in

U ovom trenutku nije pametno razmišljati o ublažavanju mjera

Slatka-Tajna.Eu

Val epidemije izazvan omikronom i dalje uzrokuje velik broj novozaraženih

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Golem broj novozaraženih koji uzrokuje omikron za sada ne pojačava pritisak na naš bolnički sustav. No, koliko je COVID i dalje opasan, pokazuje smrt 11-godišnjeg dječaka u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti. 

Dječak je u bolnicu primljen prekjučer poslijepodne. Liječnici kažu da nije imao otprije potvrđenih bolesti. Za točan uzrok smrti čeka se obdukcija. Vijest je posebno potresla njegove školske prijatelje i roditelje učenika, oni će danas ispred škole koju je dječak pohađao zapaliti svijeće.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je rezultate istraživanja koji su pokazali koliko od bolesti štiti treća, takozvana “booster” doza cjepiva.

– I primarno cijepljenje ima određenu razinu zaštite, a vidimo i u svjetskoj literaturi da je s pojavom omikron varijante izrazito važna ta još jedna booster doza, komentirala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Profesor Zlatko Trobonjača, imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci, u Dnevniku HTV-a je komentirao aktualnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj. Naglasio je da u ovom trenutku nije pametno razmišljati o ublažavanju mjera.

Irska ukida gotovo sve epidemiološke mjere, nakon što velik porast zaraze nije doveo do znatnijeg povećanja broja osoba na bolničkom liječenju. Barovi i restorani radit će i poslije 20 sati, a za ulazak u njih više neće biti potrebna COVID potvrda. Za sada ostaje obveza nošenja maski u javnom prijevozu i u trgovinama. Još prošli tjedan Irska je imala drugu najvišu incidenciju u Europi, ali i jednu od najvećih stopa primljenih “booster” doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tatar opet u bh. fudbalu

Luksuzna palačinka od 800 funti