli dodatno. Količinu novca koji dobije FBIH se raspodijeli po zakonu. Prethodni zakon koji se vodio porezom na dohodak, dakle prije ovog zakona je doveo do toga, moja slobodna procjena, mada je ovo lako i izračunati, dovodio do toga da Tuzlanski kanton godišnje gubi između 40 i 50 miliona KM.”

Argumenti onih koji žele da se ponder 2 za Kanton Sarajevo ostavi u punom kapacitetu, jeste upravo to da se najviše novca tu i prikupi. Postavlja se pitanje da li je pravedno da se taj novac i ne vrati u Kanton Sarajevo?

“Pazite to je potpuno pogrešan pristup i način razmišljanja. Dat ću vam konkretan primjer. Na području grada Tuzle se također uplati 60 posto svih poreza u Tuzlanskom kantonu. Zašto onda grad Tuzla ne dobije više od Živinica, Lukavca ili Teočaka? U Kantonu Sarajevo se ogromna količina uplaćuje na teritoriji Općine Centar. Da li to znači da neko ko živi u Novom Sarajevu treba da ima lošije školstvo nego u Općini Centar? Pojedini političari tvrde da Općina Centar vrijedi više nego 10 drugih općina, ali to ne bi smio da bude slučaj, pogotovo ne bi smio da bude slučaj za fundamentalne stvari. To su zdravstvo, školstvo, sudstvo i policija. Mi moramo osigurati isti standard svim građanima BiH. Svim političarima su puna usta BiH, ali Bosna i Hercegovina se izgrađuje tako što će svaki građanin imati ista prva i isti standard. Posebno što se tiče ovih fundamentalnih stvari koje država mora da obezbijedi. Sama tvrdnja o samoj direktnoj uplati je ludikrozna. Da li to znači da ja ne trebam da dođem, primjera radi, da kupim automobil u Sarajevu, zato što ću da razmišljam o tome da će PDV i ostale dadžbine ostati na području Kantona Sarajevo”, istaknuo je Pašić.

Da li ste u kontaktu s kolegama iz drugih kantona, da li su oni zadovoljni ovim ishodom?

“Da se razumijemo, ja se zadnjih godina toliko i ne bavim ovim pitanjem. Ovo je nešto čime smo se bavili 2015. godine. Tada jesmo razgovarali s kolegama iz drugih dijelova BiH. Ovo nije nikakva regionalistička inicijativa, pogotovo nije, kao što se voli nažalost imputirati, bilo kakva inicijativa koja ima za cilj napad ili mržnju, Bože me sačuvaj, prema Sarajevu. To apsolutno odbijam. Tražiti jednakopravnost pred zakonm ne smije biti razlog da nas se napada kao da smo neprijatelji države. Nadam se da ćemo što prije doći do jednog kvalitetnog rješenja i da ćemo raditi u interesu svih građana Bosne i Hercegovine”, kaže Pašić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

IMA PLAN: Janjuš želi da zavede Dalilu

Ko su najpoželjniji poslodavci u BiH