in

DŽIDŽA STOJKOVIĆ O NAPADIMA NA NJENOG OCA BOSANCA: S blatom iz žirija se ne svađam

Slatka-Tajna.Eu

Nisam htjela da ulazim u blato i svađam se sa nekim članovima žirija

Kada neko na Dragana krene, željela sam par puta da odreagujem, a posebno na komentare koji su bili jako ružni, njemu upućeni od strane pojedinih članova žirija. Odreagujem više kao kćerka u kućnoj atmosferi

I kada su mnogi pomislili da se povukla sa estrade, a Aleksandra Stojković Džidža nikada nije ni pomišljala na to, dokaz je i njena nova duetska pjesma „Ekstaza“ koju je snimila sa izvjesnom Nadicom čiji nadimak je Ditza.

Pozvali smo Džidžu da malo sa njom porazgovaramo, a ona se rado odazvala.

-Ja se ustvari nisam nigdje bila izgubila samo sam napravila neku kraću pauzu da se malo više posvetim sebi, fakultetu, a i zbog pandemije nije mi bilo ni do snimanja novih pjesama, ni do nastupa, spotova, veselja… Bilo je je sve to strašno, a evo opet kreće taj haos, pa mislim da narodu i nije do veselja. Ali eto desila se ova „Ekstaza“ za koju sam procjenila da je baš dobra pjesma, jer ja ne snimam svašta – rekla nam je na početku razgovora.

Nova duetska pjesma za samo nekoliko sati od objavljivanja naišla je na veliku podršku fanova?

-Ja već dugo sarađujem sa Mihailom Rajičićem i Stefanom Đurđevićem koji su za mene radili te neke moje hitove i oni su u tom hip-hopu. Oni su ustvari insajderi hip-hop scene, ne vole da se ističu. Oni su za Nadicu uradili tu pjesmu, pa mene pozvali i rekli mi da je pjesma i za mene. Nadica mi je kao čovjek legla, talenat je, a dio pjesme koji je bio meni namjenjen mnogo mi se svidjeo. U toj pjesmi sam se bukvalno pojavila kao reper. Jako sam zadovoljna komentarima. Danas skoro svaki pjevač prije objavljivanja pjesme najavi da će to biti pomjeranje granica, a posebno u hip-hopu i repu, a u stvari to bude samo u njihovim glavama. Ja sam samo rekla da će biti nešto neočekivano, pa kome se sviđa ok, a kome ne opet ok. Ja više ni sama ne znam kako se zove ovo današnje dešavanje na estradnoj sceni, vjerovatno još se nije pojavio termin za tako nešto.

Gdje vidiš sebe, u kojoj vrsti muzike?

-Ja lično sebe vidim u svakoj vrsti muzike, mogu da pjevam sve, ali bitno je da mene publika prihvata. Ja volim da pjevam i orijental i svi koji me poznaju veoma dobro znaju da ja obožavam Šemsu Suljaković, da slušam i da pjevam njene pjesme. Ali isto tako publika me prihvatila u tom modernom fazonu, zbog mog stava, garderobe…U ovoj novoj pjesmi sam se pojavila u halterima, a kada pjevam narodnjak ja ne mogu takva da izađem pred publiku, to nikako. A, u ovom nekom novom maniru, meni je sve dozvoljeno. Sve je to stvar obrazovanja, kulture, kućnog odgoja. Da se pojavim u halterima i pjevam Šemsine pjesme to bio kič i šund, nepoštivanje same pjevačice kakva je Šemsa. Ali, današnje te neke nove generacije ne obraćaju pažnju na to, nemaju poštovanja.

Kako iz tvog ugla vidiš današnju estradu?

