in

Nikad teža rezidba vinove loze

Slatka-Tajna.Eu

Nikad teža rezidba loza

Foto: Dnevnik / HRT

Prvi veliki posao u vinogradu – rezidba loze u punom je jeku diljem kontinentalnih vinogorja. U Kutjevu, gdje je ljetos tuča uništila grožđe i oštetila lozu, rezidba je teža nego ikad. Sa škarama u rukama i očima uprtim u svetog Vinka, vinogradari zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede pokušavaju pomoći lozi da se oporavi te osigurati urod. 

 “Baranja i baranjska vina imaju budućnost”

HRT-ova reporterka Marija Matoš kazala je u središnjem Dnevniku HRT-a kako je protekla godina bila zahtjevna za vinogradare. Predsjednik Udruge vinogradara Baranje Zmajevac Ivan Gerštmajer Zelember naglasio je kako velika suša koja je zahvatila Baranju prošlu godinu nije naštetila vinovoj lozi, jer oborina je bilo kada je trebalo i kada je bilo najpotrebnije.

Istaknuo je kako će vina biti dobra, te da je i urod bio zadovoljavajući. Gerštmajer Zelember rekao je kako je pandemija koronavirusa utjecala na vinarski sektor.

– Mislim da možemo biti zadovoljni, prošla godina je bila dobra i što se tiče posjećenosti. Koliko vidim, Hrvati sve više piju vina i to domaća, a to je najbitnije, poručio je.

Ivan Gerštmajer Zelember je mlad vinar, ali je četvrta generacija u poznatoj baranjskoj vinogradarskoj, vinarskoj obitelji.

– Nadamo se još boljoj godini, inače, tradicionalno proizvodimo malo kasnije berbe, vina s više ostatka šećera. Mislim da Baranja ima veliku budućnost i zajedno moramo raditi na brendiranju Baranje, kazao je.

Pozvao je sve zaljubljenike u vino da dođu posjetiti Baranju i  probaju kvalitetna domaća vina. 

Rezidbom do zdrave loze i boljeg uroda

Na vinorodnim padinama Mitrovca – unatoč debelim minusima, rezači ne posustaju.

– Radimo jednu od najvažnijih operacija u vinogradu – to je rezidba i s njom direktno utječemo na prinos i kvalitetu budućeg grožđa, kasnije i vina, rekao je enolog iz Kutjeva Ante Paulić.

Za najkvalitetnije kapljice – urod već u rezidbi valja reducirati.

– Svi koji se bave vinom znaju što znači i koliki može biti prinos.

– To znači urod od kilogram i pol do dva po trsu ?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Da, tako je da ne prelazi nikako više od dva kilograma, dodao je Antun Adžić iz Kutjeva. 

Ovdje, na jednom od tri najbolja lokaliteta na vinorodnoj karti svijeta – Venju, tuča je ljetos nemilosrdno uništila sav urod.

– U prosjeku devedeset i više posto su svi vinogradi stradali, na gnojili smo ih stajskim gnojem, orezali, maksimalno sve skinuli i sad što bude, nadam se dobrom, sigurno će se osušiti dio trsova, naglasio je Ivan Enjingi, Venje.

Na trsju ožiljci od ledenih rafala – još vidljivi. Pomoći ranjenoj lozi da se oporavi – neće biti lako. Ovaj stručnjak preporučuje – ostaviti u rezidbi barem trideset posto više rodnih pupova.

– Ti će pupovi biti neka zlatna rezerva?

– Tako je, bit će rezerva i mi smo sigurni da neće potjerati svi, jer ti koji potjeraju, nema veze na kojoj od loza, ali na svakoj mladici bi trebalo biti bar dva ili tri grozda, istaknuo je Mladen Perak iz Ministarstva poljoprivrede.

I blagoslov sv. Vinka trebao bi pomoći oporavku loze i dobrom urodu. Je li bio naklonjen, znat će se već kad sokovi prokolaju, a loza probudi iz zimskog mirovanja.

No, pravo stanje bit će potpuno vidljivo početkom lipnja, kad u vinogradima, kažu naši sugovornici, počne cvatnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Amra ga otkrila: Pogledajte ko bodri Džeku na tribinama

Evo šta je bivša žena Sonja rekla o Aci Lukasu dok on leži u bolnici!