in

Doprinos razvoju poduzetništva u 2021. godini: Kako EKI Poduzetnička akademija podržava male biznise u BiH?

Slatka-Tajna.Eu

Zapamćena kao „druga godina pandemije COVID-19“, 2021. je donijela mnogo novih izazova vlasnicima i vlasnicama malih biznisa u Bosni i Hercegovini. Za mnoge od ovih izazova biznisi su upućivali brojne upite za stručnu i finansijsku pomoć, kako institucijama, tako i međunarodnim i domaćim akterima u poduzetničkom ekosistemu.

Prepoznavši ove potrebe, Mikrokreditna fondacija EKI i Akademija za poduzetništvo Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE), su uz podršku implementatora Fondacije 787, kreirali sveobuhvatni program podrške za biznise u ranoj fazi poslovanja. U skladu s tim, tokom 2021. godine realizovana su dva polugodišnja programa putem kojih su podržana 24 biznisa sa područja sarajevskog i tuzlanskog kantona.

Odabrani učesnici/e programa su imali priliku učestvovati u nizu edukativnih radionica i treninga na aktuelne teme poput razvoja poslovnog modela, izrade finansijskih kalkulacija, formiranja cijena, razvoja strategija za digitalno oglašavanje itd. Osim toga, učesnici/e su prošli kroz proces istraživanja tržišta, kao i dobili personalizovanu podršku kroz rad sa 18 mentora i stručnjaka iz različitih poslovnih oblasti. Kroz EKI Poduzetničku akademiju, pružena je i finansijska podrška u formi grantova, u ukupnoj vrijednosti od 20.000 KM. Po tri biznisa iz Sarajeva i Tuzle su ova sredstva osigurala kroz pitch takmičenja, održana kao završetak i kruna oba programa.

Najuspješniji na pitch takmičenju održanom u Sarajevu bili su Saudin Dedić i njegov biznis „Panoptic Engineering d.o.o.“ koji kroz inovativan pristup pronalazi i kreira rješenja u oblasti mašinstva, zatim Almedina Ždralović, „Krizantema“ hortikulturalni biznis održavanja i uređenja grobnih mjesta te Aida Kosović i njen konsultantski biznis u oblasti prava i pravnih pitanja, „Norma Consulting“.
Svoje iskustvo učešća u Akademiji, Saudin Dedić, nosilac prve nagrade takmičenja u Sarajevu, opisao je: „Projekti poput Akademije poduzetništva Fondacije 787, veliki su vjetar u leđa za mlade poduzetnike. Na akademiji smo dobili neka znanja koja obuhvataju sav biznis, od registracije biznisa, pravnih aspekata, marketinga, formiranja cijena do odnosa s kupcima. Tako da smo dobili jedan zaokružen sistem, odnosno zaokruženo znanje koje će nam sigurno pomoći u razvoju naših biznisa. Zahvaljujući progamu i dobijenim sredstvima, uspjeli smo investirati u u računarsku opremu, zaposliti još jednog inžinjera te obezbijediti besplatnu jednogodišnju licencu softvera za inžinjersko projektovanje. Nekoliko mjeseci nakon programa uspjeli smo ostvariti dobre poslovne rezultate pružanjem usluga renomiranim kompanijama iz Austrije i Njemačke čime smo ušli i u sistem PDV-a.“

Nakon šest mjeseci intenzivnog rada sa učesnicima iz Tuzlanskog kantona, održano je pitch takmičenje te su uz podršku stručnog žirija odabrani pobjednici: Meho Husejnović sa porodičnim biznisom „Guber“ koji proizvodi slastice po tradicionalnoj recepturi, Jasmina Weand, osnivačica biznisa i trgovine „Tooth Fairy“ koja nudi široki asortiman proizvoda za bebe i djecu te Aida Osmić vlasnica biljne apoteke „Agrimonia“ u Lukavcu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Ovo iskustvo mi je mnogo pomoglo, posebno jer je Akademija krenula baš u periodu kada sam ja osnivala svoju firmu tako da sam dobila jako puno informacija i svega prilikom i otvaranja i svog početka. Želim se zahvaliti Fondaciji i partnerima. Ovo je bilo jedno prelijepo iskustvo.“ istakla je Jasmina Weand, dobitnica druge nagrade EKI EFSE Akademije u Tuzli.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

LNB liga: Halilović slavio u bh. duelu

MUP HNK: Nije bilo pucnjave; Istraga objavila video “rafalanja”