in

Utvrđen prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH

Slatka-Tajna.Eu

Vlada Federacije BiH je utvrdila Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za razdoblje januar – mart 2022. godine.

Prijedlogom odluke je utvrđen iznos privremenog finansiranja FBiH, do donošenja Budžeta FBiH za 2022. godinu, za prva tri mjeseca od 1.116.181.228 KM, a na temelju tromjesečnog prosjeka izvršenja Budžeta Federacije BiH u razdoblju januar – septembar 2021. godine.

Prema obrazloženju, zakonska obveza za donošenje Odluke o privremenom finansiranju propisana je u članu 35. Zakona o budžetima u FBiH.

Vlada Federacije BiH je na 297. sjednici održanoj 30.12.2021. godine razmatrala Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, te ga uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku s ciljem osiguranja sredstava potrebnih za nesmetano izvršenje obaveza iz osnova unutrašnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i penzija.

Na 29. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održanoj 24.1.2022. godine, prilikom utvrđivanja procedure za razmatranje Prijedloga budžeta Federacije BiH za 2022. godinu, odlučeno je da on ne bude razmatran po hitnom, već u redovnom postupku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuPrema članku 35. Zakona o budžetima u BiH, ako Parlament ne donese proračun prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom finansiranju, nastavlja finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta. Privremeno finansiranje obavlja se najduže za prva tri mjeseca fiskalne godine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kimmich protiv Herthe postavio novi rekord po broju dodira s loptom

U potresu na Haitiju dvoje mrtvih