in

Sankcije Rusiji umanjile bi mogućnost sprečavanja agresije na Ukrajinu

Slatka-Tajna.Eu

Antony Blinken

Foto: Alex Brandon / REUTERS

Sutra će se ministri vanjskih poslova država Europske unije sastati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. On nije htio komentirati upozorenje britanskih obavještajaca da Moskva pokušava na vlast u Kijevu postaviti prorusko vodstvo. No rekao je da su SAD i NATO spremni nositi se s nizom opcija koje Rusija može poduzeti prema Ukrajini.

– Upozoravali smo tjednima upravo na ovu vrstu ruske taktike i o tome smo javno govorili. Rusija pokušava na neki način srušiti ili zamijeniti ukrajinsku vladu. Prije samo nekoliko dana sankcionirali smo četiri ruska agenta u Ukrajini koji su se bavili destabilizirajućim aktivnostima. Ovo je u velikoj mjeri dio šire ruske strategije, rekao je Blinken.

Rusko gomilanje trupa blizu granice s Ukrajinom izazvalo je zabrinutost kod zapadnih zemalja da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu. Ako Rusija zaista izvrši napad, zapadne zemlje joj prijete sankcijama koje bi mogle imati dalekosežne gospodarske posljedice. Moskva je rekla da nema nikakvu namjeru izvršiti invaziju.

Kada je riječ o sankcijama, njihova svrha je spriječiti rusku agresiju. Kada bi se ih sad aktiviralo, izgubili bismo taj učinak, rekao je Blinken u intervjuu za CNN. Dodao je da će i najmanji agresivan ruski ulazak u Ukrajinu biti dočekan snažnim odgovorom.

Upitan jesu li ruke SAD-a glede Ukrajine vezane zbog potrebe za ruskom podrškom u zasebnim pregovorima o iranskom nuklearnom programu, Blinken je, gostujući u programu kanala CBS, odgovorio da nisu ni najmanje.

Ukrajina primila drugu pošiljku američkog oružja 

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov u nedjelju je rekao da je u zemlju stigla druga pošiljka oružja iz SAD-a kao dio obrambene pomoći u vrijednosti od 200 milijuna dolara.

Washington je rekao da će nastaviti podržavati Ukrajinu uslijed zabrinutosti u Kijevu i među njegovim zapadnim saveznicima zbog desetaka tisuća ruskih vojnika koji se nalaze uz ukrajinsku granicu. Rusija niječe da planira vojnu ofenzivu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Druga ptica u Kijevu! Više od 80 tona oružja da ojača ukrajinske obrambene sposobnosti od naših prijatelja u SAD-u! I ovo nije kraj”, napisao je Reznikov na Twitteru.

Oko 90 tona “ubojite sigurnosne pomoći”, uključujući i streljivo, iz paketa koje je odobrio SAD u prosincu, pristiglo je u ukrajinski glavni grad u subotu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je u tvitu rekao da je zahvalan američkom predsjedniku Joeu Bidenu za “dosad neviđenu” diplomatsku i vojnu pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nadal eliminisao Manarina za plasman u četvrtfinale

Ernest Borgnine – Jedan od dvanaestorice žigosanih / Bljesak.info