in

Epidemija ne posustaje, pristižu podaci lokalnih stožera

Slatka-Tajna.Eu

Arhivske fotografije

Foto: Patrik Macek, Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U Hrvatskoj je jučer bilo 10.700 slučajeva zaraze koronavirusom. Uz to, više od 6.200 slučajeva otkriveno je brzim antigenskim testovima. U bolnicama je i dalje oko 1800 pacijenata, a onih na respiratoru već je nekoliko dana manje od 200. Preminulo je 36 osoba.

Iako je Primorsko-goranska županija jučer imala gotovo 1300 novih slučajeva zaraze, ohrabruje to što KBC Rijeka nema velik priljev novih COVID-pacijenata, rekao je glavni riječki epidemiolog Dobrica Rončević.

– I dalje se pokazuje ona optimistična prognoza da, unatoč brzom širenju omikron-varijante koronavirusa, neće doći do kolapsa bolničkog sustava, kazao je.

Iz županijskih stožera pristižu današnji podaci o novozaraženima:

● Sisačko-moslavačka županija – 250

● Požeško-slavonska županija – 174 

Koprivničko-križevačka županija – 58

Bjelovarsko-bilogorska županija – 99

● Vukovarsko-srijemska županija – 200

Pozornost medija i dalje je usmjerena na slučaj smrti 11-godišnjaka iz Zagreba pozitivnog na koronavirus. Liječnici tvrde da nije imao otprije potvrđenih bolesti. Točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije. Vijest su teško primili dječakovi školski prijatelji, njihovi roditelji, brojni znanici koji su ispred škole palili svijeće. Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Goranka Petrović izjavila je da taj tragični događaj pokazuje koliko virus može biti nepredvidiv.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zaraza se ponovno razbuktala u Južnoj Americi i Aziji

Pandemija nezaustavljivo hara svijetom. Zaraza se ponovno razbuktala u Južnoj Americi i Aziji. Japanska prijestolnica Tokio već četvrti dan ima najveći dnevni broj novozaraženih, gotovo 11,5 tisuća. Novi rekordi i u Rusiji, 50 tisuća oboljelih u jednom danu. U Europi pak, koja i dalje ruši rekorde u broju novozaraženih, neke zemlje polako ukidaju restrikcije. U Irskoj su od jučer prestale vrijediti gotovo sve epidemiološke mjere.

Novozelandska premijerka otkazala vjenčanje usred novih COVID ograničenja

Novi Zeland u ponoć je uveo nova pravila o maskama i ograničava okupljanja, suočen sa širenjem omikron-varijante koronavirusa u zajednici. Zabilježeno je devet slučajeva lokalnog prijenosa nove varijante. Novozelandska premijerka Jacinda Arden zbog toga je otkazala i svoje vjenčanje. Rekla je da to ne znači zaključavanje te da će stanovnici i dalje moći posjećivati obitelj i prijatelje i putovati zemljom.

Cijeli grad na test

Grad Harbin na sjeveroistoku Kine idućeg će tjedna testirati svih deset milijuna stanovnika, iako prema službenim podacima ondje nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. Odluka o preventivnom testiranju donesena je uoči najvećeg kineskog praznika – proslave Nove godine, kada milijuni Kineza odlaze na jednotjedni odmor i putuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Veliki derbi prekinut, pobjednika odlučilo bacanje novčića

Brena po prvi put o usvojenju dječaka sa Filipina