in

Nema naznaka kraja sukoba predsjednika RH i ministra obrane

Slatka-Tajna.Eu

Zoran Milanović i Mario Banožić

Foto: Patrik Macek/Robert Anic / PIXSELL

Nema naznaka kraja sukoba predsjednika Republike i ministra obrane. Podsjetimo, predsjednik Milanović u posljednjem pismu premijeru Plenkoviću naveo je, uz ostalo, i da ne vidi mogućnost ikakve buduće suradnje s ministrom obrane. Ministar je, komentirajući navode iz predsjednikova pisma, rekao da s njim još od svibnja prošle godine nije sjeo za stol.

Možemo ovako nastaviti unedogled, ali to nije dobro za državu kojoj služimo. Ovim riječima ministar Banožić odgovorio je predsjedniku Milanoviću koji je premijeru jučer napisao da daljnja suradnja s ministrom nije moguća. 

– Nikakav problem ovdje ne postoji osim za gospodina Milanovića koji mora shvatiti da vojska nije njegova igračka, njegov poligon nego interes svih hrvatskih građana da bude što sigurnija, što jača, kazao je Mario Banožić, ministar obrane. 

Ministar priznaje da je zatražio inspekciju vojnog vrha, ali nalaz neće objaviti sve dok predsjednik ne učini isto sa svojih 25 zahtjeva za prijevoz helikopterom. Poručuje i da je inspekciju poslao jer ga se zaobilazi pri odlučivanju. 

– Ako Vi sada napravite zapovjed, a na temelju zapovjedi brod Učka ode u Albaniju i utvrdi se da taj put nije službeni nego privatni, a potrošena su sredstva ministarstva obrane. Što se tu događa? Tko je izdao zapovjed, upitao je ministar Banožić.

SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović ističe da u Hrvatskoj nikad dosad nismo vidjeli ovakav odnos predsjednika i ministra. Banožiću zamjera što je svojim izjavama vojni vrh uvukao u političke obračune.

– Ako niste u stanju držati komunikaciju s predsjednikom Republike, odnosno u ulozi zapovjednika oružanih snaga, onda je vrijeme za odlazak, rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu (SDP). 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predsjednik SDP-a pak zbog svega proziva premijera. Smatra da Banožić nikada nije ni smio postati ministar, a pogotovo sad kad se provodi najveća nabava oružja u povijesti države i kad u susjedstvu, kako kaže, razni pametnjakovići zveckaju oružjem.

– On tome naprosto nije dorastao. Ne ide, ne ide, ne može, nije u stanju, ne zna, izjavio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Premijer odgovara da sadržaj izvješća inspekcije u Glavnom stožeru nije čitao, baš kao ni predsjednikovo pismo o nemogućnosti suradnje s ministrom Banožićem.

– Mogu ja tako reći – mislim da predsjednik Republike strateški zlostavlja ogroman dio institucija, građana, komentatora, medija, političkih aktera i ne vidimo nikakve mogućnosti za daljnju suradnju, ali smo otvoreni za daljnji dijalog. To vam je otprilike ta varijanta – tako da ništa, sve skupa ništa, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Ministru i predsjedniku poručuje da moraju komunicirati. Potvrdio je i da će Vlada uskoro predsjedniku dostaviti ugovore o kupnji francuskih Rafalea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DINO DŽIHIĆ zapjevao i na Maldivima – Hayat Production

Bolest je uništila: Supruga Marka Bulata u nikad težem stanju, potresna poruka iz bolnice!