in

I u nedjelju na Jadranu sunčanije, a na kopnu ponegdje slabe oborine

Slatka-Tajna.Eu
Dunja  Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTv / HRT

“Na kraju ovog tjedna i početkom sljedećega imat ćemo pravo zimsko vrijeme, na kopnu uz povremeno slab snijeg, osobito u nedjelju i ponedjeljak. Pritom će jutra biti hladna, posebice u utorak. Više sunčanih sati bit će na Jadranu, poglavito do srijede, ali će osjećaj hladnoće pojačavati jaka, podno Velebita uglavnom u ponedjeljak na udare i olujna bura. Od srijede slijedi porast temperature zraka.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju na Jadranu sunčanije, a na kopnu ponegdje slabe oborine

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U nedjelju na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano, ali uz povremeno više oblaka moguć je slab snijeg, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Nakon hladnog jutra najviša temperatura zraka bit će između 2 i 4 °C.

U središnjoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno, povremeno uz slabu susnježicu i snijeg, češće u dugom dijelu dana. Od ujutro -3 °C temperatura će porasti na 2 ili 3 °C.

Hladno jutro u gorju, a najniža temperatura oko 0 °C ili još niža izgledna je i uz obalu sjevernog Jadrana. Pritom će uz more prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku; ujutro još valja računati i na jaku buru koja će brzo oslabjeti. Kraćih sunčanih razdoblja bit će i u Gorskom kotaru, dok će oblačnije, uz mogućnost za slab snijeg, biti u Lici.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano, uz umjerenu, prema otvorenome i jaku tramontanu, uz koju će more biti umjereno valovito i valovito. Jutro u unutrašnjosti hladno, na obali i otocima od 0 do 3 °C, a najviša temperatura oko 5 °C u zaobalju i oko 10 °C na moru.

Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, povremeno uz mogućnost umjerene naoblake. Uz umjerenu i jaku tramontanu činit će se hladnije nego što jest uz temperaturu od 8 do 10 °C.”

I početkom tjedna zimsko vrijeme

U prvoj polovini sljedećega tjedna na kopnu pravo zimsko vrijeme. Uz promjenjivu naoblaku bit će slabog snijega, češće u prvom dijelu ponedjeljka, ali povremeno moguće i u srijedu. Jutra hladna, najhladnije u utorak, a dnevna temperatura oko prosjeka za doba godine ili malo niža.

Na Jadranu će u ponedjeljak osjet hladnoće pojačavati umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. Od utorka bura na sjevernom dijelu, drugdje do umjeren sjeverozapadnjak. Jutro će također najhladnije biti u utorak, ali će biti i dosta sunca pa će se hladnoća lakše podnositi nego na kopnu.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tomislav Kozarić, dipl. ing., Dunjin kolega iz sektora pripremio je meteorološko-prometnu prognozu za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a mnogima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Marko Jovanović više nije član Borca

The Secret to Become an Alpha Male by Jon Andersen | Monster Mindset