in

INFORMACIJA O KRIVOTVORENOM NOVCU KM U BOSNI I HERCEGOVINI

Slatka-Tajna.Eu

Vezano za posljednje medijske objave o pojavi krivotvorenog novca konvertibilne marke u Bosni i Hercegovini, posebno kada je u pitanju tzv. filmski novac, koji se pojavio u opticaju, pa čak oglašava i njegova prodaja, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) CBBiH želi ukazati na činjenicu da je jedina nadležna za davanje saglasnosti za reprodukovanje novčanica konvertibilne marke, što je regulisano Odlukom o uslovima pod kojima se mogu reprodukovati novčanice i kovani novac konvertibilne marke (Službeni glasnik BiH 17/17).

Ovom odlukom utvrđeno je da, bez prethodno pribavljene saglasnosti CBBiH,  dvostrane reprodukcije KM novčanica su dozvoljene samo pod uslovom da dužina odnosno širina reprodukovane novčanice iznosi 200 posto ili više, odnosno 50 posto ili manje, u odnosu na originalnu veličinu novčanice, jer se smatra da u tom slučaju nema rizika da takva reprodukcija u javnosti može izazvati zabunu da se radi o pravom KM novcu. Za bilo koju reprodukciju koja ne ispunjava navedene uslove, potrebna je pismena saglasnost CBBiH. CBBiH niti u jednom slučaju nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcija KM novčanica u stvarnim ili približno jednakim dimenzijama novčanica. Identični uslovi su utvrđeni i za reprodukcije euro novčanica, od strane Evropske centralne banke.  CBBiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na „filmskom“ novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opšti izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u opticaj predstavljaju krivično djelo.

Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopće, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo lošeg kvaliteta, i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja. CBBiH poziva građane da se informišu o zaštitnim obilježjima novčanica KM. Informacije o zaštitnim obilježjima novčanica konvertibilne marke, za sve apoene i izdanja, moguće je naći na web stranici CBBiH, link https://www.cbbh.ba/Content/Read/645.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuComments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čak 20 punktova javne kuhinje u Sarajevu radi za “razmažene” građane

VRIJEME JE DA SEBE STAVIM NA PRVO MJESTO: Kareluša nakon bračne drame