in

Prezentiran novi model raspodjele prihoda od indirektnih poreza u FBiH

Slatka-Tajna.Eu

Novi sistem raspodjele prihoda od indirektnih poreza u Federaciji BiH trebao bi otkloniti anomalije postojećeg modela, te uz kriterije solidarnosti, socijalne pravde i uravnoteženog razvoja, uključiti i kriterije transparentnosti i odgovornosti.

Istaknuto je to  na prezentaciji studije “Analiza problema postojećeg sistema raspodjele prihoda od indirektnih poreza u FBiH i mogući pravci unapređenja” u organizaciji Ekonomskog instituta Sarajevo.

Radi se o tematici koja korespondira s aktuelnim inicijativama u kontekstu Prijedloga zakona o izmjeni zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, a koji bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, planirane za 24. i 25. januara.

Kako je novinarima kazala dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prof. dr. Jasmina Selimović, izmjena aktuelnog sistema raspodjele javnih prihoda zakonska je obaveza Federalnog ministarstva finansija, koja datira iz 2011. godine.

Istaknula je kako je postojeći model u kontekstu novih ekonomskih i finansijskih tokova vrijeme već odavno pregazilo, potcrtavajući neophodnost njegove izmjene.

Istovremeno, podsjetila je kako je trenutni sistem raspodjele baziran na koeficijentima, te da se u javnom diskursu mogu čuti prijedlozi za smanjenje koeficijenta “2” za Kanton Sarajevo, a povećanje koeficijenta za druge kantone, ocijenivši kako takva vrsta rješenja, bez studiozne analize i prijedloga koji je baziran na kriterijima, apsolutno nema smisla.

Ne može se predlagati da se nešto poveća ili smanji, bez da se ima osnovica za to, kazala je Selimović, naglašavajući kako model koji se prezentira podrazumijeva razvijanje kriterija u skladu s kojima će se tačno znati po kojem kriteriju i kojem kantonu pripada određeni iznos novca.

Dodala je da se na taj način po prvi put u sistem uvode jasni kriteriji i transparentan model, koji podrazumjeva i odgovornost kantona za utrošena sredstva.

Mišljenja je kako to predstavlja značajan korak naprijed i u kontekstu približavanja Evropskoj uniji, budući da se radi o sistemu koji zagovara i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










O principima i najboljim praksama efikasne i pravedne raspodjele javnih prihoda govorio je doc. dr. Mirza Kršo, koji je u izjavi za medije kazao kako su autori spomenute studije analizirali modele raspodjele u nizu zemalja, s fokusom na fiskalne odnose i iskustva Švicarske i Njemačke.

Kako nadalje pojašnjava, prema novom modelu, niko od sudionika raspodjele ne bi bio u lošijoj poziciji u odnosu na postojeću, odnosno svi bi, zapravo, bili u boljem položaju u odnosu na trenutni.

Kršo je izrazio očekivanje da će prezentirani model i mehanizmi raspodjele, koji se temelje na argumentima i najboljim teorijskim i praktičnim iskustvima, naići na dobar prijem tokom javnih debata koje slijede.

“Ono što je jedna od ključnih karakteristika tog modela jeste da sada, prvi put direktno svi učesnici mogu vidjeti tačno koliko doprinose i koliko oni, ali i svi drugi povlače sredstava, te mogu kalkulirati i planirati sve svoje aktivnosti/budžete, kao i vidjeti kako sistem djeluje i na sve ostale učesnike”, precizira Kršo, napominjući da sistem rezultira izjednačavanjem prilika, a ne ishoda.

Prezentiranu studiju sačinio je tim profesora Ekonomskog fakulteta u Sarajevu s fokusom na iznalaženje novih rješenja, a radi otklanjanja uočenih manjkavosti postojećeg modela.

Prezentaciji novog modela prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija i akademske zajednice, a rezultati i prijedlozi na tom planu bit će, kako se očekuje, poticaj za javnu debatu, posebno u kontekstu zakonodavnih inicijativa u vezi sa Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zbog molitve na Trebeviću dobili prekršajni nalog i kaznu od 50 eura

Novi trener u Krupi, tek su mu 22 godine