in

“Igre na ventilima i nabavci gasa”: Građani trpe posljedice, nadležni šute

Slatka-Tajna.Eu

Dio građana Kantona Sarajevo od jučer je ostao bez grijanja. Kako je saopćeno iz KJKP Toplane, šest velikih kotlovnica su ugasili, a najavili su da će gašenje nastaviti i danas zbog ograničene isporuke gasa i nedostatka zaliha. Oglasio se i bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević koji je pzvao Tužilaštvo Kantona Sarajevo da hitno reaguje.

U mailu koji je uputio glavnoj tužiteljici KS Sabini Sarajlija, navodi kako su Toplane Sarajevo na minus 16 nasilno ostale bez gasa, odnosno 55.000 stanova sa minimalno tri člana domaćinstva, što bi u konačnici bilo 155.000 građana.

“Mjesecima sam davao izjave Federalnoj upravi policije, i ne samo ja, slao Tužilaštvu mailove i dopise i najavio sve do detalja. Šta je urađeno – ništa. Šta je urađeno uza pnudu mita, šta je urađeno za krađu gasa, šta je urađeno za gasovod Zenica-Travnik koji već devet godina nema upotrebnu dozovli itd Da li će tužilaštvo napokon shvatiti razmjere igre na ventilima i igre na nabavci gasa? U ratu su u Zvorniku nasilno zatvarali gas građanima Sarajeva, a sada iz centra Sarajeva”, naveo je.

“Stradaju građani”

Upitao je da li će “Tužilaštvo napokon shvatiti da stradaju građani, a da su u tužilaštvu i FUP-u obavješteni o ovome i upozoreni da će se ovo dešavati”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Stradaju građani ne samo zatvaranjem ventila već i zagađenim zrakom (mazut i lož ulje). Od svega što smo nagovjestili se desilo, veće cijene gasa, nedostatak količine gasa, arbitraža u Cirihu na 21,1 miliona dolara i samoje ostalo još neko da pogine. Želite li to? Kaže Energoinvest, mogu obezbjediti gasa na tržištu i to nekoliko puta skuplje, pa zašto ne obezbijede od Gazproma po istoj cijeni, a ne nekoliko puta skuplje iz Srbije (isti preprodani ruski gas)”, upitao je Bečarević.

Ističe kako su Toplanama Sarajevo su “na silu zatvorili prirodni gas” i to u 21 stoljeću. Ponovo ističe kako je problem nabavke gasa “prelazak na turski tok bez bilo čije saglasnosti”.

“Nemam namjeru, poštovana Tužiteljice, da budem patetičan, ali šta treba da se još desi da izdate naloge da policija počne raditi svoj posao. Ja ću biti prvi svjedok jer znam tačno šta se desilo, šta su potpisali i šta će dalje biti jer Energoinvest laže”, kazao je.

Poručio je kako “ovo nije kraj”, a da je “gasovod poluprazan”

“Mislio sam da povez na očima znači pravdu (svi isti pred zakonom), a ovdje imamo povez da ne želimo da vidimo”, zaključio je Bečarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Shapovalov nije mogao do senzacije: Nadal slavio nakon pet setova i prošao u polufinale

SAVRŠEN STAJLING: Ana Rucner pokazala stas