in

U četvrtak promjena vremena, većinom uz kišu, na kopnu i snijeg

Slatka-Tajna.Eu

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

I dok iz Svjetske meteorološke organizacije stižu analize o stanju klime u svijetu u 2021. godini – prema prosječnoj globalnoj temperaturi jednoj od sedam najtoplijih od kada postoje mjerenja – u Hrvatsku i okolicu sljedećih dana stiže promjena vremena. Dr. sc. Petra Mikuš Jurković u HRT-ovoj emisiji “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati sažeto ju je opisala:

“Slijede nam promjenjiviji dani, na Jadranu i vjetroviti, te danju hladniji – ponegdje već u četvrtak te posvuda od petka.

U četvrtak će mjestimice biti kiše, na Jadranu i umjerenog do jakog juga, a s padom temperature, osobito u gorju i susnježice i snijega, uz stvaranje novog pokrivača.

U petak okreće na buru, ponegdje i s olujnim udarima, a u subotu će još lokalno na Jadranu puhati i jaka tramontana. Pritom na Jadranu više sunčanog vremena nego u većini unutrašnjosti, gdje će od subote biti povremenog snijega i susnježice, i to uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj u malim količinama. Bit će razmjerno hladno, uz jutarnje temperaturne “minuse” i mjestimice uz obalu.”

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U četvrtak promjena vremena, većinom uz kišu, na kopnu i snijeg

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “U četvrtak na istoku Hrvatske uz pretežno oblačno vrijeme padat će još uglavnom kiša, tek popodne i osobito prema večeri, uz dotok hladnijeg zraka, i susnježica te snijeg, ponajprije u gorju. Umjeren jugozapadnjak prema večeri će okrenuti na sjeverozapadnjak.

U središnjoj Hrvatskoj sjeverozapadni i sjeverni vjetar, te mjestimice kiša, češća u južnijim predjelima, a navečer može zalepršati i poneka snježna pahulja. S jutarnjih oko -2 °C, temperatura će danju porasti do 6 °C.

Na zapadu većinom oblačno, povremeno uz kišu, koja se u gorskim predjelima može smrzavati u dodiru s hladnim tlom – stoga oprezno zbog moguće poledice. U gorju će mjestimice padati i susnježica i snijeg, a stvarat će se i novi bijeli pokrivač. Na sjevernom Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo popodne slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, a potkraj dana podno Velebita bura u jačanju.

I u Dalmaciji promjenjivo, povremeno uz kišu te umjereno do jako jugo koje će popodne oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura uz obalu između 5 i 7 °C, dok će u unutrašnjosti mjestimice biti i temperaturnih “minusa”.

Oblačnije i na jugu Hrvatske, a povremena kiša bit će češća u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno do jako jugo, pa će i more biti većinom umjereno valovito, a najviša dnevna temperatura oko 12 °C.”

Idućih dana hladnije, na Jadranu i vjetrovito, na kopnu ponegdje oborine

Idućih dana na Jadranu će prevladavati sunčano, no bit će razmjerno vjetrovito, u petak uz jaku buru, mjestimice i s olujnim udarima, a u subotu ponegdje jak sjeverozapadnjak i tramontanu. Vjetar će pojačavati osjet hladnoće, a jutarnji temperaturni “minusi” mogući su ponegdje i na obali.

I na kopnu hladno te promjenjivo uz mjestimice umjeren sjeverozapadnjak. U petak oborine će uglavnom izostati, a za vikend mjestimice će padati većinom snijeg, ali u razmjerno malim količinama.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Valencia i Sevilla podijelile bodove na Mestalli / Bljesak.info

Double-double Nurkića nije bio dovoljan Portlandu, sjajno zakucavanje “Bosnian Beasta”