in

Mramorni kolač s višnjama koji vraća u djetinjstvo

Slatka-Tajna.Eu

Jednostavni mramorni biskvit s višnjama iz kompota super je izbor za brzinski se zasladiti usred sedmice. Ovaj kolač vole svi, možda i zato što podsjeća na kolače kakve smo voljeli kao mali.

Sastojci:

250 g glatkog brašna

130 g šećera
4 jaja
130 ml u lja
130 ml mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
50 g kakaa
3 kašike ruma ili amaretta
400 g višanja iz kompota

Priprema:

Pripremite tijesto

Upalite rernu da se grije na 180 stepeni. Bjelanjke odvojite od žumanjaka pa ih istucite u snijeg, a žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte ulje i vodu pa brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka gumenom lopaticom ili drvenom kašikom lagano i u jednom smjeru da smjesa ne izgubi zrak i ne padne.

Ispecite kolač

Pola smjese izlijte u lim obložen papirom za pečenje, a u preostalu smjesu dodajte kakao pomiješan s rumom ili amarettom pa izmiješajte da se ravnomjerno rasporedi. Kašikom stavite hrpice tamne na žutu smjesu pa viljuškom napravite šare. Na kraju posipajte višnje iz kompota po cijeloj smjesi. Kolač pecite na 180 stepeni oko 45 minuta, provjerite čačkalicom je li pečen. Ohladite pa onda režite. Možete ga posipati šećerom u prahu, ali i ne morate.

Ako ne pojedete sve odjednom, stavite u posudu s poklopcem i držite u frižideru par dana (nije zgodno na sobnoj temperaturi zbog višanja – imajte to na umu kad se radi o kolačima s bilo kakvim voćem, svježim ili iz kompota).

 

Izvor: index.hr

(S.P.)

The post Mramorni kolač s višnjama koji vraća u djetinjstvo appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

“Dok je Milorad Dodik proveo dan mašući masama koje mu se dive, nacionalistički nemiri izbili su u desetak gradova širom RS-a!”

GOVORE DA IZGLEDA SENZACIONALNO: Amerikanci opčinjeni pjevačicom koja ima 114 kilograma