in

Digitalna štampa na tekstilu – Business Magazine

Slatka-Tajna.Eu

„Trendovi u primjeni dekorativnog i modnog tekstila te porast proizvodnje na zahtjev i personalizacije potiču razvoj digitalne štampe. Svjedočimo da štampa na tekstilu bilježi dvoznamenkasti godišnji rast. Stoga nam je drago da se razvojem serije HP Stitch ostvaruje još digitalnih transformacija”, kaže Santi Morera, predsjednik HP-a za personalizaciju i industrijsko poslovanje.

Investirati u tekstilne printere?

Ukoliko se bavite štampom, vjerojatno ste razmišljali o potencijalu proširenja svojih usluga u smjeru tekstila. Bilo zbog toga što vaši klijenti to traže ili želite ući na nova tržišta, digitalna štampa na tekstil je idealna prilika za rast i diverzifikaciju,  iako dolazi sa nekim rizikom. Evo nekih smjernica koje vam mogu olakšati odluku:

Tekstilno tržište je kompleksno i veliko sa stalnim inovacijama kada govorimo o tkaninama, a svaki materijal ima svoje karakteristike u pogledu tretiranja materijala, printanja i završne obrade. Općenito, možemo reci da postoji šest glavnih tržišta koje uvode tehnologije digitalne štampe na tekstilu:

  • Signage & Display, tržište koje se konstantno razvija i sve više koristi materijale kao polyester kako bi zamijenili PVC radi manjeg negativnog uticaja na okoliš, smanjene težine i jednostavnijeg transporta i instalacije. Mnogo je varijanti za aplikacije, od displeja do bannera, frontlit-a i backlit-a.
  • Promotivni proizvodi, zasnovani na tekstilu: kape, T-shirts, torbe, podlošci za miševe.
  • Dekoracija interijera, za razliku od tradicionalnih canvasa i wallpapera, sve više se koristi tekstil u ostalim primjenama kao što su jastuci, zastori, prekrivači za krevete i naslonjače, stolnjake. Ovo je tržište sa velikim potencijalom koje se tek treba razviti.
  • Sportska odjeća, tržište koje se širi zahvaljujući digitalnim tehnologijama i potrebi za zadovoljenjem određenih zahtjeva. Uz poznate sportske brendove, postoje i lokalni proizvođači koji nude personaliziranu sportsku odjeću za pojedince i grupe.
  • Moda, vjerovatno najveće tržište, ali i najkompleksnije te sa najvećom konkurencijom. Trendovi kao što su personalizacija i „brza moda“, ubrzali su usvajanje digitalnih tehnologija, ali pritisak cijene, velikih volumena proizvodnje i nestalnost visoke mode čini ovaj segment izazovnim za poslovanje.
  • Tehnički tekstil, koristi se u industriji kao što je automobilska industrija, zrakoplovstvo, nautika i vojni sektor. Ovi segmenti su dobro regulirani i teško je u njih ući, ali mogu biti vrlo profitabilni.

Prednosti različitosti tehnologije

Jednostavan način da uđete u svijet tekstila je da iskoristite prednost različitosti tehnologije kao što je HP Latex. Uukoliko već posjedujete HP Latex printer, pronaći ćete široki izbor trajnog tekstila za latex boje, sa kojim ćete započeti proizvodnju na jednostavan način i direktno, bez potrebe za naknadnom obradom. Nakon što se volumen vaše proizvodnje poveća, tada je vrijeme da razmotrite kupovinu specijaliziranog i sveobuhvatnog tekstilnog printera, kao što je HP Stitch.

Najnoviji tekstilni printer HP Stitch S serije karakterizira brzo i precizno usklađivanje boja te učinkovite i pojednostavljene radne procese, što olakšava opstanak na današnjem konkurentnom tržištu i daje prednost pred konkurencijom.

Portfolio ovih tekstilnih printera povezuje HP Thermal Inkjet tehnologiju sa industrijski standardnim pigmentima za vrhunsku trajnost boje. Prvi ikada ugrađeni spektrofotometar omogućuje HP Stitchu brzo i tačno podudaranje boja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Neke od glavnih prednosti HP Stitch printera su:

  • Brzo i precizno usklađivanje boja te konzistentnost u boji
  • HP SmartColor vrlo brzo i lako daje željenu boju. Imate mogućnost sami skinuti ili kreirati željeni profil boje u manje od sat vremena i doći najbliže traženoj nijansi boje kada je PANTONE boja van gamuta.
  • Sadrži Thermal Inkjet tehnologiju print glave što pomaže smanjiti vrijeme rada i otpad, uz postizanje i zadržavanje konzistentnosti boje u različitim print poslovima
  • Pruža visokokvalitetni ispis sa transfer papirom i direktnom štampom na tkaninu
  • Bez vidljivih prijelaza na ispisu.

HP Stitch  za sve koji žele ući na tržište štampe na tekstilu

Na globalnom nivou već je mnogo firmi podijelilo svoje uspješne priče o prednostima i učinkovitosti koje su dobili ulaganjem u ove printere.

Među njima je Print Art d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina koji su podijelili svoje iskustvo i primjenu:

„Budući da se godinama bavimo interijerima, tekstilni printer bio je nešto što smo dugo vremena tražili kako bi upotpunili svoju ponudu. HP Stitch je hibridni printer koji je brzinom i kvalitetom zadovoljio naše potrebe kako za interior dekorom, tako i vezano uz nadolazeće trendove na lightbox tržištu. Pokazao se i kao perfektan upgrade u kvaliteti i dugotrajnosti ispisa u odnosu na naše postojeće latex printere. Zbog svega navedenog, možemo ga preporučiti svima koji žele ući na bilo koje tržište štampe na tekstilu, jer zadovoljava apsolutno sve potrebe i izazove na koje možete naići.“

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

IGRAMO SE SKRIVACA

Otkrivamo koliko je Saša Popović iskeširao za pjevačicinu operaciju: Javno joj dao obećanje, a sad ispunio i nije štedio