in

Usvojene izmjene Zakona o javnim prihodima u FBiH

Slatka-Tajna.Eu

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je usvojio izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.
Nakon višesatne rasprave zakon je usvojen s 62 glasa. Osam parlamentaraca je bilo protiv, dok ih je pet bilo suzdržano. Ove izmjene sada mora potvrditi Dom naroda.

Izmjena ovog Zakona podrazumijeva izmjenu načina raspodjele javnih prihoda kantonima, a koji podrazumijeva smanjivanje pondera Kantonu Sarajevo, da bi se omogućili veći prihodi drugim kantonima.

Predlagači su rekli da je Sarajevo neopravdano bilo u povlaštenom položaju u odnosu na druge kantone.

Dževad Adžem, zastupnik DF-a, je pomenuo da je riječ o još jednoj od najtežih tačaka o kojoj se raspravlja bez ikakvih adekvatnih analiza.

Miomirka Mila Melank, zastupnica NS, je podsjetila da oni koji sada traže izmjene su i donijeli 2006. godine ovakvu raspodjelu sredstava te da sada huškaju ljude iz Sarajeva protiv ljudi van Sarajeva i obrnuto.

Protivnici izmjena su naglašavali da se u Sarajevu uplati najviše poreza, da je riječ o nagrađivanju onih koji ne uplaćuju dovoljno poreza i da treba uzeti u obzir da je Sarajevo glavni grad.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I zagovornici i protivnici su se usaglasali da je potrebno u budućnosti donijeti novi zakon koji će regulisati ovo pitanje.

Vlast u Kantonu Sarajevo je upozoravala da će biti ugrožena ekonomska stabilnost KS ukoliko se ove izmjene usvoje, prenosi Avaz.

” Ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona, ekonomska stabilnost KS značajno će biti narušena, dok će pojedini kantoni dobiti nešto manje povećanje. Oni koji godinama ne poštuju zakonske propise i najmanje doprinose uplatama na jedinstveni račun će najbolje proći i biti nagrađeni za takvo ponašanje. Ovakvim ponašanjem vlast pokušava politički kažnjavati KS, a samim tim i njegove građane, zbog gubitka vlasti u ovom kantonu “,rekao je Elvedin Okerić, predsjednik Skupštine KS.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Karleuša nikako da se skrasi! Odsjela u apartmanu gdje borave važne ličnosti, a evo šta radi na elitnoj plaži! On prvi komentarisao

Loše izdanje Tottenhama u Londonskom derbiju