-Ne mogu reći da je katastrofalno, ali je očajno. Evo ti neki mladi reperi nazivaju sebe reperima, a oni su ustvari recitatori. Sa druge strane muzika koja je kvalitetna nema te neke velike preglede koje zaslužuje, u klubovima se pušta muzika koja meni djeluje da je plaćena da se pušta. Meni je žao što nisam bila rođena kada je moj otac bio zvijezda i kada je pravio, stvarao kvalitetnu muziku. Tada nije mogao svako ni da pjeva, snima, ali sa druge strane i oni koji se bave dobrom pjesmom ne žele da se više potrude. Danas je najlakše snimiti plagijat, a uz to ga još i platiš kompozitoru koji ti je taj plagijat dao.

Kada bi ti se ponudio jedan dobar narodnjak da li biste pristali da ga snimite?

-Iz ljubavi prema muzici da, ali bi morala da gledam i materijalnu stranu svega toga. Ali uvjek ću birati ljubav prema muzici i moj odgovor je, da.

Po razmišljanu djeluješ mi kao „bijela ovca“ među „crnim vukovima“?

-Prije bih rekla da sam ja „crni vuk“ među svim tim „bijelim ovcama“. U našoj generaciji nema te kolegijalnosti više, niko ne želi da te podrži, da ti čestita na novoj pjesmi. Pored svog tog nekog mog uspjeha niko od mojih kolega mi se nije javio, ni javno ni privatno, da mi da podršku. Generalno, imam poštovanje prema određenim prijateljima, kolegama pjevačima, družim se sa mojim prijateljima iz djetinjstva i nikada se nisam gurala da budem dio estrade. Više od pola ljudi je nesikreno, ne podržavamo jedni druge. Neka oni žive te neke svoje lažne živote, mene to zaista ne zanima.

Koliko ti je pomoglo ili odmoglo prezime Stojković?

-Meni je svakako pomoglo, ponosna sam na mog oca, ponosno nosim to moje djevojačko prezime, pomoglo mi je da ljude ne vrijednujem po materijalnom bogatstvu već po ljudskosti i poštenju. Muzikom i ovim poslom se bavim isključivo zbog ljubavi.

Svojevremeno si bila učesnica „Zvezde Granda“, kako danas gledaš na to takmičenje, a posebno kada neko verbalno krene na Bosanca?

-Ja sam to prestala poodavno da gledam, postalo je dosadno, napravili su rijaliti od tog takmičenja. Bitni su članovi žirija, a ne takmičari, pa zato u zadnjih par godina i nema zvijezde u „Zvezdama Granda“. Ne znam ni jedno ime koje je pobjedilo u zadnje vrijeme. Kada neko na Dragana krene, željela sam par puta da odreagujem, a posebno na komentare koji su bili jako ružni, njemu upućeni od strane pojedinih članova žirija. Ali sa druge strane, nisam htjela da ulazim u to blato i da se svađam preko medija. Odreagujem više kao kćerka u kućnoj atmosferi. To se ne odnosi samo sad na ovu situaciju sa gospođom Svetlanom, već i prije je bilo nekih slučajeva.

Mediji su pisali da je sukob Bosanca i Cece najviše bio zbog tebe?

-Ma mislim da su to sve gluposti. I Ceca je vjerovatno ishitreno sve to rekla, mislim da nije tako mislila, ja nisam željela da se oglašavam po tom pitanju. Danas ustvari svako može da bude zvijezda, samo da malo više plati i eto zvijezde. Po meni kod nas u regionu se zna ko su zvijezde, a to su Zdravko Čolić, Halid Bešlić.. i Ceca je zvijezda jer ima tolike hitove.

Šta se dešava u privatnom životu, planiraš li porodicu?

-Da, da svakako. Imam jednu lijepu i normalnu vezu. Od mog partnera imam potpunu podršku u svim sferama života. Vrijeme mi je da postanem i majka, jer u ranijim godinama nisam bila spremna na sve to, vjerovatno što sam bila i mlađa. Ali, bit će sve onako kako dragi Bog odluči.

Razgovarao: Bato ŠIŠIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

SLAĐA ZUBČEVIĆ: Razvela se i otišla iz Sarajeva

Amra ga otkrila: Pogledajte ko bodri Džeku na tribinama